Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.24
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Az Aradi Magyar Napok programjából (1.)

2021. szeptember 15., 16.11 Szerda / Arad

Az alábbiakban az RMDSZ Arad Megyei Szervezete leküldte programot közöljük, javításokkal ugyan, de érdemben nem változtatva rajta. – Szerk. megj.

Szeptember 22., szerda

Experidance-produkcó: Fergeteges – Sissi legendája. Helyszín: Sportcsarnok. Időpont: 18.00 óra. Szervező: RMDSZ, Pro Identitas Egyesület.

Szeptember 24., péntek

Tamburamese – Szlavóniától a Bánságig a Pendergő Tamburazenekar gyermekkoncert-sorozata. Helyszín: Csiky Gergely Főgimnázium, Tóth Árpád terem. Időpont: 11.00 óra. Szervező: Csiky Gergely Főgimnázium.

A Pendergő Tamburazenekar a Szegedi Tudományegyetemen alakult meg 2015-ben, az egyetemi zenei versenyre, ahol I. díjban részesült. Ezután egyre több felkérés érkezett, így az együttes működése állandósult. A zenekar székhelye jelenleg Adán van, Szerbiában. Hangszeres képzéseket tartanak a Vajdaságban és Magyarországon, illetve rendszeresen tanítanak egyesületekben, iskolákban is. A repertoárjukban a magyar, illetve a délszláv tamburazene is egyaránt fontos szerepet tölt be, hiszen Délvidéken a folyamatosan együtt élő nemzetiségek egymás kultúrájára, ha kis mértékben is, de hatással voltak.

ElőFilmtettFeszt – erdélyi magyar mozi: Seveled, 2020, vígjáték. Helyszín: Jelen Ház díszterme. Időpont: 19.00 óra. Szervező: A13.

A FILMTETTFESZT célja az volt, hogy friss magyar filmeket vetítsen le az erdélyi közönségnek – olyan alkotásokat válogatva, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot biztosít az erdélyi filmesek alkotásainak. Aradon három remek film kerül bemutatásra a magyar napok keretén belül – Seveled, Új Eldorádó, Rossz versek.

AMISZ-bar crawl. Helyszín: Arad központi kocsmái. Időpont: 20.00 óra. Szervező: AMISZ.

Megtaláljuk a jót a lebujos pincekocsmában, egy túltolt romkocsmában, egy nyers rockkocsmában, az alteros bohém bárban, a nagy nyári sörteraszon és a hagyományos borozóban is. Egy őszi estén elindulunk a közeli kocsmába, hogy igyunk valamit. És ezt még legalább 11-szer megismételjük... Amikor az ösztöndíj meg a fizu már ott csilingel a bankszámlán, nekirugaszkodunk, hogy elverjük mind egy szálig! Ez az a túra, amitől anyukád már gyermekkorodban is óva intett! A teli alkoholos üvegek már küldik a #snapeket, hogy „gyeereeeee igyál meg minket, szeptemberben buliznod kell!”, és szerintünk Te sem szeretnéd őket megbántani! Szóval nem fogunk szárazon maradni, így szeptember utolsó hétvégéjén nekirugaszkodunk, hogy felfedezzük városunkat!

 

Szeptember 25., szombat

Szentmise – Nemzedékek találkozója. Helyszín: Arad-belvárosi római katolikus templom. Időpont: 9.00–11.00 óra. Szervező: Alma Mater Alapítvány.

Szeptember 25-én, szombaton rendezi meg a 16. Nemzedékek Találkozóját a megalapításának 30 éves évfordulójára emlékező aradi Alma Mater Alapítvány. Az ünnepi szentmise 9 órakor kezdődik az Arad-belvárosi római katolikus (minorita) templomban, prédikál Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi plébános, az aradi iskola volt diákja.

Nemzedékek találkozója, 30 éves az Alma Mater Alapítvány – könyvbemutató. Helyszín: Jelen Ház terasza. Időpont: 11.00–14.00 óra. Szervező: Alma Mater Alapítvány.

Az alapítvány idén 30 éves, amelynek alkalmából egy monográfiát jelentetett meg Nagy István szerkesztésében, ezt mutatják be 11 órától. Az Emlékezni márpedig kell – 30 éves az Alma Mater Alapítvány című kötetet dr. habil Zakar Péter méltatja.

 

Kézműves vásár. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–20.00 óra. Szervező: az RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület.

Fedezd fel a hagyományos kézműves termékek világát, horgolt játékok, hímzett ruhák, mézeskalácsok, ékszerek, és rengeteg más gyönyörű termék révén.

 

Kádár Ferkó múltidéző fotószínháza. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–19.00 óra. Szervező: az RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület.

A régi idők vásári fotózását elevenítik fel korabeli viseletekben és kellékek segítségével.

 

Legendárium – óriás társasjáték. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–19.00 óra. Szervező: A13.

Meggyőződésünk, hogy a legendák és mondák egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe. Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, szentnek van egy története. A Székelyföldi Legendárium európai védett márka: szellemi örökségünket itthon és külföldön egyaránt népszerűsítjük. Gyertek el, ismerjétek meg a meséket és a játékokat!

 

Gyermekjóga Molnár Melindával. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–11.00 óra. Szervező: az RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület.

Molnár Melinda a „Jóga a mindennapi életben”-rendszer okleveles oktatója verses-mesés jógaórán várja a gyermekeket.

Csiporka – Népi játszóház. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–19.00 óra. Szervező: az RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület.

A Csiporka játszóház a magyar népi kultúrára épül, ahol a család apraja-nagyja talál kedvére való foglalkozást! Népi kismesterségeink oktatása során a gyerekek kipróbálhatnak különféle kézműves foglalkozásokat, megélhetik az alkotás örömét, amellett pedig megismerkednek hagyományainkkal. A népi ügyességi játékok sokszínűsége teret ad a felhőtlen szórakozáshoz.

 

Lúdas Matyi a Görbe Tükör társulat előadásában. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 11.00 óra. Szervező: az RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület.

Ha már összegyűltek az emberek, és kíváncsiak a régi történetre, hát Matyi, szívesen elmeséli! De segíteni kell ám neki megjeleníteni a tanulságos eset szereplőit! Ludak, vásározók, hajdú, boszorkány... sok nevetés, önfeledt szórakozás, és a tanulság sem marad el!

 

#AZÉNJÖVŐM workshop, projektmegnyitó – 1. képzés: Startup és vállalkozásindítás Turcsán Tamással. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 11.00–15.00 óra. Szervező: AMISZ.

Startupot indítanál? Elakadtál az ötleteddel? Kellene a projektednek egy működő stratégia? Az elveszett recept írója – Magyarország egyik legismertebb startup szakértője – személyesen ad válaszokat a kérdéseidre egy kávé mellett! Turcsán Tamás Péter startup-tanácsadó, közösségimédia-szakértő és társadalmi innovátor. A Közgazdasági Társaság Startup Szakosztályának vezetője. A startup ökoszisztéma véleményvezére. Jelenleg  az innovatív kezdővállalkozásokat segíti kapcsolati tőkéjével, PR-kommunikációval. Startup és mobilos események szervezője. Saját startupok indításával is foglakozik. A közösségi finanszírozás szakértője. Újságíró és blogger.

 

A Máltai Szeretetszolgálat nyílt napja. Helyszín: az RMDSZ-székház udvara. Időpont: 11.00–16.00 óra. Szervező: Máltai Szeretetszolgálat.

 

Sport-sarok – sport, ami összeköt minket. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–19.00 óra. Szervező: A13.

Nekünk, embereknek mindig is szükségünk volt hősökre. A mi időnk hősei a sportolók, és a mi aradi hőseink az UTA fociklubb játékosai, akik minket, aradiakat képviselnek, értünk harcolnak bárhova is mennek. Gyere ki az eseményre, mérd össze tudásodat TEQBALL-ban és dekaversenyen, lássuk, ki a jobb!

 

Retró videójátékok barlangja – arcade játékgépek minden korosztálynak. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–19.00 óra. Szervező: A13.

Nem jártál még retró játékteremben? Talán még nem is éltél, amikor ezek a termek működtek, és ezek a játékok születtek? Sebaj! Most bepótolhatod az eseményen lévő arcade játékgépeken: ott lesz Super Mario, Street Fighter és sokan mások. Hozd a haverokat is el egy versenyre!

 

Tekerésre fel! – virtuális bicajverseny. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 13:00-17:00 óra / Szervező: A13

Bicajozhatsz a városban, hegyen-völgyön, sőt még a szobában is, vagy versenyezhetsz online a barátaiddal. Gyere ki, és találkozz profi versenyzőkkel! Gyere a csapatoddal, és tekerjetek el Szegedig vagy Pestig úgy, hogy közben el sem mentek Aradról. Az új technológiák mindezt lehetővé teszik számodra. Jó tekerést!

 

A magyar halászlé – Misik Endre látványkonyhája. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–20.00 óra. Szervező: A13.

Misik Endre megyénk egyik legügyesebb és legkreatívabb szakácsa, aki elhozza nekünk az igazi magyaros konyha ízeit. Halászlé, bográcsos, zsíros kenyér és sok más ínyencség készül majd a sátrában, jó lesz sietni, nehogy lemaradj róla!

Társasjáték-kuckó – közös játék kicsiknek és nagyoknak. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–20.00 óra. Szervező: A13.

Mindannyian szeretünk játszani, ilyenkor előbújik belőlünk a gyerek. Kicsik és nagyok, gyertek társasjátékozni Erdély legnagyobb társasjátékgyűjtőjével, aki kívülről ismeri az összes játék szabályát. Ha van olyan játék, amit még nem játszottál, itt biztosan megtalálod!

 

Buborékfoci – a legújabb sportőrület. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 11.00–19.00 óra / Szervező: A13.

Próbáljátok ki a világ legviccesebb sportját! Ha egy igazán szórakoztató programra, sok-sok nevetésre és teljesen új élményekre vágytok, a buborékfoci a tökéletes választás. Borítsd fel a kollégákat, ütközz a haverokkal. Hatalmas esések és önfeledt szórakozás, a speciális anyagból készült buborékoknak köszönhetően teljes biztonságban és sérülésmentesen.

 

Lolita – hagyományos magyar sütemények. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 10.00–20.00 óra. Szervező: A13.

Hagyományos, klasszikus és újragondolt magyar süteményekkel kényezteti el az édesszájú látogatókat az aradi Lolita cukrászda. A standjuknál sokféle sütemény ingerli majd az ízlelőbimbókat: krémes, rigójancsi, dobos, suhajda, feketeerdő, somlói stb.

 

Ismerjük meg városunkat – különleges városismereti séta. Helyszín: Megbékélési park. Indulás: 13.00, 15.00, 17.00 órakor./ Szervező: A13, Kölcsey Egyesület, High Tours.

Nap mint nap járjuk a várost, ismerjük Aradot mint a tenyerünket, de kevesen tudjuk, milyen híres emberek fordultak meg és éltek itt, mennyire színes és érdekes városunk, gazdag történelmi helyekben, épületekben, eseményekben. Ismerjük meg együtt ezeket, és legyünk büszkék mindarra, amit őseink ránk hagytak. Gyertek el egy városismereti túrára, és próbáljuk más szemmel látni Aradot!

 

Jóga Molnár Melindával. Helyszín: Megbékélési park. Időpont: 13.00–14.00 óra. Szervező: az RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület.

Molnár Melinda a „Jóga a mindennapi életben”-rendszer okleveles oktatója. A gyerekek verses-mesés jógaórán vehetnek részt, a felnőttek pedig olyan gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg, amelyek egyaránt megfelelnek fiataloknak is, nyugdíjasoknak is. Öltözzetek kényelmesen, és hozzatok matracot, amin gyakorolhattok.

 

Pálinkakóstoló Butka Sándor őstermelővel. Helyszín: Jelen Ház terasza. Időpont: 15.00 óra. Szervező: az RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület.

Butka Sándor 15 éve foglalkozik borászattal és hagyományos kisüsti főzésével. Az Aradi Magyar Napokra 10 díjnyertes, csakis tiszta alapanyagokból készített hagyományos gyümölcs- és zöldségpárlattal érkezik: birsalma, vilmoskörte, őszibarack, kajszibarack, jonatán alma, fekete ribizli, penyigei szilva, zselnice meggy, kökény és zeller párlatait kóstolhatják meg az érdeklődők. A helyek száma korlátozott (max. 60 fő), belépő az RMDSZ Arad megyei székházában igényelhető.

 

Hajnal Zsuzsanna stílus- és divattanácsadó előadása. – Helyszín: Jelen Ház nagyterme. Időpont: 15.30 óra. Szervező: az RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület.

Hajnal Zsuzsa szín- és stílustanácsadó, személyre szabott ékszertervező Marosvásárhelyen született. Négy éve költözött haza Marosvásárhelyre, jelenleg személyre szabott ékszereket tervez és készít, szín- és stílustanácsadó, személyi vásárló, gardróbtervező. Videóklipekben stylingol, a csíkszeredai Elit optika stílustanácsadója, valamint előadásokat és workshopokat tart országszerte.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu