Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 23.30

Rejtélyes felhőket vizsgálnak a meteorológusok

2014. január 06., 02.52 Hétfõ

Sokat segíthet a földi felmelegedés folyamatának megértésében a barbadosi bárányfelhők jobb megismerése – vélik a Max Planck Meteorológiai Intézet tudósai.

A bárányfelhőket kezdték vizsgálni tavaly a hamburgi Max Planck Meteorológiai Intézet kutatói. A Barbados szigetén folytatott vizsgálatok indíttatása a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudásunk bővítése.

Louise Nuijens, az intézet munkatársa a Kossuth Rádiónak elmondta, egy webkamerát telepítettek a karibi szigetre, és a közvetített képeket elemzik számítógép segítségével. Mint megjegyezte, ez még mindig érdekesebb elfoglaltság, mint az észak-németországi város szürke égboltját kémlelni.

A projektben résztvevő kutatók azt vizsgálják, hogy a felhőknek milyen hatása van a Föld klímájára, hozzájárulnak-e a globális felmelegedéshez, vagy inkább gátolják azt. Louise Nuijens szerint a klímamodellek adatai azt mutatják, hogy a felhők összességében a felmelegedéshez járulnak hozzá, igaz, a különböző felhőtípusok más-más módon szűrik, illetve verik vissza a besugárzást. Mint hangsúlyozta, vannak olyan rejtélyes felhőfajták is, amelyekről a szakemberek is csak nagyon keveset tudnak – ilyenek például a barbadosi bárányfelhők.

Vannak azonban olyan kutatók is, akik azt mondják, hogy a felhők fékezik a felmelegedést, mert árnyékot vetnek a földre, és szűrik a napsugarakat. Louise Nuijens úgy véli, a felmelegedést cáfoló szakértőknek nincs igazuk. „Azt gondolom, hogy a felhők a felmelegedést segítik, ennek ellenére jó, ha vannak olyan tudósok, akik más modelleket állítanak fel, ugyanis ők további vizsgálatra ösztönöznek” – fogalmazott. A kutató hozzátette, a klíma rendkívül összetett rendszer, ezért nem szabad egy tényezőre szűkíteni a vizsgálatokat, és a hatások tekintetében sem szabad csak egy lehetséges forgatókönyvet feltételezni.

Az interneten közvetített képek mellett a kutatócsoport léggömbökkel és kis rakétákkal is gyűjti az adatokat. Fontos része a projektnek a barbadosi terepmunka is. A teamet Katrin Lonitz irányítja, aki a Kossuth Rádiónak azt mondta, már most vannak kézzelfogható eredmények. A jelenlegi vizsgálatok arra koncentrálnak, hogy a por és más szennyeződések hogyan befolyásolják a bárányfelhők létét és hatását. Amikor, például, egy szaharai homokvihar után a porszemcsék az Atlanti-óceán felett a felhőkbe kerülnek, akkor a Barbados feletti felhőkben sokkal kisebb vízcseppeket lehet kimutatni, és a kisebb cseppek sokkal több napsugarat vernek vissza. A por másik hatása, hogy kevesebb eső esik – mondta Katrin Lonitz.

A felhők kutatás egyre fontosabb, a Világ Klímatanácsának (IPPC) következő jelentésében külön fejezet foglalkozik majd a légkörben lebegő apró vízcseppekből, illetve jégkristályokból álló képződményekkel.

(hirado.hu/Kossuth Rádió)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu