Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 02.31
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Régi-új arcok az RMDSZ-listákon

A pecsét a tét

Régiónkban lezárultak az RMDSZ-ben a rangsoroló küldöttgyűlések, urnás szavazások, minden településen tisztázódott, június elsején ki méretkezik meg a polgármesteri tisztségekért, az önkormányzati tanácsosi helyekért. Mai riportunkban körbejártuk, kik a rangsorolók vesztesei és nyertesei, ki, hol hibázta el taktikáját, miként értékelik a megyei szervezetek a listaállítást.


Arad
Helyre kerülnek a dolgok

A megyében lezajlott rangsoroló küldöttgyűlések főszereplői négy csoportba oszthatóak: az egyikbe tartozók simán átugrották a lécet, a másodikba sorolhatóak a vesztesek, akik közül sokan jelenleg még önkormányzatokban tevékenykednek, és kiszorulásuk meglepetés volt, a harmadik kategóriát az először próbálkozók jelentik, a negyedik kategória neve pedig a “kettő, akit mindent vitt” lehetne. De vegyük sorjában a csoportokat, eseményeket.

Arad megyében a rangsorolók közül hármat követett felfokozott érdeklődés, mégpedig a megyeszékhely és a megye helyosztóit, valamint Pécskát. Hajszál híján harmadikként Zerind is idekerült, ám egyelőre még mindig nem tudni, hogy az RMDSZ-nek sikerül-e kiállítani a tiszta magyar községben – a hozzá tartozó, szintén magyar Feketegyarmattal karöltve – saját jelöltet, vagy a demokrata-liberális (PD-L) Simándi Sándor önmagával és az asztalra tett eredményeivel kell megmérkőzzék június elsején. A jelenlegi állás szerint a tétovázó RMDSZ-jelöltek miatt ez utóbbi felállás tűnik a legvalószínűbbnek.

Polgármesterjelöltek: sima ügy

Túsz: “Négy év múlva változtatni kell a rangsorolási procedúrán”A polgármester-jelöléseknél egyetlen meglepetést sem hoztak a küldöttgyűlések, igaz, a jelöltek egyedül vágtak neki a megmérettetésnek, s tulajdonképpen csak az volt a kérdés, kapnak-e ellenszavazatot, s ha igen, akkor hányat. Aradon Bognár Levente, Kisiratoson Almási Vince, Pécskán Csepella János, Tőzmiskén Haász Tibor, Nagyperegen Nagy Sándor, Vingán Sipos György, Szapáryligeten Erdős Bálint, Sofronyán Sandu Piroska, Gyorokon Lőrincz István, Nagyiratoson Horváth István, Zimándújfaluban Kocsis József, Borosjenőben Czuth Rozália, Kisjenőben Bíró Zoltán vág neki települése első székének.

S miközben az említett polgármesterjelöltek máris saját meg- vagy újraválasztásuk esélyeit latolgathatják, s készülhetnek a kampányra, a pikszisből kiesettek zöme a mai napig képtelen feldolgozni a történteket, és érthetően, nyalogatja sebeit, keresi a válaszokat. Amelyeket, ha meg is találtak, egyelőre ódzkodnak megosztani a közvéleménnyel.

A kívülálló számára az első meglepetés a megyeszékhely rangsorolóján volt, hisz egyetlen jelenlegi önkormányzati tanácsos sem került befutó helyre, ráadásul az általuk bezsebelt voksok száma még csak meg sem közelítette a győztesekét, így Cziszter Kálmán, Nagy Gizella és Túsz Ferenc várhatóan nem folytatja a megkezdett munkát, hacsak időközben, felfele buktatással nem fogynak el majd az előttük lévők.

– Szerintem négy év múlva változtatni kell a rangsorolási procedúrán, az elektorok kiválasztásán – jelezte a legkevesebb szavazatot begyűjtő Túsz Ferenc, hogy azért nem kell őt most teljesen leírni. – Mert jó lenne, például, ha mondjuk egy kerületben a küldöttek megszabják a választott elektoroknak, hogy a városi rangsorolón majd kire voksoljanak.

Öröm és csalódottság

Búza: “Sok embert kellett megvigasztalnom”De a fiatalítási hullámnak paradox módon egy fiatal is áldozatul esett, hisz a megyei rangsorolón az önkormányzat jelenlegi alelnöke, a még csak harmincas éveit taposó Búza Gábor meglepetésre mindössze az ötödik helyet csípte meg. Igaz, itt azért sikerült megkapaszkodnia a második helyen Sipos Györgynek, aki vélhetően még négy évre visszaülhet a megyei önkormányzatba.

– Nagyon fáj az eredmény, sokan hívtak fel, sok embert kellett megvigasztalnom – mondta érezhető keserűséggel Búza Gábor. – De nincs jogom senkire megsértődni, mert a politika nem cél, hanem eszköz. Az RMDSZ-ben többször elhangzott, hogy fiatalítani kell, ez egyébként már 2004-ben elkezdődött, hisz mind Horváth Levente, mind jómagam harmincas éveink elejét tapostuk, most azonban sikerült ezt a végletekig kitolni. A beszámolón elhangzott, hogy jó négy évet zártunk a megyei önkormányzatban, csapatmunka folyt, ám mivel közelednek a választások, nem fogom elemezni a rangsorolást. Ezek után is teljes mellszélességgel részt veszek a kampányban és a magyarság érdekeit próbálom, ahol tudom, érvényesíteni – tette hozzá a megyei alelnök.

A rangsorolók talán legnagyobb vesztese Nagy István, akinek sem a pécskai, sem az Arad megyei önkormányzati listán nem sikerült megkapaszkodnia bejutó helyen. Pécskán egyébként polgármester-jelöltnek is indult, de kortesbeszédében arra kérte a voksolókat, a neki szánt igeneket adják Csepellára.

– Tudatosan vállaltam az előre látható “kudarcot” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek. – Nem kudarcként élem meg, hanem az RMDSZ mai állapotaként.

A megyei listára az utolsó előtti napon jelentkeztem, a pécskaira az utolsó estéjén. A polgármester-jelöltségről tudatosan léptem vissza Csepella János javára, amiről senki sem tudott előre. Úgy voltam vele, hogy ezzel nyer a helyi RMDSZ. Azóta többen “meghúzták miatta a fülem”.

A módszer bevált

Király: “Elvárjuk a jelöltektől, fogalmazzák meg programjukat”Az először próbálkozók kategóriájában számos új arc lesz mind a megyeszékhelyen, mind a vidéki településeken, a városban, például, Pénzes Gyula, de sok függ attól, hogy “a kettő, aki mindent vitt”, miként dönt. Tóth Csaba és Faragó Péter ugyanis bejutó helyen várja a június elsejét mind a városi, mind a megyei önkormányzatnál, és ha a magyarság nagy számban teljesíti kötelességét és elmegy szavazni, akkor nekik választaniuk kell, kezdődhet a sakkozás a megszerzett helyekkel, felkészültsége alapján kire, melyik önkormányzatban lesz nagyobb szükség.

– Az a határozat és cél, hogy a közgyűléseken minél többen legyenek, bevált – összegzett Király András képviselő, megyei elnök, aki indulni fog a megyei önkormányzat elnöki tisztségéért. – Részben bevált a nyitás a civilszervezetek, RMDSZ-társszervezetek, egyházak irányába, ugyanakkor biztató, hogy több mint kétezren vettek részt a rangsorolókon, ahol minden esetben a helyi közösség döntött a polgármesterjelölt vagy a tanácsosjelöltek személyét illetően.

Az elnök úgy véli, az elmúlt négy év alatt az RMDSZ-ről kialakult pozitív képet kell megnyergelni, nem megtörni a lendületet.

– Most elvárjuk a jelöltektől, hogy fogalmazzák meg programjukat, mert nem az elmúlt négy év megvalósításainak lobogtatásával fogunk kampányolni.

A fiatalítással kapcsolatban megjegyezte, ezt nem divatként kezelték, az Állandó Tanácsban megkezdett fiatalítási hullám pedig folytatódott, erről döntöttek a küldöttek. Szerinte idejében kell beépíteni a fiatalokat a szervezetbe, mert akkor a többi fiatal is látja helyét az RMDSZ-ben. És ennek eredménye megmutatkozik majd a szervezetek szintjén is.
Irházi János

Fehér
Ha már ott vannak, maradhatnak

Veress Rudolf alternatívát várAz RMDSZ által szervezett előválasztások után, sajnos, azt kell mondani, hogy az országos szervezet által előtérbe helyezett fiatalítási akció Fehér megyében teljes mértékben eredménytelen volt, ifjúsági szervezet majdnem sehol nincs, az egyedüli “bátor egérnek” nevezhető település, ahol működik a dolog, az Buzásbocsárd. Megyei szinten azonban teljes mértékben hiányzik, próbálkozások már voltak egypárszor, sajnos, tagokként csak a Bethlen Kollégium falai között tanuló diákokra számíthatnak, de miután befejezik iskolai tanulmányaikat, szétszóródnak, és kezdődhet elölről minden. Ebből kifolyólag nincs sok választási lehetőség, és a tapasztaltabb öregek mellett tehetjük le a garast ezután is, remélve, hogy ha nem a közeljövőben, mégis fog akadni egy-két “fehér holló”, aki folytathatja és tovább viheti a megkezdett munkát.

A megyében összesen 19 településen szerveztek előválasztásokat, rangsorolókat. Reális esély bejutásra 15 településen van. A befutónak számító mintegy 39 tanácsosi helyre csak 26 tisztségben levő önkormányzati tanácsos jutott, a fennmaradó 13 helyre kerültek új nevek.

Több helyben reménykednek

Kováts Krisztián bizakodóRácz Levente, a megyei szervezet elnöke szerint ugyanazok a nevek szerepelnek Küküllőváron, Alsógáldon, Marosújváron, Magyarforrón, Tompaházán és Búzásbocsárdon. Ami a helyitanácsos-jelöltlistát illeti, részben jelentek meg új nevek Torockón, Magyarlapádon, Bethlenszentmiklóson, Marosnagylakon, Miriszlón, Felvincen, Székelykocsárdon és Enyeden. Balázsfalván gárdacsere lesz, mivel az előválasztások után teljesen új nevek kerültek a listára. Nem nyerte meg azonban az előválasztásokat egyetlen tisztségben levő polgármester sem, az egyedüli település, ahol tényleg lehet számítani arra, hogy magyar ajkú polgármester legyen, az Torockó, ahol tulipános támogatással Szőcs Ferenc volt polgármester pályázik. Ő mozgóurnás előválasztáson kerekedett felül a jelenleg hivatalban levő Veress Rudolf polgármesterrel szemben.

A látványos veszteségről nyilatkozva Veress Rudolf elmondta: szerinte a félreinformálás lehetett az oka annak, hogy vereséget szenvedett, habár még mindig élvezi a szentgyörgyiek bizalmát. Torockón dőlt el a csata, összesítésben 22 szavazattal lett kevesebbje, mint Szőcs Ferencnek, így a tanácsosi listán is csak a hetedik helyezést sikerült elérnie. Egyelőre megmarad az RMDSZ-listán mint tanácsosjelölt, remélve, hogy egy jobb kommunikáció fog kialakulni a megyei szervezet és személye között, mivel jelenleg egy kicsit puskaporos a hangulat. És lehet, találnak egy alternatívát, amiből mind a két fél nyerne valamit. A győztes Szőcs Ferenc teljesen derűlátóan nyilatkozott mindezekről, elmondása szerint nagy az esélye a polgármesteri székre, csak türelmesen meg kell várni a júniusi voksolást. Nagyenyeden a tanácsosi listán maradt a régi gárda, egyetlen új név szerepel befutó helyen: a Köble Csabáé, aki a negyedik helyen szerepel Rácz Levente, Kováts Krisztián és Krecsák Adalbert után. Ötödik Simon János jelenleg városi tanácsos. A polgármesteri székre pályázó, most alpolgármester Kováts Krisztián véleménye szerint reális esélyek vannak a második fordulóba való bejutáshoz, ha ez megvan, akkor már lehetséges a koalíciókötés román pártokkal, és az alpolgármesteri szék továbbra is magyaré maradhat. Figyelembe véve az őszi EP-választások eredményeit, sokkal jobban szerepelt az enyedi magyarság, mint a négy évvel ezelőtti helyhatósági választásokon, így elég nagy az esély arra is, hogy a már meglevő három városi tanácsos mellé még egy negyediket is bejuttassanak. Azonban a román pártok sem ülnek tétlenül, hogy szavazatokat szerezhessenek, ők is elhelyeznek valahol a lista közepén magyar nevű jelölteket, persze, sosem befutó helyre, de a csali néha beválik, így is nyernek egypár voksot. Maradnak tehát nagyrészt az öreg harcosok, remélhetőleg minél nagyobb számban.
Szakács Bálint

Hunyad
Aprólépés-politika

Winkler: Óvatos lépések, megfontolt együttműködési politika, számottevő eredmények“Jelenlegi képviseletünk megtartása, politikai befolyásunk megőrzése” – szemléltette Winkler Gyula, az RMDSZ megyei elnöke a Hunyad megyei célkitűzéseket. Ami több diplomatikus megfogalmazásnál: a magyarság politikai súlya nagyobb Hunyad megyében, mint a helyi tanácsosok száma, mindenekelőtt Winkler Gyula országos tevékenységének, illetve Dézsi Attila alprefektusnak köszönhetően.

Mivel azonban jelenleg a magyarság a megye lakosságának 4,8%-át teszi ki, az 5%-os küszöb elérése roppant nehéz feladatnak ígérkezik.

A megyei tanács “visszahódítására” a szövetség saját jelöltet állít a tanácselnöki tisztség egyéni versenyébe Borbély Károly távközlési miniszter személyében. Erősen kérdéses azonban, hogy a felülről “hazaejtőernyőzött” ifjú miniszter mozdony lesz-e, vagy potyautas az RMDSZ vonatán: Borbély eddig semmilyen választott tisztséget sem nyert el, még a szövetségen belül sem, erőteljes futtatása pedig inkább megrökönyödéssel, mintsem elégtétellel töltötte el a megyeieket.

Szerencsés esetben a megyei tanácsba két képviselő kerület be, azaz a listavezető Burján Gergely, akit a dévai szervezet jelölt, valamint Széll Lőrincz, a Zsil völgye részéről. Ez esetben célkitűzés a vallás- és kultúra bizottság megszerzése lenne, hiszen az oktatás mellett az egyházak s a civilszervezeteink támogatása prioritás az RMDSZ számára, hangsúlyozza Winkler Gyula és Dézsi Attila egyaránt.

Kérdés, melyik párttal lehetne elérni ezt: Winkler szerint az RMDSZ-nek nincsenek preferált szövetségesei, a nagy-romániásokon kívül készek együttműködni bárkikkel, akik támogatják a magyarság céljait.

Szövetség-politika, avagy “befolyási övezetek”

A petrozsényi szervezet eldöntötte: nem indít önálló polgármesterjelöltet, a demokrata-liberális jelenlegi polgármestert, Tiberiu Iacob Ridzit támogatja. Wersánszki Eduárd helyi elnök szerint a jelenlegi egy helyett legalább két tanácsosi hely, illetve – a demokratákkal való alku révén – egy alpolgármesteri tisztség a célkitűzés. A lista első helyére a több tanácsosi mandátumot letöltött Wersánszki került, őt Tóth János és Varga Éva követik.

Vajdahunyadon hasonló a helyzet. Egyelőre úgy néz ki, hogy nem indítanak polgármesterjelöltet, a tanácsosi lista első két helyére a több mandátummal maguk mögött hagyó Györfi Jenő helyi elnök és Horvát Zoltán kerültek, míg a harmadikra a magyar neve ellenére magyarul nem igazán remekelő, mégis politikai támogatásnak örvendő ifjú Naszódi Géza került. Vajdahunyadon mégis történt személyi csere: ígéretes felívelő politikai pályája ellenére Ferenczi István jelenlegi tanácsos nem jelöltette magát, miután elvesztette a vajdahunyadi szervezet elnökségét az azt régóta betöltő Györfi Jenővel szemben. Akárcsak Petrozsényban, a kohászvárosban is legvalószínűbbnek az egyértelmű győztesnek tippelt demokrata-liberálisok jelöltét, Nicolae Schiau tisztségben lévő polgármestert támogatják, noha Györfi szerint egyelőre semmi sem dőlt el véglegesen. Borbély Károly javaslata – hogy támogassák ralipartnerét, a magyarellenes konzervatívok színeiben induló, kétes ingatlanüzletei miatt nem túl esélyes Mihai Leut – nem örvendett túl nagy népszerűségnek.

Lupényban és Déván – a másik két olyan Hunyad megyei településen, ahol az RMDSZ tanácsosokkal rendelkezik – bonyolultabb a helyzet. Mindkét városban igen valószínű a saját polgármesterjelölt indítása: Lupényban Széll Lőrincz, Déván pedig Pogocsán Ferdinánd.

A lupényiak bizakodók: a jelenlegi egy helyett – pontosabban egy se, miután dr. Csontos József kilépett az RMDSZ-ből – legalább két tanácsosi hely, s esetleg az alpolgármesteri vagy város-menedzseri tisztség megszerzése a cél, ismertette a helyzetet a listavezető Benedekfi Dávid helyi elnök. Noha Lupényban is a demokrata-liberálisokkal legjobb a viszony, a polgármesteri tisztség fő esélyese a populista alamizsnákra építő SZDP-s Cornel Rezmeriţă jelenlegi polgármester. Vagyis a szövetségpolitika korántsem dőlt el.

Déva alighanem a legbonyolultabb eset. Pogocsán Ferdinánd helyi elnök mögött a lista második és harmadik helyére fiatalok kerültek Karda Róbert és Makkai István személyében. Főleg a Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Karda második helyezése számíthat meglepőnek, tekintettel az alapítvány és az RMDSZ közötti korábbi feszültségekre.

Az igazi szakítópróbát azonban a szövetségpolitika jelenti: a liberális elkötelezettsége miatt a megyeivel szemben régóta rebellis dévai szervezetben átalakulóban vannak az erőviszonyok. A régi gárda továbbra is a liberális Mircia Muntean támogatásáért száll síkra, míg a többiek saját polgármesterjelöltet kívánnak. Ami közvetve a demokrata-liberálisoknak kedvezne. Pogocsán Ferdinánd más szemszögből közelíti meg a dolgokat: háromszori becsapás után a dévai magyarság saját erejére kell támaszkodjon, nem mások ígéreteire. Ezért indulna polgármesterjelöltnek. A liberálisok most is ígérnek fűt-fát, Winkler Gyula és a 2004 óta megyei szinten jelentősen megerősödő ifjú Zsil-völgyi gárda azonban nem lelkesednek az egyoldalúságért, inkább az önálló polgármester-jelölés mellett szállnak síkra.

Déván mindenesetre legalább a jelenlegi két tanácsos megtartása szerepel célként, de inkább hármat, és esetleg alpolgármesteri tisztséget céloznak meg. Hogy melyik párt oldalán, az attól függ, hogy a helyileg sem olyan biztos régi gárda menynyire képes ellenállni a belső elégedetlenek és a megyei szervezet együttes nyomásának.
Chirmiciu András

Temes
A befutóra összpontosítanak

Fazakas: “Nekünk is ott a helyünk”Az idei helyhatósági választások előtt az a nagy kérdés a Temes megyei RMDSZ – és általában véve, a magyarság – számára, hogy sikernek számít-e majd a négy évvel ezelőtti eredmény megismétlése, vagy annak túlteljesítése adhat csak okot az elégedettségre. 2004-ben négy-négy polgármesteri és alpolgármesteri tisztséget szerzett a szövetség (Igazfalva “meghódítása” egyértelmű siker volt), emellett 43 helyi tanácsosi mandátum jutott; a legtöbb településen csak egy-egy jelöltje jutott be a képviselőtestületbe, Zsombolyán és Újszentesen viszont abszolút többséget szerzett.

A mérleg nyelvét viszont alaposan kibillentette az, hogy az RMDSZ elveszítette két helyét a Temesvári Városi Tanácsban, illetve három posztot a megyei tanácsban, amit mind a vezetők, mind a közélet iránt érdeklődők nagy érvágásnak minősítettek. Nem csoda, hogy a megyei elnökség idén a két intézmény várainak “bevételére” összpontosít, sőt, megyei tanácselnök-jelöltet állít Halász Ferenc személyében. Az RMDSZ megyei elnöke négy éve temesvári polgármesterjelölt volt, most megyei tanácselnökjelöltként próbálkozik. A legutóbbi választmányi ülésen elhangzott érvek közül azt emelnénk ki, hogy főtanfelügyelő-helyettesként a megye szinte valamennyi településén megfordult, segített a tanintézmények felújításában, a román választók körében is viszonylag ismert, és az is a jelölés mellett szól, hogy így több szereplési lehetőséghez juttathatja az RMDSZ-t a médiában, több fórumon mondhatja el programjukat.

Más nemzetiségektől remélnek szavazatokat

Szabó Ferenc első nekifutásra listavezető lett A koalíciós tárgyalásokról már megírtuk, hogy a parasztpárti–liberális párti tandemhez végül nem csatlakozott az RMDSZ (harmadik félnek a német képviseletet vonták be), de abban maradtak, hogy a választási eredmények függvényében azokban a tanácsosi testületekben, amelyekbe bejutnak, együttműködési megállapodásokat köthetnek utólag.

A temesvári és a megyei tanácsba való bejutási küszöb eléréséhez így a szerb, bolgár, ukrán és az olasz szavazatokba “kapaszkodik” az RMDSZ. Az RMDSZ listájára kerülnek fel a többi négy nemzetiségi szervezet jelöltjei. A megyei tanácsban három, a temesváriban két helyet remélnek, és bejutás esetén előbbiben két, utóbbiban egy állandó mandátum illetné meg az RMDSZ-t, a többit a nemzetiségek jelöltjei töltenék be, évente váltva egymást (az erről szóló megállapodást hétfőn hivatalosítják).

A legutóbbi, március 29-i választmányi ülésen, amelyen az RMDSZ részéről rábólintottak erre a választási együttműködésre, voltak ellenzői is ennek. Fazakas Csaba református esperes, megyei tanácsosjelölt például azt firtatta, hogy vajon mennyire vehetők biztosra a más nemzetiségűek szavazatai. A legvehemensebben Szász Enikő érvelt ellene – neki egyébként le kellene mondania a megyeitanácsos-jelöltlistán betöltött harmadik helyéről –, mondván, hogy ilyen helyzetben, amikor Kosovo függetlenségi nyilatkozata kapcsán az RMDSZ a szerb közvéleménnyel homlokegyenest más álláspontra helyezkedett, nem számíthat a szerb nemzetiségűek támogatására. Szerinte “dupla vagy semmi” alapon kellene indulni, és odáig ment, hogy kijelentette: egy ilyen listához nem adja a nevét (utóbb, érdeklődésünkre hozzátette: még meggondolja…).

A kizárólagos “magyar” lista a jelenlegi helyzetben egyébként nem biztos, hogy garanciát jelent a cél elérésére. Magyarázatul fűzzük hozzá, hogy a már említett választmányi ülés, a megyei RMDSZ második legfontosabb döntéshozó fóruma sem volt döntőképes létszámhiány miatt. Áthidaló megoldásnak azt találták, hogy a hiányzó tagok szavazatait utólag drótpostán kérték be, de arra sem szabtak szigorú határidőt, így gyakorlatilag 5-6 napig húzódott a “gyűlés”. Albert Ferenc választmányi tag akkor így jellemezte a helyzetet: “Nem a jó és jobb közül kell választanunk, hanem azt kell nézzük, hogy melyik a kevésbé rossz döntés. A bánsági magyarságnak ez az utolsó esélye képviselőt bejuttatni a két testületbe. Példa erre a mai jelenlétünk: még a választmány se jött össze egy ilyen fontos kérdésben.”

Új nevek a listán

A megyei és temesvári tanácsosi jelöltségre pályázni lehetett, de Halász Ferenc elnök szerint nehezen gyűltek a jelentkezők, egyeseket noszogatni kellett. Utólag hallani lehetett, hogy nem működött kifogástalanul a rendszer, nem a kritériumok alapján állt össze a rangsor, de óvást vagy nyilvános kifogást senki nem tett le. A megyeitanácsos-jelöltek: Halász Ferenc, Fazakas Csaba, Szász Enikő, Kaba Gábor, Köles János, míg a temesvári tanácsosjelöltek Szabó Ferenc, Bárányi Ferenc, Kiss András, Schwarz Dukász Péter, Köles János.

“Debütánsnak” számítanak többen is. A befutónak nevezett helyen szereplő Fazakas Csaba, a Temesvári Református Egyházmegye esperese a lugosi városi tanácsosjelölt-listán a második helyen áll. “Ha kettős befutó lesz, akkor a lugosi tanácsosi mandátumomról mondok le, inkább a megyei képviselőtestületre összpontosítok. Azt a feladatot könnyebben is el tudnám látni egyházi szolgálatom mellett” – mondta. Az indíttatásról hozzáfűzte: “Felkért a Civil Tanács, de e nélkül is jelöltettem volna magam, mert az ortodox egyház zsinati határozata, amellyel felszabadította papságát a politizálási tilalom alól a helyhatósági választások esetében, megerősített abban, hogy indulni kell, nekünk is ott a helyünk, úgymond a ringen belül.”

“Újonc” Szabó Ferenc is, akit nem kell bemutatni a közvéleménynek: tanítóként, a Bartók Béla Elméleti Líceum volt aligazgatójaként, a Bokréta hagyományőrző csoport vezetőjeként, zenészként, népművelőként, böllérként egyaránt ismerik Bánság-szerte. “Ez teljesen új szerep, de nem nevezném politikának, hanem a szó nemes értelmében vett képviseletnek” – magyarázta.
 
Szabó Ferenc első nekifutásra lett listavezető, amiről így vélekedett: “Az RMDSZ országos szinten is új arcokat próbál bevinni a közképviseletbe, mert belátta, hogy az ellenzéki szervezetek azért jöttek létre, mert 18 éve ugyanazok a vezetők, nem nagyon engedtek mást oda.”

Szász Enikő volt már megyei tanácsos, Kaba Gábor zsombolyai polgármester inkább csak “húzónévnek” számít a listán, Köles János – aki mindkét helyre beadta jelentkezését – a kiszivárgott hírek alapján azért (is) lett utolsó, mert románul írta meg pályázatát. Új név a Kiss András ornitológusé, míg Bárányi Ferenc volt parlamenti képviselő és ex-egészségügyi miniszter, valamint Schwarz Dukász Péter színművész, egykori temesvári tanácsos régi-új jelölt az idei választási kampányban.
Pataky Lehel Zsolt
 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Cöcö / Csütörtök, 2008. május 08., 00.05 Válaszoljál rá!

Hamburg Rudolf kedvéért: játszunk el a gondolattal, hogy a minden juhhájjal megkent csobánunk, megtanul magyarul, alapít egy Szabad Székely Út nevű pártot, és jól ismert eszközeivel, a cél érdekében küzd. A saját módszereivel. Koppány, ez elfogadható lenne számodra?

Hozzászólt: Cöcö / Csütörtök, 2008. május 08., 00.00 Válaszoljál rá!

Neked Koppány ZSizsit kellene fordítanod. Kalap pénz és cél is meg eszköz is lenne. Neked való munka.

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. április 14., 16.07 Válaszoljál rá!

"Neked Koppány az a fontos, hogy milyen nyelven íródott a program, nekem meg az, hogy mi van beleírva." ez sarkitas, sot: felremagyarazas... Nekem az a fontos, hogy a magyar jelolt magyar nyelven irodott programjaban mi van. Ellenkezo esetben teljesen alaptalan az elvarasom, hogy magyar ember magyarul beszeljen, irjon, olvasson... Peldaul... Nem kell kiforditani...

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Hétfõ, 2008. április 14., 13.13 Válaszoljál rá!

Jó, nem fogom tovább húzni a dolgokat. Tiszta szívből remélem, hogy a helyi tanácsosunk nem az rmdsz képviselője lesz, hanem a temesvári magyaroké. S az iskolát ne vegyítsük bele (különben sem szabad ott politizálni:)), mert annak teljesen más a célja. Ott a nyelv cél is meg eszköz is, de attól függetlenül nem bánnám, ha egy csomó román gyerek járna oda.

Mindegy. Végül is itt elvi kérdésről van szó.
Neked Koppány az a fontos, hogy milyen nyelven íródott a program, nekem meg az, hogy mi van beleírva. Ennyi.

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. április 14., 01.17 Válaszoljál rá!

Javaslattal elek: celszeru lenne a honlapszerkesztoknek egy olyan megoldast talalni, ami a fooldalon mutatja azokat a cikkeket, amelyekhez hozzaszolas erkezett... Szerintem megoldhato ugy, hogy idorendi sorrendben, egy mellekmenuben visszamenoleg tekintheto meg, mihez erkezett friss hozzaszolas? Segitene ez a lelkes Jelen-olvasokat es hozzaszolokat. :) Jo munkat kivanva, maradok tisztelettel: Koppany.

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. április 14., 00.56 Válaszoljál rá!

Kaba Gábor nem az RMDSZ-esek polgármestere, hanem a zsombolyaiaké. Magyaroké és románoké, ahogy németeké és szerbeké is. Amennyiben a magyar közösség RMDSZ tanácsosa akart volna lenni a városában, akkor biztos vagyok benne, hogy magyarul írja nekik a programot. Legalább ennyivel tiszteli azoknak az erőfeszítéseit például, akik minden nyáron házról házra járva igyekeznek egyetlen magyar első osztályt összekönyörögni… Őrizve és védve a magyar nyelvet. És így tiszteli azokat is, akikhez azért szól, mert magyarok… Ő, mint a magyar közösség szavazataira számító képviselő. De ő polgármester. Más, teljesen más…
Hasonló a helyet Johannis úrral is. Biztos vagyok benne, hogy derék, német ajkú nagyszebeni polgárokból álló választó bizottságát (amennyiben volt ott is olyasmi, mint itt…) németül szólította meg. A nyelv eszköz, vagy cél? Mi a cél és mi az eszköz?

Ilyen alapon mindegy az, hogy magyar(ul tanuló) vagy román(ul tanuló) gyermekek járnak a Bartók Líceum első osztályába… Fő, hogy járjanak és (jól) tanuljanak… Nem?

És ilyen alapon pedig teljesen felesleges megbotránkoznunk azon, hogy egyes magyar újságokban, olyanokban, amelyek fejlécében az anyanyelvünk tisztaságát hirdetik, kirívóan helytelenül írnak. Magyarul… Fő, hogy jó cikkeket írjanak, nem?

Ja, valóban: elvi kérdés ez.

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Vasárnap, 2008. április 13., 19.04 Válaszoljál rá!

Bezzeg fel vagyunk háborodva, ha a románok azt mondják, hogy pökát köj ungur.
A nyelv eszköz és nem cél kéne legyen, szerintem.
Ilyen gondolkodásmóddal nem lenne Kaba Gábor polgármester Zsombolyán, vagy német polgármestere Szebennek.
Tudom, hogy nem a nemzetiségről van szó, hanem a program nyelvéről, de végül is összefügg. És ahogy mondod...elvi kérdés.

Hozzászólt: Koppány / Péntek, 2008. április 11., 22.24 Válaszoljál rá!

Az atlathatosagnak valojaban az elovalasztas megszervezese tett volna jot, nem a pontozasos rendszer. Oriasi munkat igenyel, de mozgosit ugy negativ, mint pozitiv oldalaval egyutt.
1. Amennyiben a kriteriumrendszer alapjan all ossze a rangsor, akkor Baranyi doktor valoban nem masodik... De nem is harmadik... Lenyegeben mindegy mar, hisz - ahogy olvasom - megkottetett a megallapodas a kisebbsegek kepviseleteivel, ez pedig alapjaiban atrajzolja a nevsort. Mostmar a kampanyra kell osszpontositani. A mozgositasra. A bejuto - remelem - helyeken szereplok pedig (Halasz Ferenc, Fazakas Csaba es Szabo Ferenc) oszinten remelem, h elvezik a kozosseg meghatarozo reszenek a bizalmat. Az enyemet mindenkepp.

2. Nem tudom, ki a Koles ur es programjat sem lattam. Szamomra elvi kerdes az, hogy magyarul, avagy romanul allitja valaki ossze tevekenysegi tervet, ebben az esetben a programjat. Es teszi ezt egy magyar (feltetelezem, hogy az) elbiralo bizottsag elott. Az ilyen roman programot osszeallito "Koles urak" elfogadasa igazolja egy masik "hottentotta" letet es (bal)lepeseit. Gondolok itt Kovacs "Somer" Peter RMDSZ-es partkatonara, aki a "Nem akarok somer lenni" cimu RMDSZ Ifjusagi Foosztaly-programmal irta ki magat a magyarul beszelok - egyelore meg - nepesnek mondhato taborabol. Egy masik cikkben lattam szerepelni az elobb jelzett kelekotyat. Kerem a Jelen johiszemu szerkesztoit es ujsagiroit, ne "futtassak". Koles ur kapcsan pedig Temes megyei (varosi) magyar kozosseg eleteben tevekeny, alkoto, eredmenyes jelenletrol, mint kozszereplorol, nem beszelhetek, mert nem tudok semmit, amit letett volna az asztalra... Ha tevedek, es elkerulte a figyelmem valami, akkor hamut szorok a fejemre.
Ismetlem: a magyar avagy roman programot osszeallito magyar kepviseletre szamitok kapcsan felesleges vitazni, elvi kerdes ez.

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Péntek, 2008. április 11., 13.45 Válaszoljál rá!

Nem tudom megállni, hogy ne reagáljak, főleg mert benne voltam a temesvári városi tanácsosokat elbíráló bizottságában. S az átláthatóságnak is jót tesz szerintem. Két dologhoz szeretnék hozzászólni:
1. Ha nem a kritérium alapján állt volna össze a rangsor, Bárányi doktor úr nem lett volna 2. Becsülöm és értékelem, mint orvost is, mint embert is (lásd mindazt, amit a Máltában, gyermekmentő szolgálatban tesz) de a politikai nézetei messze állnak tőlem, sőt homlokegyenest ellenkeznek az enyéimmel. Tehát nem rangsoroltam volna 2.-nak hanem hátrább (még egyszer hangsúlyozom nem személyes, hanem politikai okokból).
2. Köles úr nem azért lett utolsó, mert románul írta meg a pályázatát. Én a negatív diszkrimináció ellensége vagyok. Akkor is elmondtam, most is elmondom, részemről hottentottául is képvislehetnek bennünket, ha igazán az érdekeinkért cselekszenek, és mindezt hatékonyan teszik. Számomra a leggyengébb volt a pályázata. Semmi konkrét, sem írva (románul sem), sem szóban (ami viszont magyarul folyt).

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu