Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. május 28., 19.09

2024-ig meghosszabbították az űrállomás küldetését

2014. január 09., 20.50 Csütörtök

A NASA és a Fehér Ház szerdán jelentette be, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szolgálatát legalább 2024-ig meghosszabbítják.

A döntés lehetővé teszi, hogy a kutatók a következő 10 évben is használhassák a komplexumot, és így maximalizálják a 100 milliárd dolláros laboratórium tudományos kihasználtságát – mondta Bill Gerstenmaier, az űrügynökség emberes űrrepülésekért és űrkutatásért felelős igazgatója. A korábbi tervek szerint a komplexumot 2020-ban nyugdíjazták volna.

A szakember szerint számos előnye van a 2020 utáni működésnek, hozzátette, hogy az űrügynökség a bővített misszió alatt is fenntartja a 400 kilométeres magasságban keringő komplexum hárommilliárd dolláros éves költségvetését. Az összeg felét a legénység és a rakomány szállításának finanszírozására használják.

Gerstenmaier szerint a döntés az űrkomplexum rendszereinek (laboratóriumok, váz és más hardver) részletes átvizsgálása után született meg, mivel kiderült, hogy azok a 2020-as céldátumot meghaladóan is biztonságosan használhatók.

Korábban a NASA és partnerei már meglebegtették, hogy az ISS-t 2028-ig is lehetne működtetni, ezt az opciót a szakemberek később veszik fontolóra.

Szolgálata végén a komplexumot a légkörbe irányítják majd, ahol elég. A visszatérést az óceán felett hajtják majd végre, így a zuhanást túlélő darabok nem veszélyeztetik majd a lakosságot.

A Nemzetközi Űrállomás 15 ország és az Egyesült Államokat, Oroszországot, Európát, Kanadát, valamint Japánt reprezentáló űrügynökségek együttműködésével született meg. A konstrukciót 1998-ban kezdték. A misszió meghosszabbítása Gerstenmaier elmondása szerint nem kizárólagosan amerikai döntésen alapszik. „Beszéltünk a partnerekkel a hosszabbításról, és ők is egyetértettek, csak a kormány beleegyezésére vártunk” – tette hozzá.

Tizenöt év után a komplexum végül az űrtudományok és -kísérletek laboratóriumává vált. Mivel a kutatóknak évekbe telik a kísérletek megtervezése, majd felbocsátása, a 2024-ig tartó hosszabbítás több alkalmat teremt az innovatív kutatásoknak. Emellett elősegíti, hogy a NASA-nak több ideje legyen a marsi emberes misszióhoz szükséges technológiák kifejlesztésére.

A döntés ezen felül befolyásolhatja a NASA-szerződésekért versengő amerikai cégek emberes űrhajóinak fejlesztését, melyek az amerikai asztronauták fel- és hazaszállítását segítenék elő. A NASA jelenleg az orosz Szojuz űrhajókon vált helyet űrhajósainak, de abban reménykedik, hogy 2017-re már amerikai fejlesztésű járművekre támaszkodhat. Számos cég – többek között a SpaceX, a Boeing, a Sierra Nevada és a Blue Origin – tervezi űrtaxik fejlesztését.

A NASA jelenlegi szerződése az orosz Szojuzok esetén 2016-ig érvényes, így fontolóra kell vennie a hosszabbítást is. A döntés értelmében ezenkívül több teherszállító misszióra is szüksége lesz. 2016-ig több milliárd dolláros szerződése van a SpaceX és Orbital Sciences cégekkel 20 küldetésre. A SpaceX a tervezett 12 küldetésből eddig kettőt hajtott végre, míg az Orbital e hónapban tervezi felküldeni első szerződéses „járatát”, a keddi masszív napkitörés ugyanis meggátolta, hogy felbocsáthassa első teherszállítóját.

Az amerikai cégek mellett Oroszország, Japán és az Európai Űrügynökség is robot teherszállítókkal segíti a komplexum ellátását.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu