Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 13., 06.46
Bemutatkozik a Magyar-Turán Alapítvány tudományos gyűjteménye

Attila örökösei: A hunoktól az Árpád-házig címmel nyílt kiállítás Budapesten

2019. október 17., 15.10 Csütörtök

Arra a kérdésre keresik a választ, hogy a régészeti adatok, antropológiai kutatások, genetikai vizsgálatok merre mutatnak a magyarság eredetkutatásában, a XXI. században. A tárlat döntően a Magyar-Turán Alapítvány tudományos kutatási anyagainak a bemutatója. Az alapítvány elnöke, Bíró András Zsolt, antropológus, humánbiológus, az Ősök Napja és a Kurultáj főszervezője ismertette lapunknak, hol tart ma a tudomány a legújabb kutatási eredmények tükrében. A rendkívüli gyűjtemény a Magyar Természettudományi Múzeumban 2019. november 15-ig tekinthető meg.

 

A kiállítás egy olyan kutatás jelenlegi eredményeit mutatja be, amelyek a magyarság származástörténetébe, egy nép kialakulásába és vándorlásába engednek bepillantást. A kiállítás sok kérdést felvet, sokat megválaszol, és sok esetben továbbgondolkodásra ösztönöz.

Többek között kitér arra a kulcsproblémára, hogy lehet-e a tudományterületek adatai alapján rokonságot megállapítani az 5. század első felében Európa történelmében jelentős szerepet játszó nomád nép, a hunok, a 6. század szintén nomád avarjai és a 9. században megjelenő magyarok között?

Eredetről, rokonságról, életmódról, szokásokról, hitvilágról árulkodnak a csontok az értő kérdezőnek, a kiállítás látogatói pedig tanúi lehetnek a válaszoknak – hangzott el 2019. október 15-ei megnyitón a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A régmúlt idők embereit a kiállításon művészi és hiteles arcrekonstrukciók hozzák közelebb, „teszik meghitt ismerőssé a mai Kecskemét környékén eltemetett 6. századi avar kagánt, a 10. századi honfoglaló magyart és az Árpád-ház fiát”.

 

A tárlat döntően a Magyar-Turán Alapítvány közreműködésével valósult meg, amelynek elnöke, Bíró András Zsolt elmondta: „Nagyon fontos az, hogy a különböző résztudmányok, amelyek foglalkoznak a Magyar őstörténettel is, ezeknek a munkáját koordináljuk, és legyen egy olyan szervezet, amely segíti ezeknek a kutatásoknak a megvalósítását, másrészt a különböző ágazatok közötti együttműködést.”

Az fent említett három tudományágazat segítségével, valós képet kaphatunk arról a folyamatról, amelynek végén létrejöhetett a ma ismert magyar nép.

Bíró András Zsolt kifejtette, hogy a természettudományi kutatások mellé, beemelték a hagyományőrző sportok kapcsolatát, ezáltal a régészeti leletek és az azokból készült rekonstrukciók, fegyverzetek gyakorlati tesztelése során, további eredményekre derülhet fény. A kiállításon a századokat felölelő csontmaradványok és arcrekonstrukciók mellett, számos használati tárgy is megtekinthető, valamint betekintést nyerhetünk a fegyverek és eszközök megalkotásának részleteibe is.

A tárlatmegnyitót követő beszélgetésen elhangzott, hogy Magyar-Turán Alapítvány, számos erdélyi múzeummal és régészeti csoporttal áll kapcsolatban, és ezen együttműködésnek hála, a 2019-ben, Bugacon megszervezésre került Ősök Napján, a nagyközönség számára is megtekinthetővé vált a Marosvásárhely közelében talált hun sírlelet. Ezen lelet koponya és arcrekonstrukciója is, a jelenlegi tárlat részét képezi, így bárki számára megtekinthető.

A feltárt leletek eddigi vizsgálata alapján, megdőlni látszanak olyan eddigi tudományos kijelentések, miszerint barbár, és kulturálatlan népként érkeztünk Európába, hiszen a hun, avar leletek gazdagsága, a használati tárgyak elképesztő művészeti díszítése és mérnöki kidolgozottsága messze felülmúlja a hasonló korszakból feltárt szomszédos népek, ilyen jellegű tárgyleleteit. A hunokra és később magyarokra jellemző jurtai életmód is, nem annak tudható be, hogy ne lettek volna képesek fa vagy kőházakat, városokat emelni, csupán az akkori életmódunknak sokkal inkább megfelelt ez a mobilisebb lakóhely. A kifinomult ötvösmunka, fém megművelés, fegyver és harcászati technológia mellett, olyan gyógyászati fejlettséggel rendelkeztek, amelyről a kiállításon is látható koponyalékelések is tanúskodnak. A feltárást követő vizsgálatok is bizonyítják, hogy ezen egészségügyi eljárásokat követően, az egyén több évet vagy akár évtizedet is megért még az eljárásnak köszönhetően – fejtette ki az alapítvány elnöke.

A Magyar-Turán Alapítvány jövőbeli tervei közt szerepel, olyan erdélyi előadások megszervezése, ahol ezen kutatások eredményeit az ott élő közösség számára is elérhető közelségbe hozzák.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Varga Géza / Szombat, 2019. november 02., 03.23 Válaszoljál rá!

Íráskutatás nélkül?
Kiállítás: Attila örökösei - A hunoktól az Árpád-házig
https://vargagezairastortenesz.blogspot.com/2019/10/attila-orokosei-hunoktol-az-arpad-hazig.html

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu