Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 03.30

Zsombolya a blues hazai fővárosa

Írta: Pataki Zoltán
2009. augusztus 23., 18.02 Vasárnap / Temes

Most hétvégén hetedik alkalommal tartották meg Zsombolyán az idén maratonira sikeredett Jimbo Blues fesztivált: a három estén 15 kiváló magyarországi, osztrák, szerbiai, francia és hazai zenekarnak, illetve szólistának tapsolhatott a lelkes közönség!

A műsorvezető Florian Lungu zeneszerző, a dzsessz- és blues zenei műfajok egyik legkiválóbb hazai szaktekintélye szerint kiváltságos helyzetben vannak a zsombolyaiak: az ország legnagyobb és minőségileg is legjobb blues-fesztiválját élvezhetik testközelből, ahol idén nemcsak a magyar, de az európai élvonalba tartozó Molnár Dixieland és Benkó Dixieland zenekarok adtak ízelítőt bravúros játékukból. „Gazdasági recesszió idején ennyire színvonalas és sokszínű fesztivált összehozni, tájainkon ritkán hallott osztrák és francia zenekarokkal, a magyar dixieland élvonalbeli együtteseivel, egészen kimagasló teljesítmény Kaba Gábor polgármester részéről – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Florian Lungu. – A 40-50 éves hagyománnyal rendelkező magyar dixieland zenekarok mellett minőségi blues zenét játszottak a szerb együttesek, a Raw Hide és a Blue Family, jó volt újból hallani a Kamocsa Béla vezette Bega Blues Bandet és Hano Hofer Nightlosers-ét. Különleges élmény volt az osztrák Al Cook, a fekete blues fehér királyának játéka, aki a blues-zene gyökereiből adott ízelítőt vagy a szegedi Fool Moon vokálegyüttes szombat esti fellépése. A vendégszerető zsombolyaiak kiváló hangulatot teremtenek, amikor csak tehetem, szinte minden évben itt vagyok az ország legjelentősebb blues-fesztiválján!”

Kaba Gábor polgármester úgy véli, hogy jót tett a fesztiválnak a változatosság és a sokszínűség, hiszen 15 zenekar játszott a dixielandtől,  a dzsesszen és a blueson keresztül az a capelláig mindenféle zenét, bluest egy szál gitárral vagy egész nagy csapattal. „A fesztivál után minden évben azt mondom, hogy ez volt az utolsó – nyilatkozta lapunknak Kaba Gábor – mert rengeteg munkát és pénzt követel és mégis túl kevesen jönnek el, pedig itt van mellettünk a 300 ezer lakosú Temesvár, de akár a zsombolyaiak is megtölthetnék a nyári színházat. Szombaton is csak 200-250-en voltak, és ez fáj – miért nem jönnek többen?”

Azért reméljük, hogy jövőre is lesz folytatás, Zsombolya megőrizheti a blues hazai fővárosa nem hivatalos címet.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Another person / Szerda, 2009. augusztus 26., 01.00 Válaszoljál rá!

"és ez fáj – miért nem jönnek többen?” -talán egy kicsit nagyobb hírverést kellene csinálni, eme napilap is csak 19-én ad hírt a 21 és 23-dikai eseményekrõl. Gratulálok kedves Kaba Gábor, ne hagyja abba a fesztivál további szervezését; -most, hogy tudok az esemény létezérõl jövõre én is elmegyek! Sajnálom, hogy nem lehettem ott! Erõt, egészséget és kitartást kívánok a további munkájához! "Jazz a lelke mindennek!"(idézet a Zenészmagazin-ból)

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu