Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. április 03., 10.59

Pi élete

2013. január 03., 20.15 Csütörtök

Az ünnepek alatt unaloműzőként az egyik nap a Cinema City-be mentünk. Amikor kiválasztottuk a filmet, arra ügyeltünk, hogy ne lövöldözéses kalandfilm legyen, és így, egy tajvani rendező filmjére esett a választásunk, a Pi élete címűre. Nem bántuk meg.

A film megtekintése katarzisszerű élmény volt. Alig vártam, hogy hazaérjek, utána olvastam a neten, s aztán pedig elkezdtem pötyögtetni, úgy gondoltam másokkal is érdemes megismertetnem ezt az élmény-lehetőséget. Kár lenne kihagyni.

A film egy kanadai író, Yann  Martel  2001-ben írt, nyugodtan mondhatjuk világhírű regényének a megfilmesítése. A történet egy tízenéves indiai fiúról szól, aki családjával Kanadába akar kivándorolni, de hajójuk az Atlanti óceán közepén elsüllyed. A mentőcsónakba a nagy zűrzavar folyamán a fiú, Pi mellé, egy zebra, egy majom, egy sakál és egy bengáli tigris kerül, de nagyon hamar csak a fiú és a tigris marad életben.

Több mint 200 napot vergődnek összezárva, ketten, egy tizenvalahány négyzetméternyi területen, és eljutnak a teljesen ellenséges állapotból szinte a barátságig. Az elején még csak megvannak, amíg van mit ennie a tigrisnek (majom, hiéna, zebra), a fiú pedig ezalatt a tigristől való félelmében heteket tölt egy rozoga, a csónakhoz kötött tutajféleségen. Később a tigris a vízbe ugrik, a  csónak mellett úszkáló halakat megfogni, ami persze nem sikerül neki, és akkor a fiú tesz meg mindent, hogy kimentse  a vízből a halálos ellenségét, sőt aztán táplálja is halakkal. Végül a fiú el kezdi idomítani a tigrist. Ez az állandó harc, közeledés, feladat, egymásrautaltság tartja meg a fiú életkedvét, menti meg a depressziótól, a haláltól.

A cselekményen kívül más fajta élményben is része lehet a nézőnek: 3D-s hihetetlen képsorokkal kápráztatnak el a film készítői. A legmaradandóbb képsorok, amikor egy óriási bálna közelit a mélyből a csónak felé, vagy amikor a kristálytiszta óceáni vízben tükröződik az egész égbolt, milliónyi csillaggal és az óriási Holddal, vagy amikor medúzák fénye világítja meg az óceánt. Voltak helyzetek, amikor attól féltünk, elér bennünket a tigris a karmaival, vagy félre rántottuk a fejünket, nehogy nekünk szálljon egy repülő hal.

De van egy erős ideológiai vonzata is a filmnek.  Komoly, elgondolkodtató megállapításokat hallhatunk egy fiatal, tapasztaltan fiú szájából mind a három vallásról, a kereszténységről, a mohamedán és a hindu vallásról, de az emberi kapcsolatokról is.

Amikor végre partot érnek, a fiú utolsó erejével partra vonszolja a csónakot, s szinte eszméletlenül esik a homokra, míg a tigris egyből a közeli sűrű erdő felé veszi az irányt. Egy méterre a bozótostól megáll, és szinte úgy tűnik, mintha gondolkodna.

Akit érdekel, hogy végül mit csinál a tigris, visszafordul-e vagy sem, az nézze meg a filmet. Megéri. Azért is, mert maradandó élményben lesz része, de azért is, mert akkor februárban lesz kinek drukkolnia az Oscar-díj kiosztásakor.

 

Jankó András

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: EP / Péntek, 2013. január 04., 17.51 Válaszoljál rá!

Nagyon kiváncsi vagyok, hogyan sikerült a filmeseknek a regény hangulatát és a ,mondanivalóját érzékeltetni. èn a könyvet olvastam és bizony nagyon tetszett és nem az \"irodalmi\" érték ragadt meg, hanem a különleges ,néha meseszerü aprolékos leirása az utazásnak valamint a fiu es a tigris kapcsolatának.Mindenképpen olvasásra is nagyon ajánlatos izgalmas regény.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu