Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 03.58

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés 2020-ban augusztus 21–23-án lesz megrendezve Bugacon

2020. július 10., 14.25 Péntek

A Kurultajt – Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét – több mint tíz éve, 2008 óta a Magyar Turán Alapítvány szervezi, és minden programeleme ingyenesen látogatható.

A Kurultaj nem fesztivál, hanem egy ünnep, amely a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Azonban az ünnep a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A három napos Kurultajt idén a rokon nemzetek több száz művésze, tudósa, hagyományőrzője, magas rangú politikusa (nagykövetek, államtitkárok, miniszterek) tiszteli meg, és több mint 50 olyan program kerül megrendezésre, melyen a hun–türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.

 

A Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány életre hívta Magyar Turán Szövetség hívására csak a Kárpát-medencéből több mint száz ősi magyar hagyományokat felelevenítő csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. A Kárpát-medence és a rokon népek legjobb lovasai, lovasíjászai és hagyományőrzői mutatják meg tudásukat a kiérkező nagyközönségnek.

A pusztában hatalmas, a honfoglalás korának hangulatát felidéző jurtaváros épül fel, melyben a hagyományőrző csapatok korhű viseletekben mutatják be a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait is. A 40 hektár területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat.

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés kiemelt figyelmet fordít a pusztai lovasnomád történelem hiteles bemutatására. Ezért hatalmas kiállítójurtákban több régészeti és antropológiai tárgyú tárlatot lehet majd megtekinteni. Az „Atilla Sátrának” elkeresztelt óriásjurtában hun kori kiállítás lesz megtekinthető. A hun vezéri jurta a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtája, és benne a történeti, antropológiai és régészeti kiállítások mellett szakrális tér is kialakításra kerül.

A mellette álló óriásjurtákban („Ősök Sátrai”) pedig a Kárpát-medencében élő lovasnomád népek öröksége elevenedik meg a szkíta, szarmata, avar, honfoglalás-kori magyar kiállításokon. A tárlatok, melyekben több mint féltucatnyi magyarországi múzeum és közgyűjtemény vesz részt, szigorú szakmai követelmények szerint kerülnek kialakításra. 2020-ban kifejezetten nagy és lenyűgöző kiállítással készülnek a szervezők.

A jurta tábor közelében tudományos előadások lesznek hallhatók. A nagy előadósátorban néhány ismeretterjesztő (úti beszámoló, geopolitika) előadás mellett döntően közérthető tudományos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel, az előadók mind magasan képzett magyar és külföldi tudományos szakemberek, és a saját szakmájuk nemzetközileg is elismert kutatói.

 

Az elmúlt években állandó látványelemek épültek be az ünnepbe, ilyen a seregszemle, ahol a Kurultajra érkező fegyveres hagyományőrző csapatok vonulnak fel. A seregszemlén a hun, avar és honfoglalás korát idéző hagyományőrző viseletben sorakozik fel a több száz lovas és gyalogos harcos. Tavaly egy új programelem a Nomád Vonulás is bekerült a látványosságok sorába. A monumentális vonuláson a honfoglalás-korát megidézve nemcsak a harcosokat tekinthetjük meg, hanem nomád szekerekkel, bivalyokkal, tevékkel, rackajuhokkal (több mint hatszáz résztvevővel) a családok is „megérkeznek” a Kárpát-medencébe.

A Magyar Törzsi Gyűlés elmaradhatatlan programrészei a lovas harci bemutatók, ahol a Kárpát-medencei és a rokon népek legjobb hagyományőrzői adnak ízelítőt a lovas-nomád haditechnikából. Az egyik leglátványosabb műsorelem a Keleti Vihar nevezetű program, ahol a keleti lovas csapatok összecsapnak a nyugat-európai páncélos seregekkel. A hadibemutatók sora ezzel nem ér véget, idén is megrendezik az Ősök Napján bevezetett páncélozott gyalogos harcosok párbajversenyét és a villámgyors kezű vitézek szablyavívó versenyét is. A nagy közönségsikert aratott látványos viadalokon csak a legjobban képzett vitézek maradhatnak talpon.

Számtalan lovas és íjászprogram kerül megrendezésre. A lovas versenyek közül érdemes kiemelni a nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre (kökpar – buszkasi) versenyeket. A köböre azaz „lovasfoci” egy igazi hungarikumnak mondható, hiszen ezt a keleti nomád stratégiai és ügyességi játékot nálunk, az Alföldön egészen az 1940-es évekig játszották a pásztorok és a csikósok. A Puszták Népe Lovas Viadalon pedig egy igen látványos verseny során összetett akadálypályán küzdenek meg egymással a hagyományőrző lovasok. A hagyományos sportokban nem csak a lovassportokat mutatja be a Kurultaj, hanem a keleti eredetű pusztai, hagyományos sportokat is. Így itt kerül megrendezésre a Nemzeti Övbirkózó Bajnokság.

Több kiállító jurtában a lovasnomád múltú rokon népeink képzőművészeti kiállításai lesznek megtekinthetők (ilyen pl. türkmén, üzbég, kazak, kirgiz, ujgur, mongol kiállítójurták). A turáni rokonnépek mindegyike több tucatnyi színpadi előadást fog tartani, megismerkedhetünk a néptánc és népzenei művészetükkel. A rokon népek hagyományőrző csapatai lovas, íjász és hadi bemutatókat is tartanak.

A színes kézműves vásárban a kárpát-medencei kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek. A szervezők törekedtek arra, hogy a kézműves vásárban a nagyközönség elé tárt termékek mind hazai készítők asztaláról kerüljenek ki, sőt nagyobbrészt maguk a kézművesek kínálják eladásra saját portékájukat. Mivel a rendezvény minden programeleme díjtalanul látogatható, érdemes 3 napot tölteni augusztusban Bugacon. Ennek érdekében a rendezők egy meleg vizes zuhanyzókkal ellátott táborhelyet alakítanak ki, ahol minimális díj ellenében bárki sátorozhat e három napban.

 


További, részletesebb információk elérhetők a hivatalos honlapon: kurultaj.hu és a hivatalos Facebook-oldalon: www.facebook.com/kurultaj

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu