Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 08.45

Halászparadicsomot álmodnak Fazekasvarsándra

Írta: Balta János
2009. június 24., 17.35 Szerda / Arad

Fazekasvarsánd határában, a Barta dűlő végében lévő réten, nádasban Takács István több mint 6 éve vásárolt 15 hektár, szinte használhatatlan földet. Amelyet azóta alaposan átalakított, több csatornaszerűen egymással kommunikáló tavat kotortatott rajta.

A tavak közötti átfolyók fölött hidakon lehet közlekedni, változatos helyeken épített stégekről is lehet halászni. A Kisszintye felé vezető út közelében náddal fedett épületet emelt, a mögötte lévő jó félhektárnyi területen zöldségféléket termeszt.

– Honnan származott a halastó ötlete?

– Nem volt nehéz kitalálni, mivel szenvedélyes halász vagyok. Mindig szerettem volna saját halastavat, ahova szabadidőmben, pihenésképpen kiülhetek halászni.

– Van-e állandó víz-utánpótlása?

– Hogyne lenne, amikor a rét tulajdonképpen a Kis-Körös nevű pataknak az árterülete. A labirintusszerűen kikotort tavak azért kommunikálnak egymással, mert a felső végükön befolyik a patak vize, alul, a hídnál viszont kifolyik a fölösleg. A be- és kijáratnál egy-egy szita van elhelyezve, nehogy kiszökjenek a halak.

– Mekkora a tavak vízfelülete összesen?

– A négy tó összesen valamivel több, mint 2 hektárt tesz ki, ha beleszámítom a legkisebbet is, ahol a kishalakat nevelem.

– Mikor kezdte el a betelepítést?

– Hat évvel ezelőtt, amikor két tonna kishalat vásároltam, telepítettem a tóba. Rendszeresen etetnem kellett őket, hogy megnőjenek 2-3 kilósra a sporthorgászat elkezdéséhez. Mióta beindult a szervezett horgászat, rendszeresen pótolnom kell az állományt nagy halakkal. Pontos nyilvántartást vezetek a betelepített, illetve a kifogott halakról. A hiányt folyamatosan pótolni kell, hogy a horgászok is foghassanak.

– Mi ebben az üzlet, ha a drága nagy halakat telepíti, hogy azokat kifogják?

– A nyereségem kilónként nagyjából 1 lej, de jogos a kérdése. Mert példának okáért, Magyarországon az állam támogatja a halastavak vízellátását, a halak nevelését. A haltenyésztők szinte ingyen kapják a malmoktól a törött búzaszemeket. A hathatós támogatás miatt náluk jóval olcsóbb a halászat, sok Arad megyei sporthorgászt csábítanak magukhoz.

– Itt mekkora a forgalom?

– Pénteken, szombaton és vasárnap fogadjuk a horgászokat. Van, amikor 20-an is vannak, máskor viszont sokkal kevesebben. Azért előnyös hozzám jönni, mert hozhatja az egész családot, de csak az fizeti a 10 lejes napidíjat, aki horgászik. Ha a kifogott halat el akarja vinni, azt kifizeti 14 lejben kilóját. Ha nem kell neki, visszaengedi a tóba, elvégre sporthorgászatot űz. Eközben a családtagok élvezik a tiszta levegőt, a természetet. Süthetnek, főzhetnek, amit akarnak, a gyerekek hintázhatnak. A nádfedeles teraszon sört, üdítőt, ásványvizet szolgálunk fel nekik.

– Mivel az út mellett fekszik, könnyen megközelíthető a tógazdasága. Nem lopják-e éjjel a halat?

– Volt rá példa, de akkor farkaskutyákkal őriztem. Az első kutyákat agyonütötték, a második párat megmérgezték, úgy lopták a halat. Mióta a két Rottweiler fajtával őrzöm, nem merészkedtek be a tolvajok.

– Mekkora befektetést igényelt eddig a tógazdaság?

– Kérdezzen könnyebbet. Nem számoltam, de gondolom, több százezer új lejem van már benne.

– De hát megtérül az valamikor? Meglehet ebből élni?

– Már honnan lehetne? Ez inkább passzió. Ide jövök kipihenni az otthoni munkát. A kertemben két, egyenként 60 x 7 méter alapterületű fóliasátorban termesztünk korai tököt, paprikát, uborkát. Mindezt azonban el is kell adni Aradon, Szentannán, Pankotán vagy akár Nagyváradon. Az egész család derekasan dolgozik, beleértve a 14, illetve a 10 éves fiaimat is. Amikor kijövünk ide, pihenésképpen a félhektárnyi dinnyét kapáljuk.

– Nem próbált pályázati úton támogatást szerezni a vállalkozásához?

– Próbáltam, eredmény nélkül. Jártam a temesvári SAPARD-irodán, ahol szerettem volna megpályázni 25 ezer euró támogatást, de hát a pályázat elkészítéséért 6 ezer eurót kértek, ráadásul nem garantálták a sikert. Erre azt feleltem: ha nekem 6 ezer euróm lenne, a fejem se fájna, magam tenném meg a befektetést. Éppen tegnap beszéltem egy felügyelővel, aki szerint nem is kaphat támogatást csak az olyan halgazdaság, ahol telepítik és nevelik a halat. Az enyémhez hasonló, sporthorgászaton alapuló vállalkozás nem kaphat. Állítólag az is baj, hogy túl kicsi a vízfelület. Ha mondjuk, lenne olyan 50-60 hektárnyi halastavam, esélyes lennék a támogatásra.

– Látom, a tavak közötti partra facsemetéket ültetett…

– Igen, már két éve, közel 400 vörös szilvafát ültettem, de a mostani dinnyeföld helyét is erdősíteni akarom. A nyárfásba, illetve a partokon elszórva faházikókat tervezek, amelyeket hét végére bérelni lehet. Szerintem a tógazdaság csak a vendéglátással, a hét végi üdültetéssel kiegészítve hozhat komolyabb hasznot. Ahhoz azonban még igen sok befektetésre, munkára lesz szükség. A bejárat közelében náddal fedett, 100-120 ember befogadására alkalmas teraszt tervezek, mellette bográcsoknak, rostélyosoknak kialakított hellyel. Azt szeretném, ha hét végeken ide járnának ki a családok. Egyes tagjai halászgatnának, mások játszanának vagy főznének, kikapcsolódnának. Nálam bármikor lehet halászni, nem szükséges engedély. Olyan halászparadicsomot szeretnék kialakítani, mint a békéscsabai – álmodik csillogó szemekkel a már deresedő fiatalember.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu