Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. szeptember 26., 01.37
Tökrongyos élet

Fehér – Rengeteg gyerekkoldus

Írta: · Szakács Bálint
2008. február 22., 11.00 Péntek / Fehér
Vannak olyanok, akik rongyosak, mások éppen elrettentő testi hibáikat mutogatva próbálnak a járókelőktől kisebb-nagyobb összegeket kikunyerálni. De egyesek még attól sem rettennek meg, hogy pár hónapos csecsemőjükkel az ölükben érzékenyítsék el a jószívűeket.


Állandó problémát jelent a koldulás Gyulafehérváron, ahol nem csak helyiek próbálnak különböző módszerekkel munka nélküli keresetre szert tenni: nagyon nagy a “vendégjátékosok” száma is, akik más megyékből kerülnek ide.

A megyeszékhely közrendőrsége nemegyszer fedezett fel olyan gyerekeket, akik estére, ha nem sikerült teljesíteniük a rájuk szabott bevételt, vacsora helyett csak pofont kaptak. Ilyen esetekben a megyei gyermekvédelmi igazgatóság megpróbál közbelépni, a szülőket megbüntetik, de ezzel vége is, a gyerek pedig rövid időn belül újra kint van az utcán. Külön kategóriát képez a bevándorlók tábora; ezek a koldusok elhagyatott épületekben ütnek tanyát, ilyen például a Fehérvár mellett levő Lacrâmi állomásépület. A bevándorlásnak a rendőrség már az állomásokon próbál gátat vetni, nemegyszer tucatjával térítették vissza őket, írásos figyelmeztetést, vagy éppen pénzbírságot róva ki rájuk. Ez azonban nem rettenti el őket az újbóli próbálkozástól.
Enyeden a koldulásra kényszerültek vagy kényszerítettek táborának zömét még mindig a gyerekek képezik. Stratégiai helyeik közé tartoznak a központban levő üzletek, vasárnaponként a templomok környéke, ahol a közrendőrségnek nemegyszer nézeteltérése akadt a mise, istentisztelet után kijövő hívekkel, akik szóban védelmezik a koldusokat. A másik jó kereseti lehetőség számukra a szokásos csütörtöki piac, ilyenkor vagy a piac Micro lakónegyedi bejáratánál kéregetnek, vagy a piacon keresztül csúszva-mászva próbálnak pénzhez jutni. Jól menő vállalkozásuk van azoknak a roma gyerekeknek, akik a Plus áruház előtt bevásárlókocsikat tolnak vissza, így jutva a vásárló által bedobott 50 banishoz.

Az évek múltával csak a kikoldult összeg változott meg, most általában 10 banitól egy lejig kérnek. Megemlíthetjük, többek között a buszokon való koldulást is, vagy a vonaton Tövistől Enyedig zajló kéregetést. A menetidő öt perc, ez idő alatt legalább négyen nyitnak be egy vonatfülkébe. Volt, aki gépiesen mondva egy szöveget és valami papírost lebegtetve az utazó orra előtt, húga műtétjére kunyerált, máskor egy eléggé jól öltözött fiatalember nyitott be, kezében félig tele üdítős flakonnal és pénzt kért. Nem járt sikerrel, ezért becsapta a fülke ajtaját és továbbállt, az egyik utas pedig cinikusan megjegyezte: ez a gyerek még kezdő, ha nem lett volna nála az a flakon, még elhittem volna, hogy kenyérre kell.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu