Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. március 30., 10.16
15 ezer ember halála szárad a lelkén

Zokogott a tömeggyilkos

2008. február 27., 19.00 Szerda

Zokogott, amikor visszatért a parancsára elkövetett gyilkosságok helyszínére a vörös khmer kivégzőparancsnok, Kaing Guek Eav. Az általa vezetett S-21 börtönben és kínzóközpontban nagyjából 15 ezer embert öltek meg.

A Kambodzsa fővárosától, Phnompentől alig 20 kilométerre fekvő Choeung Ekbe legkevesebb 15 ezer embert szállítottak a Vörös Khmerek uralkodása idején, és csupán tucatnyian menekültek meg onnan. Kaing Guek Eav, vagy közismert nevén Duch parancsára folytak itt a kivégzések: a legtöbb embert előre kiásott tömegsírok szélére térdeltették, majd bottal tarkón vágták őket, hogy spóroljanak a lőszerrel.

Az egykori táborparancsnokot, mielőtt nyáron megkezdődik az ellene indított per, bírák, szemtanúk és bírósági dolgozók kíséretében visszavitték Choeung Ekbe: a most 65 éves, megtért keresztény férfi zokogni kezdett, amint megpillantotta a fatuskót, amelyen parancsára beosztottai csecsemők és kisgyermekek agyát loccsantották ki.

– Sírt és bocsánatot kért az áldozatoktól – mondta egy rendőr, aki jelen volt, amikor Kaing Guek Eavot visszavitték a kegyetlenkedések helyszínére.

Duch a perben, amelyet a kambodzsai kormány és az ENSZ indított ellene emberiesség ellen elkövetett bűnök, népirtás, kínzás és önkényes letartóztatás miatt, ártatlannak vallja majd magát, arra hivatkozva, hogy parancsot követett.

A Vörös Khmerek uralma alatt, 1975 és 1979 között, több mint 1,7 millióan estek a kivégzések, vagy a kínzások, a betegségek vagy az éhezés áldozatául.

A khmerek öt legmagasabb rangú, még életben lévő vezetője őrizetben van és arra vár, hogy megkezdődjön a tárgyalása. Duch-ot, aki korábban matematikatanárként dolgozott, 1999-ben tartóztatták le; egy ír újságíró és fotós, Nic Dunlop bukkant a nyomára.

Az S-21 központba szállítottak közül csupán néhányan maradtak életben, az egyikük egy festő, Van Nath, aki munkát kapott a börtönben: a Vörös Khmerek vezéréről, az 1998-ban elhunyt Pol Potról kellett portrékat festenie.

Van Nath nemrég interjút adott a Daily Telegraph című brit napilapnak; elmondta, hogy Duch gyakran bejárt hozzá, hogy ellenőrizze, hogyan halad a rab a festményekkel.

– Akkoriban nem tudtam, hogy Duch embereket ölt. Féltem tőle, de nem azért, mert hatalma volt, hanem a műveltsége, és amiatt, ahogy beszélt. Olyan volt, mint egy professzor – emlékezett vissza Van Nath.

– Nem kívánom, hogy megkínozzák, ahogy ő engem, vagy, hogy megöljék, mint ő sok embert. Bocsánatot kell kérnie az áldozatoktól, hogy azok békében nyugodhassanak – tette hozzá a festő.
(inforadio)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ist / Csütörtök, 2008. február 28., 09.31 Válaszoljál rá!

Nehéz meg szólalni ilyen ügyben. Milyen állatias brutalitás van az emberben ha nincs Istenfélelme? Itt van a kutya elásva. Állami szinten üldözték -üldözik- a keresztényeket. Ninden "edényből" csak az ömölhet ki ami van benne. még ha matematika tanár is az illető, hogy csak a cikkben olvasottaknál maradjak.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu