Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. szeptember 18., 02.03
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Hollai Hehs Ottó

Hollai Hehs Ottó

Az a szerencse ért, hogy Budapesten lehettem a szeptember elsejei tanévnyitáskor.
Bővebben Kedd, 2021. szeptember 07., 18.27
Állítólag régi perzsa mondás, hogy a múlt elmúlt, a jelen csak egy pillanatig tart, a jövő minden.
Bővebben Szerda, 2021. szeptember 01., 17.03
Jelen írásom természetesen nem részletezheti, hogy tulajdonképpen mi minden történt a II. világháború utáni, már több mint hét évtized alatt, mely átalakulások a Nyugat nemzeteit mind Európában, mind az amerikai kontinensen – túlzás nélkül – katasztrofális helyzetbe kényszerítették, és végső eredménye az lehet, hogy a Földről egy olyan civilizáció, kultúra tűnhet el, amely az emberiség történelmében, a legtöbbet adta bolygónk lakóinak.
Bővebben Szerda, 2021. július 28., 19.12
Kezdetben kevesen tudták, mit jelentenek ezek a látszatra, találomra egymás mellé tett nagybetűk. Valami rövidítésre lehetett gondolni, aztán jött a felvilágosítás, előbb a nyugati, majd az itthoni médiák is felkapták a témát, politikai vitaanyag lett belőle, ma már elég sokan tudják, hogy ezek a nagybetűk a nemi identitást, a különböző. szexuális orientációt jelölik.
Bővebben Kedd, 2021. július 27., 18.51
Múltkori írásomban az érem oldalairól írtam, most kiegészítésképpen megjegyezném, a  „szimbolikus” három oldal sem fedi a valóságot, mert világunk annyira bonyolult, hogy az  érem helyett, inkább egy Rubik kockáról beszélnék, amit az átlag ember csak forgat, forgat és csak a nagyon leleményes, erre a feladatra jól felkészült személyeknek sikerül a kockát eredeti helyzetére „visszaforgatni”.
Bővebben Kedd, 2021. július 20., 17.23
Nagyon régen, legalább két és fél ezer év előtt, a szofista görög filozófus Protagoras mondotta volt, hogy minden más dolog mértékegysége az ember, ami mai megfogalmazásban úgy hangzana, hogy minden dolgok mércéje az ember.  Másik érdekes mondása volt, hogy minden éremnek két oldala van.
Bővebben Csütörtök, 2021. június 24., 18.18
Május 27-én volt 98 éve, hogy korunk egyik legismertebb, legkiemelkedőbb, de ugyanakkor nagyon vitatott politikusa egy észak-bajor városkában, a Nürnberg melletti Fürth-ben megszületett.
Bővebben Vasárnap, 2021. május 30., 18.21
Utóbbi két írásomban bíráltam a demokráciát, a jelenleg legelterjedtebb kormányzási formát, illetve a médiát mint korunk legelterjedtebb és leghatásosabb emberformáló eszközét.
Bővebben Kedd, 2021. május 18., 15.08
A régi, úgynevezett veterán generáció még élő tagjai, emlékezhetnek a háború alatti és utáni évekre, amikor a hírközlés jóformán a napilapokra és részben a rádióra szorítkozott.
Bővebben Szerda, 2021. május 05., 18.10
Ha ma, a volt népi demokráciákban, mint pl. Románia, vagy Magyarország, valaki netán lenézően, vagy talán bírálóan nyilatkozna az egyneműek szexuális kapcsolatáról, tehát a homoszexualitásról, semmi baja nem történik, nem büntetik meg, nem dobják ki a munkahelyéről.
Bővebben Hétfõ, 2021. április 12., 17.25
Múltkoriban egy pár éve elhunyt aradi barátom fiával beszélgettem telefonon, aki, többek között, azt kérdezte: miért írok én nekrológokat, idős aradiakról, hiszen ezekre már jóformán senki nem emlékezik, és nem is voltak, kvázi „ismert” személyiségek.
Bővebben Szerda, 2021. április 07., 18.07
Fejetlenség általában akkor mutatkozik, ha rossz döntések születnek. Ez történhet egyéni döntéseknél, de beszélhetünk csoportos, tömeges fejetlenségről is.
Bővebben Kedd, 2021. március 30., 18.08
Előre bocsátom, nem vagyok erkölcscsősz, és nem is tanultam etikát, ez a mi időnkben, a mai tanítási rendszerekkel ellentétben, nem volt szokásos.
Bővebben Hétfõ, 2021. március 22., 18.02
A  mi időnkben nem volt kötelező olvasmány. Aradon a magyar gimnáziumban volt egy nagyszerű tanárunk, nem kötelezte, csak ajánlotta az olvasnivalót, sokat magyarázott, érthetővé tette az irodalmat, a könyvekről, mint jó barátokról beszélt, és ügyesen értelmezte a felülről jövő tanügyi utasításokat.
Bővebben Kedd, 2021. március 09., 18.27
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu