Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 14., 16.26

Peter Higgs és a CERN Asztúria Hercege Díjat kap

2013. május 30., 16.40 Csütörtök

A spanyol Nobel-díjként emlegetett elismerést idén tudományos és technikai kutatás kategóriában az „isteni részecskét” megjósoló Peter Higgs és pályatársa Francois Englert, valamint a részecske létezését tavaly szinte teljes bizonyossággal igazoló CERN kapja.

Az „isteni részecskét” több évtizede megjósoló Peter Higgs brit fizikus és pályatársa, a belga Francois Englert, valamint a bozon létezését tavaly szinte teljes bizonyossággal igazoló Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN kapja idén az Asztúria Hercege Díjat a tudományos és technikai kutatás kategóriában – jelentették be szerdán az észak-spanyolországi Oviedóban.

A spanyol Nobel-díjként emlegetett elismerést odaítélő zsűri titkára, az Oviedói Egyetem rektora szerint idén 15 országból 43 jelölt volt a díjra. Englert a 2011-ben elhunyt honfitársával, Robert Brout-val együtt jutott arra a következtetésre, amelyet 1964-ben Peter Higgs is levont kutatásai eredményéből, vagyis, hogy kell lennie egy olyan részecskének, amely felelős a többi tömegéért. A három elméleti fizikus azonban akkor még csak megjósolni tudta a bozon létezését. A részecske hivatalosan a Higgs-bozon nevet kapta, a köznyelvben azonban csak isteni részecskeként emlegetik, noha ezt Higgs kifejezetten ellenzi.

Csaknem ötven évvel később, tavaly júliusban a CERN bejelentette, hogy csaknem teljes bizonyossággal sikerült igazolni a bozon létét. A szervezet két független kutatócsoportja, a CMS- és az ATLAS-kísérlet felelősei idén márciusban hangsúlyozták: valóban egyre inkább úgy tűnik, hogy a 2012-ben azonosított bozon az „isteni részecske”, ennek ellenére még több időre van szükség a teljes bizonyossághoz.

Mivel más szubatomi részecskék is produkálhatták a Higgs-bozon létének bizonyítékaként értékelt jelenségeket, a bizonyítottságnak nagyon erősnek kell lennie. 2012 júliusában a CERN fizikusai 5 szigma bizonyosságról beszéltek felfedezésük kapcsán. A szigma a részecskefizikai kísérletek bizonyosságát jelző érték. A skálán az 1-es még véletlenszerű statisztikai ingadozás is lehet az adatokban, a 3 szigma már bizonyítéknak számít, de csak 5 szigmánál mondják ki a felfedezés szót. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy a millióhoz a valószínűsége, hogy az eredményeket valamilyen statisztikai fluktuáció váltotta ki.

A Higgs-mechanizmus úgy egészíti ki a standard modellt, hogy megteremti a tömegeket. Nélküle az elemi részecskéknek nincs tömegük. Peter Higgs úgy vélte, hogy a kérdéses részecske betölti a rést a természet alapvető működését leíró standard modellben. A bozont az 1980-as évektől keresik a tudósok.

A Higgs-bozon azonosítása jó példa arra, hogy Európa vezetésével miként sikerült közös erőfeszítések révén megoldani a fizika egyik legjelentősebb rejtélyét – indokolta döntését a díjat odaítélő zsűri, amely külön méltatta Higgs, Englert és a néhai Brout úttörő munkáját a bozon létezésének elméleti megalapozásában.

Peter Higgs 1929-ben született Newcastle-ben, a londoni King's College-ben tanult fizikát, 1954-ben doktorált. Még abban az évben Edinburghban, az ottani egyetemen kezdett kutatni. 1996-ban vonult vissza, azóta professor emeritus.

Francois Englert 1932-ben született, a Brüsszeli Szabad Egyetemen diplomázott fizikából, dolgozott az amerikai Cornell Egyetemen, majd visszatért alma materébe. 1998-ban visszavonult, manapság ő is professor emeritus. A Chapman Egyetemhez is szoros szálak fűzik.

A CERN a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a nagy hadronütköztető (LHC) otthona. Alapító okiratát 1954. szeptember 29-én írták alá.

Tavaly Greg Winter brit biológus és Richard Lerner amerikai patológus nyerte el ebben a kategóriában az Asztúria Hercege Díjat, amelyet évről évre nyolc kategóriában ítélnek oda.

A díjat a vele járó 50 ezer euróval együtt hagyományosan ősszel adja át Fülöp spanyol trónörökös, Asztúria hercege.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu