Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 24., 11.44

Szabad szemmel is látható lehet az ISON-üstökös

2013. november 12., 23.21 Kedd

Német és amerikai csillagászok szerint szabad szemmel is látható lehet az ISON-üstökös november 28-e után, amikor a legközelebb ér Naphoz, feltéve, ha túléli a találkozást.

A Naprendszer fagyos, külső régiójából a Nap felé repülő égitest emlékezetes látványt nyújthat az égbolton, a csillagászok azt is remélik, segítségével újabb ismereteket szerezhetnek a földi élet keletkezéséről is.

Egyelőre nem tudni bizonyosan, miként alakul az üstökös sorsa. A Naphoz legközelebb november 28-án kerül, és kérdés, hogy darabjaira hullik, teljesen elpárolog vagy, épp ellenkezőleg: fényesen felragyog – magyarázta Hermann Böhnhardt, a katlenburg-lindaui Max Planck Naprendszerkutató Intézet csillagásza.

Az ISON alig 1,2 millió kilométerre halad el a Nap felszínétől, ez a távolság valamivel kevesebb, mint a csillag átmérője. Az üstökös felszíne ekkor 1500-2000 Celsius-fokosra hevül fel, ami különleges helyzet az égitest sorsát illetően – hangsúlyozta a kutató. A német amatőr csillagászok legnagyobb egyesületét képviselő Jost Jahn elmondta: ha a novemberi időjárás megengedi, a reggeli égbolton távcsővel már most látható az ISON-üstökös, ám jelenleg nem olyan fényes, mint ahogy várható lenne.

A november közepétől növekvő Hold fénye is zavarhatja az ISON látványát. Ha azonban az üstökös túléli a Nap-közeli elhaladást, december első felében reggelente talán szabad szemmel is megfigyelhető lehet, míg karácsony előtt távcsővel egész éjjel láthatóvá válik – tájékoztatta az egyesület a dpa német hírügynökséget.

Az ISON-t 2012. szeptember 12-én fedezték fel a Nemzetközi Tudományos Hálózat Távcsövével (International Scientific Optical Network, ISON), melyről nevét is kapta. Az üstökösök a Naprendszer külső vidékéről származnak, és lehetővé teszik, hogy a kutatók azokat a régiókat tanulmányozzák, ahol a Naprendszer mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezésekor megfagyott ősanyag változatlan formában maradt meg. Böhnhardt szerint az ISON az eddig ismert üstökösökhöz képest egészen fiatal, a napsugárzás eddig alig módosított rajta.

A tucsoni Bolygótudományi Intézet (Planetary Scinece Institute) kutatója, Csien-Jang Li elmondta: az is feltehető, hogy az ISON-üstökös először halad a Naprendszer belseje felé, és a növekvő megvilágítás sok olyan mérést tesz lehetővé, amely a legtöbb fiatal üstökös esetében aligha végezhető el.

Az ISON a Föld története szempontjából is érdekes lehet. Nem világos ugyanis, honnan származik az óceánok vize, míg az üstökösök tömegének felét víz alkotja. Egyes elméletek szerint üstökös becsapódásával kerülhettek az élet alapvető elemei bolygónkra – hangoztatta Böhnhardt.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: sajtzbandi / Csütörtök, 2013. november 14., 19.32 Válaszoljál rá!

Miután tegnap az ISON valószínűleg átesett egy kitörésen (vagyis a mag felszínén egyfajta robbanás történhetett, ami jelentős anyagmennyiséget dobott ki az űrbe), ma hajnalban Cseh Viktor, magyarországi amatőr csillagász már szabadszemmel is megpillantotta!
Ime két mai fotó linkje:

http://www.virtualtelescope.eu/2013/11/14/comet-c2012-s1-ison-is-showing-a-stunning-ion-tail-14-nov-2013/

http://cieloprofundo.files.wordpress.com/2013/11/c2012s1-20131114-j01.jpg

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu