Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 14.03
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Európai év fája verseny: a jelenlegi állás szerint az olasz fa kapta a legtöbb szavazatot

Írta: (onlinejelen)
2021. február 08., 08.09 Hétfõ

Az eddig leadott voksok alapján egy csaknem ezeréves olasz platánfa vezeti az idei Európai év fája versenyt, csaknem 10 ezer szavazattal.

 

A verseny 14 jelöltjére, köztük a Magyarországot képviselő mélykúti júdásfára, február 28-ig lehet szavazni.

Tokodi Nóra, zöldövezeti programvezető elmondta: az Ökotárs Alapítvány 2010-ben csatlakozott a versenyhez, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a környezetünkben élő fákra és ezáltal a természetvédelem fontosságára.

Hozzátette: egy-egy ország minden évben megrendezi a saját év fája versenyét. A hazai jelöltek közül négytagú zsűri választja ki azt a 10-12 fát, amelyek a döntőbe jutnak. Ezt követően júniustól október közepéig lehet ezekre a fákra szavazni, a nyertes pedig megkapja az magyarországi év fája címet, valamint februárban elindulhat az európai versenyen.

A magyar versenyező, a mélykúti júdásfa tavaly októberben 5091 szavazattal lett a magyarországi Év fája cím birtokosa.

A legenda szerint a 250 éves júdásfát Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen az 1760-as években. Érdekesség, hogy a júdásfát Mélykút mértani középpontján ültették el – mondta el Tokodi Nóra.

A döntősök között szerepel egy ezeréves spanyol fa is, amelynek a törzse körül még „boszorkányok” táncoltak.

A jelenlegi eredmények szerint egy szintén ezeréves olasz platánfa vezeti versenyt, csaknem 10 ezer vokssal, de több mint 9 ezer szavazatot kapott a spanyol és a lengyel „versenyző” is.

A programvezető arra buzdított mindenkit, hogy adják le szavazataikat a magyarországi fára. A júdásfára eddig csaknem 5 ezer szavazat érkezett.

Tokodi Nóra elmondta: évente mintegy 300 ezren küldik el szavazataikat a fák valamelyikére.

Az európai megmérettetésben a hagyományok szerint két fára szavazhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozza nyilvánosságra a szervezők.

A jelöltekre, köztük a mélykúti templomdombon álló mintegy 250 éves júdásfára a https://www.treeoftheyear.org/vote internetes oldalon voksolhatnak a résztvevők.

Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet valamely különleges történetű fájával. Legutóbb, 2019-ben, a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött, több mint 45 ezer szavazattal. Ezt megelőzően 2016-ban pedig a bátaszéki molyhos tölgy több mint 70 ezer szavazattal nyerte el az elismerést – idézte fel Tokodi Nóra. (MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu