Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. február 28., 20.51
Helycsere, boltbezárások a kiskereskedelemben

Alkalmazkodók

Írta: Pataki Zoltán, Chirmiciu András, · Irházi János
2010. október 28., 13.00 Csütörtök / Arad, Hunyad, Temes
Mai riportunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy a plázák megjelenése, a recesszió milyen mértékben módosította a kiskereskedelmi boltok jellegét, számát, szaporodtak-e a kiadó üzlethelyiségek.Arad 
Új vándorlás


Ha nem is látványos, de egyre határozottabb mozgolódás kezdődött Aradon mind a belvárosi, mind a közeli utcákban működő üzletek körében, vagyis a kiskereskedelemben. Kereskedők körében gyakran hangoztatják, hogy egy meggyökeresedett mentalitás miatt, akinek nincs üzlete a Forradalom útja két oldalán, az ne is számítson jelentős forgalomra. Igaz, az utóbbi két évben, a recesszió hatására már ennek érvényessége is megkopott, hisz az üzletek forgalma a főút két oldalán is alaposan megcsappant.

És megindult a mozgás. Az első jelzést az Atrium Center pláza megnyitása adta meg, több belvárosi üzlet bezárta ajtaját, és átköltözött, de nem csupán üzletek, a közelmúltban egy, a Városházával szemben működött bankfiók is jobbnak látna átmenni, de ők vélhetően nem a forgalom, hanem az alacsonyabb bérleti díj miatt. Gyakoriak a bérlőcserék, és a vásárlóerő csökkenésével egyre több turkáló nyílt a főutcán, úgy tűnik, az ő forgalmuk nyereséget termel. Jellemző példa, hogy a Hegyalja tér közelében a Raiffeisen helyébe is turkáló fészkelte be magát. Egyelőre a magasabb árkategóriájú bárok, kávézók élnek még jobban, ám a ruhás- vagy cipőboltok forgalma gyér, a Steilmann is például a gyárnak köszönhetően maradhatott meg, a kolozsvári Jolidon pedig bezárt és az Atriumban folytatja. A legkirívóbb példa a Slavici Könyvesbolt melletti üres üzlethelyiség – ott ’89 előtt patinás cukrászda volt –, amelynek az Altex kiköltözése óta, kb. öt éve nincs bérlője. Mások összehúzzák magukat, és a felszabadult részt leválasztják, kiadják, így az üzletek négyzetméterei évről évre zsugorodnak. Egyébként az Altex, amely egy időre eltűnt Aradról, most visszajött az Atriumba.

A legnagyobb kiadó üzlethelyisége most a minorita rendnek van, az egykori „nagyállami” még mindig túl nagy falat, nincs olyan kiskereskedő, akinek megérné. A közelmúltban a kínai bóvlit két emeleten kínáló Hong Kong-nak tört bele a bicskája és távozott.Arad fő gondja ebből a szempontból, hogy a polgármesteri hivatalnak nincs kiskereskedelmi boltokkal kapcsolatos stratégiája, pedig akkor is kellene, ha az üzletek már magánkézben vannak. 

A Forray utcában, enyhén szólva csak a szociális érzékenységű üzletek telepedtek meg, a turkálóktól az olcsó, ázsiai termékeket kínálókig. Pedig amennyiben ezt az utcát végre rendbe tennék, akkor a boltosoknak kedvezményekkel – vagyis szelekcióval – vissza lehetne adni hangulatos, patinás arculatát, hogy öröm legyen rajta végigsétálni, vásárolni, leülni kávézni. Nyugat-Európában pedig az önkormányzat igyekszik nem „kiüresíteni a történelmi belvárost” azzal, hogy nyakra-főre adja ki az építési engedélyt plázáknak. Van olyan olasz kisváros, ahol még szupermarketláncot sem engednek be, hogy védjék a történelmi hangulatot. Aradon viszont, amennyiben jövőre megnyílik a második pláza is, folytatódik a belváros elnéptelenítése, az értékek megőrzésére való nevelés. A turisták apró kis üzletekben akarnak helyi specialitásokat vásárolni, megkóstolni, őket nem érdeklik a bevásárlóközpontok.

A fluktuáció a főutcával párhuzamos, vagy merőleges utcákban a legnagyobb, itt gyakoribbak a bérlőcserék, több az üres, kiadó üzlethelyiség.


Temes
A belvárosi üzlethelyiségek népszerűsége töretlen


Atemesvári Iulius pláza és az egyre szaporodó hipermarketek úgy tűnik, nem befolyásolták lényegesen a temesváriak vásárlási szokásait, a történelmi belvárosban a recesszió ellenére alig található kiadó üzlethelyiség. Adrian Orza temesvári alpolgármester a Nyugati Jelennek elmondta: a városháza 2000–2001-ben eladta a bérlőknek a tulajdonában maradt üzlethelyiségeket. Amire a bérlők nem tartottak igényt, azt elárverezték. Ez azt jelenti, hogy az üzlethelyiségek magántulajdonban vannak, a bérleti árakat a kereslet-kínálat határozza meg, de mivel a városközpontban alig van kiadó üzlethelyiség, az árak továbbra is magasak.

A katolikus egyháznak visszaszolgáltatott ingatlanok között van a Pacha utca 2. szám alatti belvárosi bérpalota, amelynek földszintjén számos üzlethelyiség található. Sipos Enikő, a Püspöki Hivatal sajtóreferense lapunknak azt nyilatkozta: jelenleg valamennyi üzlethelyiség foglalt, a bérpalota emeleti helyiségeit is több cég bérli. A püspökség egyik józsefvárosi ingatlanjában van még egy üzlethelyiség, amelyet szintén évek óta bérel egy magáncég.

A belváros szívében üzlethelyiségei vannak a szerb ortodox egyháznak és a zsidó hitközségnek, de ezekben az épületekben sem láttunk kiadó helyiséget. Üresen áll ezzel szemben a Caruso utca 1. szám alatti bérpalota (Szent György tér) néhány nagyméretű üzlethelyisége, amelyekben vendéglők, bankkirendeltségek, a Bega-Pam kenyérgyár bemutatóüzlete és a Poli klub szurkolói kellékeket (mezek, sálak, sapkák stb.) árusító üzlete működött. Hosszabb ideje üresen áll a Május 9 utcai könyvesbolt, az egykori „Şcolarul” több mint 400 négyzetméteres helyisége, a fentiek valószínűleg nagy méretük miatt nem találnak bérlőre.

A belvárosban kiadó helyiségek zömét vendéglők, kávézók, sörözők tulajdonosai bérlik, de szép számmal vannak bankkirendeltségek, valutaváltók, mobiltelefon-kereskedők, régiségkereskedők, ékszer-, cipő- és divatáruboltok. Utóbbiak közül sokan a plázában és a hipermarketek üzletsorán is jelen vannak, de nem adták fel a városközpontban elfoglalt állásaikat. Szinte teljesen eltűntek a városközpontból a kisebb élelmiszerboltok és vegyeskereskedések, a háztartási gépeket árusító boltok, alkatrészboltok, de már a számítástechnikai árucikkeket forgalmazó boltok is megfogyatkoztak, ezek is inkább a külvárosokba vándoroltak. A belvárosi üzlethelyiségek népszerűsége nem csökkent, de a kis cégek már nem engedhetik meg maguknak a magas bérleti díjakat, amelyekből a recesszió ellenére nemigen engednek az üzlethelyiségek tulajdonosai.


Hunyad
A recesszió kikezdte a belvárost, de a plázákat is


Néhány hónappal ezelőtt több volt a kiadó üzlethelyiség Déván, mint manapság. Ott, ahol néhány hónapja még a kiadó felirat állt az üres üzlethelyiség bejáratán, manapság új bolt nyílt meg. Pontosabban újabb, mert gyakran váltakoznak. Üres, vagy kiadó üzlethelyiségeket azonban továbbra szép számmal lehet találni a központban és a külvárosban is.

A látszat ugyanis csal, szögezte le Dan Iacob dévai ingatlanügynök. Fellendülésről, kilábalásról szó sem lehet. Kevesebb ugyan az üresen álló üzlethelyiség, viszont az új vállalkozások gyakran cserélődnek. A ruha- és cipőboltok, melyek dominálják a belvárost, ugyanis gyakran váltakoznak. Olyan is van, hogy az utóbbi félévben három új cég nyitott boltot ugyanabban a helyiségben, majd bezárt. Főleg a divat- és cipőboltok, de az élelmiszerüzleteknek és az egyéb szaküzleteknek sem termett túl sok babér. Valamivel jobb a helyzet a presszók, kávézók esetében, ezeknek a gazdasági válság ellenére jól megy, kevés kényszerül bezárni kapuit. A turkálók is hosszabb életre számíthatnak, közülük kevés kényszerült a redőny lehúzására, s a bankok, biztosítók, gyógyszertárak és fogorvosi rendelők is megmaradtak.Mégis miért vannak továbbra is üres vagy kiadó üzlethelyiségek a belvárosban? Dan Iacob válasza egyértelmű: a gazdasági válság miatt. Az embereknek kevesebb pénzük van, jobban megfontolják mire költik, s általában az alapvető szükségletek fedezésére fordítják jövedelmüket. Az igazán nagy visszaesés azoknál az áruknál volt, amelyek nem tartoznak a mindennapi szükségletek közé: a divat-ékszer-, vagy egyéb szakboltok például ezért zárnak be egymás után, vagy ha új nyílik, alig él néhány hónapot. A külvárosi negyedekben pedig ugyanez záratja be az élelmiszerboltokat.

Bevásárlóközpontok

Élelmiszerellátás céljából ugyanis a lakosság egyre inkább a város szélein épült nagy bevásárlóközpontokat részesíti előnyben. Itt sokkal nagyobb a választék és olcsóbban lehet vásárolni, mint a piacon, vagy a sarki ábécében. Ráadásul mindig akad valamilyen kedvezmény valamilyen terméknél.

Csakhogy a nagy bevásárlóközpontokban sem fenékig tejföl. Az élelmiszereken kívül a válság ott is érezteti hatását. Az élelmiszereket árusító fő üzlethelyiségen kívüli kisebb üzlethelyiségeken is gyakori a kiadó felirat. Sőt, egy nagy multinacionális hálózat idén zárta be két dévai üzletét, köztük az állomás mellett lévő bevásárlóközpontot. A többieknél is megcsappant a forgalom.

Még ennél is szomorúbb a helyzet a város központjában két éve nyílt nagy plázában, a Deva Mall-ban. Ott az üzlethelyiségek körülbelül fele kihasználatlan. Túl nagyok a bérek, ezért nincs érdeklődő, mondja Dan Iacob. A Deva Mall eleve szerencsétlenül indult: építése még a nagy ingatlanspekuláció és gazdasági virágzás idején kezdődött, amikor a piac felvevőképessége korlátlannak tűnt, s bármely áruház búsás nyereségre számíthatott. Csakhogy mire elkészült, beköszöntött a gazdasági válság, s sohasem sikerült kiadni az üzlethelyiségek több mint 60%-át. A vállalkozó ugyanis igyekezett megtéríteni beruházását, azaz magas béreket kért, s emiatt még az eleinte megjelenő bérlők is kivonultak.

Vagyis a válság a bevásárlóközpontokat és a plázát sem kímélte, sőt utóbbit jobban érintette, mint a belvárost. Az utóbbi években létesült nagy kereskedelmi egységek csupán a kis élelmiszerboltokat seprik le a pályáról. Legalábbis amíg bírják a válság nyomását.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu