Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 05.28

A Román Televízió bukaresti magyar adásainak műsora 2020. szeptember 21. –  szeptember 25. Között

Írta: (onlinejelen)
2020. szeptember 20., 19.17 Vasárnap

TVR1: 
Hétfő, szeptember 21.  
(15.00–16.50)
Brassai Sámuel – dokumentumfilm a 220 évvel ezelőtt Torockószentgyörgyön született nyelvészről, filozófusról, természettudósról, az „utolsó erdélyi polihisztorról”. Brassai  sok mindennel foglalkozott: földrajzzal, történelemmel, statisztikával és közgazdaságtannal, a zene elméleti kérdéseivel, esztétikával és műkritikával is. Az oktatásügyben számos reform elindítója és előmozdítója volt; hozzájárult a korabeli tudományos eredmények nép­szerűsítéséhez.
A mezőség apostola – Sármás – a riport főszereplője Hermán János nagysármási református lelkész, aki már szerepelt adásunkban, a Juhaimnak maradékát összegyűjtöm című sorozatunkban. Tavaly szeptemberben megemlékeztek róla Sármáson is, itt forgatott a szerkesztőség stábja.
Kedd, szeptember 22. (15.00–16.50)
Zenekincsház – Idősebb Márkos Albert a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskolán a módszertan, a zeneelmélet és a hangszerelés professzora volt 1946-tól 81-ig, haláláig. A kóruskultúra fejlesztésében pedagógusként, karnagyként, zeneszerzőként egyaránt szerepet vállalt, összeállította az unitárius egyház énekes-, illetve korálkönyvét. Zeneszerzői tevékenységéről – szimfóniája kapcsán – a Zenekincsház rovatgazdája, Selmeczi György beszél.
Mini Erdély park – Szejkefürdőn  – az egyelőre 40 plakettből álló park megálmodója a székelyudvarhelyi Visus kulturális egyesület. Céljuk: megmutatni a multikulturális Erdély építészeti sokszínűségét, fénykorukban jelenítve meg a régió minden nemzetének legfontosabb épületeit. A maketteket a székelykeresztúri származású Vajda Domokos és Németh Hajnal Auróra képzőművész készítették, Gyöngyössy János történeti grafikus szakmai irányításával. A kezdeményezők azt tervezik, hogy további makettekkel bővüljön a park, hogy necsak a történemi Erdély, hanem például a Partium nevezetes épületei is láthatóak legyenek.  
Út, Igazság, Élet – Ákosi református templom – Szatmár megye legrégibb épülete újult meg az elmúlt években. Az idén tavasztól teljes pompájában tündököl a 12. század harmadik harmadától igazolható nemzetségi monostortemplom (a 16. század végétől református templom) Ákoson. A járvány miatt halasztott felavató-szentelő ünnepségre csak most, szeptemberben került sor. A kezdeményezők, a projektgazdák, a jelentős támogatók képviselői – mint ahogy a helyi gyülekezet tagjai is – szájmaszk mögé bújva, de kitárult szívvel köszöntötték a bő nyolc évszázados templomot.
In memoriam Faludy György – Az egyik legismertebb magyar író, költő 1910. szeptember 22-én született Erzsébetvároson. 2005-ben háromnapos erdélyi körúton vett részt, azt ünnepelve, hogy akkor volt 70 éve annak, hogy először publikált verseket és műfordításokat a Korunk kulturális folyóiratban. Kolozsváron a rádió nagytermében Balázs Imre József és Szőcs Géza beszélgetett a költővel. Érdekes történetek hangzottak el a XX. század íróiról, költőiről. Az akkor 95 éves művész az emberi értékek iránti tiszteletének, nem lankadó irodalmi és történeti érdeklődésének tulajdonította szellemi frissességét. Ezzel a 2005-ben készült felvétellel emlékezünk a 110 évvel ezelőtt született Faludy Györgyre. 
TVR3: 
Kedd, szeptember 22. 
(11.00–12.50) – ismétlés
Mégis van kedv… – P. Márk József nyugalmazott ferences atya több mint ötven éve került Csíksomlyóra. Élete összefonódik a kolostor történetével. Saját bevallása szerint az önérzetes, tisztességes hozzáállása mindenhez s az Istenbe vetett hite tartotta meg 93 évesen is derűsnek. Többedmagával hozzájárult a csíksomlyói búcsúrend mostani kialakításához. A mai napig tevékeny: gyóntat, a kegyhely múltjának kutatója, jelenének megírója és saját blogja van.
Csak a derűs órákat számolom – A napórás sorozat 23. része a Máramaros megyében található napórákat mutatja be.
Születésnap járvány idején – Május 12-én, karantén körülmények között ünnepelte 80. születésnapját Szatmári Ferenc fafaragó, a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség elnöke. A mezőbándi születésű, Csíkszeredában élő nyugalmazott főkönyvelő egyre kevesebbet használja a vésőt, és egyre többet a számítógépet: sorra jelennek meg verseskötetei, a nyolcvanadik születésnapra pedig családja történetének kiadását tervezte. A születésnapja apropóján készült interjúban erről is vall Szatmári Ferenc.
Figura a karanténban – Mihez kezd egy társulat, amikor gyülekezési tilalom van? Hogyan tud meglenni nézők nélkül? Milyen áthidaló megoldást találnak? Előadások hiányában ugyan, mégsem áll le az élet a Figura Stúdió Színháznál ebben a szigorított időszakban, sőt, mondhatni az épületben szorgos munka folyik. A kényszerszabadság árnyékában körül nézünk a Figura portáján és Albu István színházigazgatót kérdezzük. 
TVR2: 
Teniszverseny közvetítése miatt adásaink elmaradnak. 
A szerkesztőség fenntartja a műsorváltoztatás jogát.
Rögzített műsorainkat megtalálják a magyaradás.ro honlapon.
Szívesen várjuk érdeklődésüket a Magyar Adás facebook-os profilunkon.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu