Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 19.21

Jámbor Gyula

Jámbor Gyula
„Teve van egypúpú, van kétpúpú, van négypúpú, sőt több”, rémlik fel távolból (talán Ábrahám Pál), a kiváló zeneszerző slágere. Lüke, bugyuta, de megmosolygtat.
Bővebben Vasárnap, 2020. április 05., 14.21
Tetszettek-e gondolkodni azon, hogy miért olyan drága az arany? Egyszerű: kevés van belőle (meg fényesen csillog, nem rozsdásodik stb.), kitermelése körülményes és sokba kerül. Ha annyi aranyérc lenne, mint vasérc, kitermelése és feldolgozása is kb. hasonló szinten mozogna, az áruk is nagyjából azonos lenne.
Bővebben Csütörtök, 2020. április 02., 16.38
Reménytelen helyzetbe kerülnék, ha a szocializálódás (egy ideje divatos, gyakran használt) fogalmát röviden meg kellene határoznom. Azt hiszem, ha  „társadalmasodási” folyamatként fognám fel, amely során az ember biológiai lényből társadalmi lénnyé válik, közel járnék a helyes megfogalmazáshoz.
Bővebben Szerda, 2020. április 01., 17.12
Április 1., olvasom a Wikipédián, az év 91. (szökőévben, mint idén is) a 92. napja. A bolondok napjaként is emlegetik, bár hogy miért, azt pontosan senki nem tudja. Ami biztos, hogy a több országban elterjedt szokás szerint ilyenkor mindenféle tréfát űznek egymással az emberek, s akinek humora van – őrizzen meg mindenkit jósorsa a humortalanoktól –, nem is haragszik meg miatta.
Bővebben Szerda, 2020. április 01., 07.00
Ma reggel a România Actualități Rádiónak interjút adott az utóbbi időben a hazai hírközlő szervekben gyakran szereplő dr. prof. Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, aki ezúttal arról nyilatkozott, hogy mit is jelent a negyedik forgatókönyv, és mikorra várható a romániai (és világ-) pandémia csúcspontja.
Bővebben Hétfõ, 2020. március 30., 17.10
Szombaton, március 28-án az ország sok helységének lakói (többek között Arad és Temesvár) némi meglepetéssel hallották délután ötkor és este kilenckor valahonnan a román nemzeti himnuszt, s némiképp csodálkoztak is, ki lehet az, aki ekkora hangerővel teszi fel a lemezt, hogy az messzire elhallatsszék?
Bővebben Vasárnap, 2020. március 29., 16.02
Minden tévénéző tudhatja, legalább amerikai filmekből, hogy egy akármilyen, de rendesen megszervezett akció végrehajtásakor a kitervelőknek és résztvevőknek van egy második, ún. B tervük, ami arra az esetre szolgál, ha az első terv valamilyen előre nem látott tényező miatt borul. Elvégre egy fontos katonai küldetést, bankrablást stb. mindenképpen végre kell hajtani.
Bővebben Vasárnap, 2020. március 29., 15.15
Ne féltsék a bankban lévő pénzüket!
Szombaton délben azt nyilatkozta Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank szóvivője: kizárt dolog, hogy a bankoknak problémájuk adódhatna, hisz a 2008-as válság után olyan biztonsági intézkedéseket hoztak, amelyek lehetetlenné teszik, hogy lesen érjék őket, azaz, pénzügyi nyelven, fizetésképtelenekké váljanak.
Bővebben Szombat, 2020. március 28., 14.31
Olvasom, hogy a világ egyik legismertebb és legnagyobbnak tartott focistája egymillió eurót adományozott a koronavírus elleni harcra. Nem vagyok kétségbeesve anyagi helyzetének romlása miatt, marad neki ezerannyi. A gesztus azonban szép és értékelendő.
Bővebben Csütörtök, 2020. március 26., 17.26
Annyira belemerültünk a koronavírusba, hogy lassan másra sem tudunk gondolni. Ráadásul tegnap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján az általános kijárási tilalom is életbe lépett – szerencsére bizonyos kivételekkel.
Bővebben Szerda, 2020. március 25., 15.56
Egy idős – 87 éves – közismert román színész tegnapelőtt arra bíztatta az egyik hazai tévéadón az idős embereket, hogy üljenek otthon, és esetleg unatkozzanak.
Bővebben Kedd, 2020. március 24., 16.35
Amióta „feltalálták”, a pszichológia tudománya – magyarra lélektanként fordították – kétségkívül létező valami a világban. Mindig is volt, használták, csak nem fogalmazták meg, nem definiálták.
Bővebben Hétfõ, 2020. március 23., 16.22
Ha a Kedves Olvasó arra számít, hogy a cikk elovasása után tudni fogja, mikor olthatják be a világ lakosságát a Covid–19 ellen, s mikor találják meg a biztos ellenszerét, hagyja abba már most e cikk olvasását. Szerzője ugyanis – aki nem orvos, kémikus, gyógyszerész, virológus stb., tehát tudományos szempontból semmi köze a témához – nem tudja.
Bővebben Vasárnap, 2020. március 22., 15.37
Emlékezetem szerint többször leírtam már, hogy nem irigylem Románia kormányát. Most még egyszer leírom.
Bővebben Csütörtök, 2020. március 19., 16.55
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu