Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.10

A parkok városában kevés a zöldövezet

Írta: Pataki Zoltán
2008. február 08., 06.10 Péntek / Temes
A zöldövezetek növelése nem kis fejtörést okozhat a temesvári városvezetésnek: a város területén ugyanis rengeteg földterület visszaigénylés maradt kielégítetlenül, ugyanakkor fejlesztésekre, építkezésekre is szükség lenne, de újabb zöldövezeteket is létre kellene hozni. Mit tesz a város a zöldövezetek bővítése érdekében? Temesvár zöldkataszterében 178 000 fát és cserjét tartanak nyilván, ennek legalább 10%-a elöregedett és ki kell vágni. A városháza beindított egy 2010-ig tartó faültetési programot. A kivágott fákat pótlandó, 2007-ben közel 15 000 fát és cserjét ültettek el részben a város területén, részben a város északi részén kialakított, 50 hektárosra tervezett erdősávban, amelyet össze szeretnének kötni a Vadászerdővel. 2008-ban 9500 fa és díszcserje ültetését tervezik Temesváron.


Parkosítják az elhanyagolt zöldövezeteket
A 2008–2009-es időszakban néhány elhanyagolt zöldövezetet szeretnének parkosítani. Az úgynevezett Diákparkot a Bega-csatorna partján, a V. Pârvan körút két oldalán tervezik létrehozni, 2,2 millió lejes költségvetésből. Szintén a Bega-parton, a Püspök híd és a Hunyadi híd között található az Alpinet park, amelynek öntözési rendszerét 1,5 millió lejes költségvetésből akarják felújítani. Jelentős összeget, közel ötmillió lejt költenek a Dan Păltinişanu stadion környéki zöldövezet parkosítására. A polgármesteri hivatal új parkot szeretne létrehozni a Gyárvárosban, a Bega csatorna jobb partján, a Malom téri híd és a vízművek közötti 1,8 hektáros területen. Az új park attrakciója a világhírű Stonhenge-re emlékeztető, kör alakú szabadtéri színház lesz. A számítógépes terveken kör alakban 13 függőlegesen álló kőtömb és 13 kőpad látható, amelyek a dél-angliai műemlék-együttesre emlékeztetnek. Lesz a parkban még egy lépcsőzetes medence és egy természetes tóra emlékeztető medence is. A Bega csatornára épített vízművek (Turbinák) környékét is átrendezik, árnyas sétányokat alakítanak ki, egész évben virágzó díszcserjékkel.

Hármat egy csapásra: zöld parkolókban a jövő!
Adrian Orza temesvári alpolgármester három legyet ütne egy csapásra: mivel zöldövezetekből és parkolókból egyaránt hiány mutatkozik, úgynevezett zöld parkolókat hoznának létre a temesvári tömbháznegyedekben, amelyek csökkentik a légszennyezést és kánikulában a talajhőmérsékletet.

A Városháza szerint a zöld parkolók az alábbi előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek: javítják a csapadék lefolyását, csökkentik a légszennyezést, nem hevülnek föl a kánikulában, teherbírásuk 40 t/négyzetméter, zöld szigetet jelentenek az aszfaltrengetegben. A zöld parkoló műanyag rácsozatból készül, amelynek az üregeit kavics-föld-fű keverékkel töltik ki, a járművek a rácsozatot terhelik.

Kísérleti zöld parkolók létrehozásával tengeren túli nagyvárosokban állítólag 40%-kal csökkentették a vízhatlan felületet, 20%-kal növelték a parkolók területét, 20%-kal kisebb költségekkel, mintha hagyományos parkolókat építettek volna. Adrian Orza szerint Temesvár ezen a területen is úttörő lehet, mint annak idején az utcai villanyvilágítás vagy a lóvasút bevezetése bevezetésével. A zöld parkolók 300 új parkolóhelyet, 2100 méter élősövény, 780 fa és díszcserje elültetését jelentenék. Ha nem csupán választási ígéretről van szó.

Zsombolya Temes megye „zöld városa”
Ţăranu Adrian, a zsombolyai polgármesteri hivatal környezettel és zöldövezetekkel foglalkozó szakembere szerint a kisváros 11 313 lakosára mintegy 50 hektár zöldövezet jut, ami 44,1 négyzetméter/lakos arányt jelent. Zsombolya tehát a zöldövezetek szempontjából is európai városnak számít, felülmúlva az unió által elvárt 30 négyzetméter zöldövezet/lakos arányt. A valósághoz az is hozzátartozik, hogy a parkosított terület ebből csak 5 hektár, további 1,5 hektáron játszótereket alakítottak ki (összesen hat működik Zsombolyán), a többi 45 hektár a városszéli zöldövezeteket jelenti. A Polgármesteri Hivatal tavaly ősszel beindított egy faültetési programot is, eddig mintegy 6000 csemetét ültettek ki. Ţăranu jelenleg éppen a zöldövezetekkel kapcsolatos kimutatásokon dolgozik, a jövőben a fentieknél pontosabb adatokat ígér a sajtónak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu