Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.48
Arad

Csak csepeg

2008. január 31., 18.00 Csütörtök / Arad
Az országos átlagról nincs adat, de az biztos, hogy az Arad megyei adózó polgárok vagy nem tudják, hogy minden évben felajánlhatják a civil szférának adóik két százalékát, vagy nem “fárasztják magukat” a szükséges néhány sor kitöltésével. Ezért aztán érthetõ, hogy a megye több mint százezer adózó állampolgára közül mindössze 18 144-en gondolták úgy, hogy ha csekély összeggel is, de támogatják a “civileket”. Õk összesen 495 168 lejjel csapolták meg az államkaszszát, ennyi pénzt osztott ki az illetékes hivatal a beírt szervezeteknek. Hogy pontosan ki, mennyit, honnan kapott, arról a hivatalnak nincs adata, helyesebben, ez nem nyilvános.

A legtöbben a megyeszékhelyen (13 358-an) utalták át a két százalékot, ebbõl 423 838 lejt gyûlt össze. A vidéki városok közül a legtöbb pénz Lippán gyûlt össze, itt 760 személy összesen 17 166 lejjel támogatta a civil szférát. Borossebesben 13 198 lej, Kürtösön 10 982 lej, Pécskán 4405 lej, Szentannán 9627 lej átirányításáról döntöttek. Ha elvétve is, de voltak olyan személyek, akik inkább bíztak egy másik megyében lévõ alapítványban, civilszervezetben, jobban tetszett ezek tevékenysége, ezért oda irányították a pénzt.
Arad megyében körülbelül harminc magyar érdekeltségû alapítvány mûködik, gyakorlatilag minden magyar településen létrehoztak civilszervezetet.
A kampány fontossága
– Hogyan bízzunk meg ebben a dologban, amikor én személyesen mentem el az emberekhez, egyben adtuk le az okmányokat, hogy aztán egy banit se kapjunk vissza – panaszkodott Fodor Ibolya, a pécskai Kolping Család elnöke, hozzátéve, hogy amikor csak egy százalékról volt szó, összegyûlt több millió régi lej.
A helyzet valószínûleg összefüggésben van a pécskai pénzügynél kirobbant botránnyal. Fodor Ibolya viszont megerõsítette, idén ismét “kampányolni” fognak, hisz minden lej számít, amikor, például, felújítani akarnak valamit.
A hivatali kötelezettségek végrehajtásának hiányosságait egyébként Nagy István tanácsos is megemlítette a Nyugati Jelennek. Az általa elnökölt Kálmány Lajos Közmûvelõdési Egyesület “minimális összeget kapott, de nem is foglalkoztunk kampányolással”, mondta. Úgy véli, mivel a hivatalos procedúra macerás, célravezetõbb, ha az illetõ szervezet tagjai bekopognak az emberekhez a nyomtatványokkal, mert akkor van esély az aláírásra. Ellenkezõ esetben nem bonyolódnak bele.
Hasonlóan, a személyes kapcsolatok döntõ fontosságáról beszélt Nagy Gizella városi tanácsos, a Gyöngyház Alapítvány vezetõje.
– Két éve 800, tavaly már ezer lejt kaptunk, most pedig kétezer lej körüli összegre számítunk, igaz, még nem érkezett egy lej sem a folyószámlánkra ebbõl – magyarázta Nagy Gizella. – Tény, hogy én is, Deák Rozália is személyesen kerestük meg a potenciális adózókat, de meg kell köszönnöm a szülõk segítségét is, volt, aki bejött, kérdezte, mit kell tennie, hogy a Gyöngyháznak jusson a pénz. Tapasztalatom szerint kizárólag a személyes kapcsolat számít, ha visszük a nyomtatványokat, mi adjuk le, akkor sikerrel járunk.
Változtatni kellene
Az emberek adóirányítási kedvének felborzolására dr. Pálfi Sándor, az egyik legrégebbi és legismertebb aradi magyar alapítvány, az Alma Mater elnöke is csak a közvetlen megszólítást látja.
– Az elmúlt esztendõkben 6-800 lej közötti összegeket kaptunk, legtöbbet az iskola tanári karától – mondta. – Tapasztalatom szerint, amíg mindenkinek ki kellett töltenie az adóbevallását, az emberek könnyebben elirányították a pénzt, de most, hogy az egy munkahelyen dolgozóknak nem kell ilyet kitölteniük, csak a személyes kapcsolaton keresztül, a nyomtatványok beszerzésével tudunk célt elérni – jelezte a rendszer bürokratikusságát.
A “minden csoda három napig tart” szlogent Király András képviselõ, a Szabadság-szobor Egyesület elnöke hozta kapcsolatba a kétszázalékos felajánlással. Amelybõl, bevallása szerint, nem igazán dõl a pénz.
– A egyesületünk addig volt téma, amíg helyére nem került a Szabadság-szobor, és az emberek úgy vélik, ezzel mi megtettük vállalásunkat – mondta az elnök. – Pedig az egyesület célja, hogy ideológiai hovatartozás nélkül fogja össze továbbra is a magyarságot. Talán több reklámra lenne szükségünk, amellett, hogy mi is kész nyomtatványokkal várjuk a felajánlókat.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu