Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 17.33
RMDSZ kongresszusi mérleg: Tóth Csaba ügyvezető elnök

„Az RMDSZ felvállalt egy bizonyos ellenzéki szerepkört”

2009. május 16., 10.00 Szombat / Arad
– Ez a kongresszus teljesen új volt az RMDSZ életében, hisz az aradin született egy döntés, hogy legyen úgynevezett „kiskongresszus” is, amikor nincs tisztújítás.

Megvallom, én akkor nem igazán értettem, tud-e egy ilyen kongresszus valami újat hozni a szervezet életében, most viszont pozitívan csalódtam ebben a kolozsvári kongresszusban. Ami a kongresszus tartalmát illeti, habár a résztvevők eleinte nem tudták, mit hoz ez az RMDSZ-nek, végül nagyon pozitív hangvételű esemény volt, meghúzott olyan irányvonalakat, amelyek segíthetik a következő két év munkáját.
Elsősorban, ami önmagában felértékelte a kongresszust, az érdeklődés volt. Nem igazán volt olyan kongresszusunk még, ahol minden fontos politikai párt és kisebbségi szervezet a Kárpát-medencéből ilyen magas szinten képviseltette volna magát.

– Azért jöttek ilyen magas szinten, mert meg akarták veregetni az RMDSZ vállát, ne búsuljon, amiért kikerült a kormányzásból?
– Szerintem azért, mert az RMDSZ egy meghatározó politikai szervezet, másfelől a román belpolitikai életet az elnökválasztás szelleme lengi be, az EP-választásra nem is helyeznek igazán hangsúlyt, ezt egy főpróbának tekintik novemberre. Az egyik üzenet irányunkba az volt, hogy, mint mondtam, meghatározó tényező a szövetség, és az MPP-vel vívott harcból is győztesen került ki, a másik pedig, hogy mindenki számít az RMDSZ-re. Ezért is képviseltették magukat magas szinten, hogy igen, igen, most nem vagytok kormányon, de majd még számítunk rátok.

– Az udvarlás közepette mennyire merték elengedni az autonómia-ígéret gyeplőjét?
– Teljesen változó volt a hozzáállás. A PD-L és Traian Băsescu elmondta a szokásos szöveget, hogy ők mennyire támogatják az autonómiát, csak legyen Caracalban is ilyen. Az államfő ügyesen megjátssza a naivat, hogy mennyire autonómia-párti, “csak azt nem érti”, igazából mit is akarnak a magyarok. Az egyik percben megdicsért, hogy milyen komoly alakulat vagyunk, a másik percben meg odavágta, hogy ezt nem lehet. A PSD nem küldte a legmagasabb szintet, valószínűleg nem merték megjátszani, mert a kormányalakításkor olyan szerepet vállaltak, amilyet. A liberálisok pedig végképp jelzést akartak adni irányunkban, Crin Antonescu elmondta, ők is pont olyan vacakul érzik magukat Romániában, mint mi, és ezt, a magyarság oldaláról nevezhetnénk akár autonómiának is. Mindenki más üzenettel jött, a közös viszont az volt, hogy “mennyire szeretünk benneteket”.

– A kongresszusi küldöttek miként kommentálták egymás között az üdvözlő beszédeket?
– Érdekes, hogy a küldöttek, attól függően, honnan jöttek és mik a tapasztalataik, változóan ítélik meg a román pártokat. Nekem személy szerint a liberális Crin Antonescu tetszett, és szerintem lesz még mondanivalója Romániában, Băsescut kifejezetten nem szeretem, de mindegyik felszólalásnak volt egy pozitív üzenete, jól csapódott le, senki nem unta az üdvözlő beszédeket.
A magyar pártok is pozitívan álltak az RMDSZ-hez, ami emlékezzünk, nem volt mindig így. Ugyanakkor a Fidesz és az MSZP is elmondta, otthon nem tudnának ilyen békésen egymás mellett ülni, mint itt az RMDSZ-kongresszusán, sőt, nem is martak egymásba, nem “üzentek” haza. Lehet, volt egy periódus, amikor Magyarországon sokan azt hitték, nem az RMDSZ a legmegfelelőbb az erdélyi magyarság képviseletére, de szerintem mára rájöttek, hogy ez nincs így.
Úgy érzem, Székelyföldön Băsescu az emberek felé – és nem a politikájával – jól el tudja adni magát. És ez így van Máramarosban, Szatmárban is, vannak régiók, ahol kapnak a közvetlen stílusa után. Aradon viszont, azzal együtt, hogy a PD-L hátországa ilyen erős, nem csapódik le ilyen pozitívan.

– Elhangzott-e pontos, határozott program az ellenzékiségre, mit kell tenni az elkövetkező négy évben?
– Amellett, hogy egy kellemes légkörű kongresszus volt, és az idei meg hosszú távú irányvonalakról beszéltünk, nem volt már az a konfrontálódás, mint előtte az SZKT-n. Az RMDSZ életében is komoly kérdésként merült fel, ki hogyan éli meg az ellenzékiséget. Egy biztos, ami a legnagyobb sokk volt a tavalyi választások után, hogy Bukarestben dolgozott egy csomó tisztségviselő, akiknek a tevékenysége mára leszűkült vagy megszűnt. És közöttük sok olyan ember dolgozott, akiket a mostani kormány is szívesen látott volna abban a tisztségben, de az RMDSZ nem engedhette ezt meg magának.
Az ellenzékiség megítélése régiónként változik. Aki a Székelyföldről jött, az tudja, hogy az RMDSZ most az önkormányzatokra alapoz. Ott pedig erős magyar önkormányzatok vannak, meg lehet valósítani a közösségépítő, magyar kultúrát megtartó célokat. De ez csak Hargita, Kovászna, részben Maros, Szatmár és némiképp Bihar, és ezzel le is zárhatjuk a sort.
Logikusan feltettük a kérdést, hogy akkor a többiek hogyan álljanak hozzá?
Nincs rá recept, de öt-hat hónappal a választások után úgy érzem, mindenkinek sikerült megtalálnia a helyét. A szórványban lévő szervezeteknek leszűkült a tevékenysége, például Krassó-Szörényben, ahol viszont még vagyogatunk, keressük a politikai eszközöket a továbblépésre.

– Minden megye maga dönti el a stratégiáját?
– Nincs általános érvényű recept, szabály, hogy kivel szabad, kivel nem szabad együttműködni. Meg kell őrizni az eddig felépített partneri viszonyokat. Arad megyében sosem volt másképp, hisz a liberálisokkal voltunk kormányon, a PD-L-vel pedig ezalatt megtartottuk a kapcsolatokat. Nálunk sosem volt az RMDSZ-ben, hogy a felső vezetés megmondja, mit, hogyan csináljatok. Az RMDSZ felvállalt egy bizonyos ellenzéki szerepkört, és ezen felül minden szervezetnek meg kell néznie a megyéjében, mit tud elérni. Mi felvállaltunk egy kulturális autonómiát, programokat, ezekhez pedig pénz kell. Mi eljátszhatjuk, hogy baromian ellenzékiek vagyunk, de akkor nincs majális, nincsenek Októberi Magyar Napok.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: krox / Péntek, 2009. május 29., 21.15 Válaszoljál rá!

Mert írástudatlan, meggyőzött: csecs-emő.

Hozzászólt: Özv.kíváncsi / Hétfõ, 2009. május 25., 22.30 Válaszoljál rá!

T.krox....!
A barátaimmal,egymás között azon vitatkozunk , hogy Ön milyen nemű ? Mármint ivarilag.(Igaz, az előző beszólása kicsit pedofiliára utal)
Ha felvilágosítana erről...a tét fél láda sör Megköszönném !

Hozzászólt: krox / Vasárnap, 2009. május 17., 22.29 Válaszoljál rá!

Kit kérdez kíváncsi csecs-emő?

Hozzászólt: kíváncsi / Vasárnap, 2009. május 17., 14.19 Válaszoljál rá!

Ha nem vagyok tapintatlan,érdekelne hogy t.Tóthfanyelv Úr és Krox Nagyságosasszony ismerősök,rokonok, ikrek, vagy férj és feleség ?
Ha tiszteletlennek ítélik kérdésemet-bocsánat- ne válaszoljanak. Köszönöm.

Hozzászólt: Bauer A / Vasárnap, 2009. május 17., 10.02 Válaszoljál rá!

Sajnos minden országos bajt a környezetünkön vezetünk le, pontosabban azon a néhány emberen, aki hozzánk tartozik. Egy régi filmben láttam, ahol a főhős mondja az élettársának: az orvos környezetváltozást javasolt nekem; mivel te vagy a környezetem, szakítsunk!

Hozzászólt: Tóthfanyelv / Szombat, 2009. május 16., 23.12 Válaszoljál rá!

kisokos egy lábon ál, ami róla mindent elárul.

Az RMDSZ kongresszusa országos esemény volt, ezért az Arad megyei szavazatszám-párhuzam nem illik a képbe.

Hozzászólt: kisokos / Szombat, 2009. május 16., 22.54 Válaszoljál rá!

Milyen feledékeny kedves tothfanyelv - talán azért mert a párbajban rossz oldalon ált?
Csak emlékeztetném a tavaly tavaszi mecsre - RMDSZ - MPP 13900 - 400, vagy majd 70 tanácsos a 0 ellen.
Az adatok nem pontosak - nyugodtan bele lehet kötni :)

Hozzászólt: föfanyelvü / Szombat, 2009. május 16., 18.51 Válaszoljál rá!

Szép volt Pista!!!!!!!! - jelentkezéseket várunk az Ékes anyanyelvünk c. müsorba.

Hozzászólt: Tóthfanyelv / Szombat, 2009. május 16., 16.53 Válaszoljál rá!

Tóthfanyelv: irányvonalakat, irányunkba, irányunkban, irányvonalakról, csapódott le, csapódik le.

"Nem igazán volt olyan kongresszusunk még, ahol minden fontos politikai párt és kisebbségi szervezet a Kárpát-medencéből ilyen magas szinten képviseltette volna magát."
Azaz, hogy:
Eddig nem volt olyan RMDSZ kongresszus, ahol minden ROMÁNIAI politikai párt és Kárpát-MEDENCE MAGYAR SZERVEZET ilyen magas szinten képviseltette volna magát.

"Az RMDSZ egy meghatározó politikai szervezet."
Mit határoz meg? No mit is???

"Az MPP-vel vívott harcból győztesen került ki (az RMDSZ)"
Mikor, és hol vívtak párbajt?

"Minden (román párt) számít az RMDSZ-re."
De mi lesz a magyarsággal?

"Magyarországon sokan azt hitték, nem az RMDSZ a legmegfelelőbb az erdélyi magyarság képviseletére, de szerintem mára rájöttek, hogy ez nincs így."
Melyik RMDSZ megfelelőbb? Az, amelyik kirúgta Tőkést, vagy az, amelyik politikai számításaitól hajtva most mögé állt? Egyik sem, de utóbbi legalább jobban fest.

"Mi felvállaltunk egy kulturális autonómiát, programokat, ezekhez pedig pénz kell. Mi eljátszhatjuk, hogy baromian ellenzékiek vagyunk, de akkor nincs majális, nincsenek Októberi Magyar Napok."
Hogy partnereik adnak pénz programokra: majálisra, Októberi Magyar Napokra, és még néhány vidéki apróságra az NEM kulturális autonómia, ennyit illene érezni!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu