Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. december 05., 07.02
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

„Hiteles személyeket a magyar összefogás listájára!”

Írta: Pataki Zoltán
2009. február 06., 11.00 Péntek / Temes

A temesvári Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke Marosvásárhelyen részt vett az RMDSZ – EMNT tárgyalásokon, ahol Markó Béla felajánlotta Tőkés Lászlónak az RMDSZ Európai Parlamenti listájának vezető helyét, de a független EP-képviselő ezt nem fogadta el.

Milyen esélye van ezek után a magyar-magyar megegyezésnek, a nemzeti összefogás listája létrejöttének - kérdeztük Toró T. Tibortól.

– A következő RMDSZ-EMNT tárgyalásra február 12-én kerül sor. Abban volt leginkább egyetértés az RMDSZ és az EMNT küldöttsége között, hogy gyors döntést szeretne mindkét fél, nem akarjuk a tárgyalásokat elhúzni. Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa február 14-én ülésezik, ahol valószínűleg döntéseket akarnak hozni az EP választásokat illetőleg. Az EMNT és Tőkés László körüli csapat is szeretné dűlőre vinni ezt a kérdést, mert amennyiben meghiúsul a magyar összefogás, el kell dönteni hogyan viszonyulunk az EP választásokhoz.

Kétségtelen, hogy Tőkés László olyan munkát kezdett el Brüsszelben és Strasbourgban, amit folytatni kell és érdemes, olyan csapásokat nyitott meg az erdélyi magyar külpolitika előtt, amelyek azelőtt zárva voltak, olyan lehetőségeket villantott meg, amit érdemes lenne kihasználni a továbbiakban. Az is kétségtelen, hogy az autonómia kérdésében szükséges a magyar összefogás. Amennyiben Brüsszelben nem egységesen lép fel az erdélyi magyar politikai elit, ezt kiszélesítve a kárpát-medencei magyarság nem lép fel egységesen Brüsszelben, akkor kudarcra van ítélve minden autonómia törekvés. Akkor nem kapunk mást, mint amit kaptunk most Băsescu államelnöktől Budapesten. Ez újabb imperatívusz az összefogásra,  ezt az esélyt ki kellene használni.

A sajtóhírekből arra következtettünk, hogy mind a két fél az összefogás listájáról beszélt, csak más megközelítésben.

– A marosvásárhelyi találkozó azt mutatta meg, hogy lenne hajlandóság az összefogásra mindkét fél részéről. Az RMDSZ úgy képzelte el az összefogást és erről szólt az ajánlata, hogy az RMDSZ listára meghívja Tőkés Lászlót vezető helyre. Az EMNT álláspontja az volt, hogy szükség van a magyar összefogásra, de a listát nem elég elnevezni a Magyar Összefogás Listájának, de bizonyos feltételeknek meg kell feleljen. Elsősorban hiteles személyek kell szerepeljenek a listán, amely nem csak egy párt részéről kap legitimációt, hanem az erdélyi magyar társadalom egészétől, vagy legalábbis nagy részétől. Nem véletlenül javasoltuk az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum létrehozását, ez lehetne az intézmény, amely a széles legitimációt biztosítani tudná. Végül az sem mellékes, hogy milyen program köré szervezzük ezt a magyar összefogást. Ha csak esetlegesen néhány nevet felteszünk egy listára, és ezek a személyek a szekeret nem ugyanabba az irányba tolják, az autonómia felé, akkor gyakorlatilag nem valósítottuk meg a magyar összefogást. Ha a fenti feltételeket teljesíteni tudjuk, illetve közelíteni tudjuk az álláspontjainkat, akkor pusztán technikai kérdés, hogy milyen jogi keretben indul a magyar összefogás listája. A törvény szerint koalíciós keret is elképzelhető, ugyanis a jelenleg érvényben levő EP választási t9rvény nem emeli meg a küszöböt a pártkoalíciók esetében sem, mint a parlament választási törvény tette. Az sem elképzelhetetlen, hogy a parlamenti választásokon a szavazatok többségét megszerzett RMDSZ jogi keretét használjuk fel a magyar összefogás listájára. Az RMDSZ logója, a tulipán szimbóluma, amit az erdélyi magyar politikai elit épített fel közösen közel 20 éven keresztül, jóval erősebb húzóerő, mint ha ettől eltérnénk, ez komoly érv volt ezeken a tárgyalásokon az RMDSZ részéről.

Igazán az a fontos hogy az összefogás listája ne csak nevében legyen az, hanem tartalmilag is. Ha a következő két hétben ebben sikerül megegyezni az RMDSZ képviselőivel, akkor jó eséllyel tudjuk megvalósítani a magyar összefogást. Ha az RMDSZ a több mint 40 nevet tartalmazó lista összeállítása során nem enged a pártlogikából, és nem hajlandó elfogadni RMDSZ-en kívüli hiteles embereket, akkor Tőkés Lászlónak igaza van, amikor pártlistáról beszél, amelyre ő nem hajlandó fellépni, ahogyan az MPP pártlistájához sem adta a nevét.

Ha létrejön a magyar összefogás, hány befutó helyre számíthat az RMDSZ és kik az esélyesek ezekre a helyekre?

– Erre a kérdésre az RMDSZ adhatna választ, de értesüléseim szerint a két jelenlegi képviselő, Winkler Gyula és Sógor Csaba jó eséllyel pályázik ezekre a helyekre. A politikai elemzők 25%-os részvételt jósolnak az EP választásokon.  Két erő van, amely befolyásolhatja a szavazókedvet. Az egyik az alacsony részvétel irányába mutat: a két nagy párt gyakorlatilag kiegyezett, közösen kormányoznak. Ugyanakkor a két koalíciós partner vetélkedik egymással, hogy megmutassa, ki az erősebb a koalícióban, mert a parlamenti választás ezt nem döntötte el. Ez ösztönözné a nagyobb részvételt. Valószínűleg a két hatás együttesen azt fogja eredményezni, hogy 25% körül fog megállni a részvétel. Ebben az esetben, 500 ezer magyar szavazattal a Magyar Összefogás Listájára, ez akár négy befutó helyet is eredményezhet. Hogy erre reális esély van, bizonyítják a bulgáriai törökök, akik messze a számarányuk fölött teljesítettek és öt képviselőt küldhettek Brüsszelbe, mert jobb mozgósítást végeztek, mint a bolgár többség. A magyar összefogást háromszor próbáltuk összehozni az elmúlt időszakban és egyszer sem sikerült. Ha negyedszer sem sikerül, úgy járhatunk, mint a mesebeli juhász, aki hiába kiáltozott segítségért, amikor tényleg jött a farkas, már senki sem vette komolyan!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ELFU / Vasárnap, 2009. március 01., 08.58 Válaszoljál rá!

Hiteles emberek mar nincsenek, JO, hogy Kaba Gabor nem kerulr be a parlamentbe, a tekintelyet sajnos Zsombolyan elvesztette piszkos szerelmi ugyei miatt.Aki leall egy 20 evnel fiatalabb novel, aki rossz hirben is all a
varosban az vonuljon felre.Mi zsombolyai magyarok szegyeljuk amik most derulnek ki errol az emberrol.Egy erkolcsileg hitvany, piszkos ember Kaba Gabor.

Hozzászólt: Bendeguz / Hétfõ, 2009. február 09., 19.59 Válaszoljál rá!

oldalon all

Hozzászólt: Bendeguz / Hétfõ, 2009. február 09., 19.58 Válaszoljál rá!

Pedig most a jo olalon all!?
Vannak a lapban mas cikkek is Susana
Zszsa irja mar mrg mit lopott a ipse.

Hozzászólt: ZSUZSA / Hétfõ, 2009. február 09., 17.19 Válaszoljál rá!

Én nem értem miért Nyugati Jelen kinoz minket ilyen hülyeségekel. Drága szerkesztők, irjatok valami érdekeset, nem érdekel ez a ploitika bolondság. És Toro, elnézést kérek, Parlamenti képviselő volt, de nem csinált semmit a részünkre. Egy tolvai, mint mások is.

Hozzászólt: BENKE MIHÁLY / Hétfõ, 2009. február 09., 16.58 Válaszoljál rá!

Meg mondom én ki az Toro Tibor: egy koldús, amely pénzt követel a Parlamenttöl, mert munkanélküli. Én ezt mind mondom, de senki sem vesz észre.

Hozzászólt: nagy pisti / Hétfõ, 2009. február 09., 16.53 Válaszoljál rá!

Nem értem, ki vagy te, Toro Tibor, hogy komentáld Traian Băsescu álamelnök beszédét. Amedig parlamenti képviselő voltál, meg etted az életünket. Most ugyanúgy.

Hozzászólt: krox / Vasárnap, 2009. február 08., 08.12 Válaszoljál rá!

Nekem az a jó, ami JÓ!
Nem vagyok annyira öntelt, hogy listát szerkesszek, mint tette csicskaguz.
Újabb listájára kizárólag csicskásait vegye föl.

Hozzászólt: bendeguz / Szombat, 2009. február 07., 14.00 Válaszoljál rá!

kroxnak semmi sem jo.Szerkesszen egy listat hatha beletrafal.Akar onmagat is jelolheti,

Hozzászólt: xy / Szombat, 2009. február 07., 08.26 Válaszoljál rá!

Fogjatok már össze, mert elveszünk!

Hozzászólt: krox / Péntek, 2009. február 06., 20.30 Válaszoljál rá!

Hiteleseknek: kijelöl, fúr.
Handabanda.

Hozzászólt: Hitelesek / Péntek, 2009. február 06., 18.48 Válaszoljál rá!

Mi az,hogy hiteles személyek,ki fogja ezeket kijelőlni,mert jelen pillanatban aki eremdéeszes nem hiteles,mert csak utakat épített meg kutakat furt,de mit mondhatunk a másik félről akik Basescuval pálinkázták el az autonómia ügyét és egyebet nem tesznek csak mellé beszélnek.

Hozzászólt: nézelődő / Péntek, 2009. február 06., 14.42 Válaszoljál rá!

Válságban a nemzeti összefogás új helyzetet teremthet

http://erdely.ma/publicisztika.php?id=47924

Hozzászólt: karamposz / Péntek, 2009. február 06., 14.07 Válaszoljál rá!

bendeguz mint mindig, most is pocsolyából nyerített.

Hozzászólt: bendeguz / Péntek, 2009. február 06., 14.04 Válaszoljál rá!

Szamomra kesz a lista:1)Tokes Laszlo 2)Winkler Gyula 3)Sogor Csaba.Nekem megfelelnek.
ToroTT mondta ki a neveket es o a Puspuk Ur csicskassa. Akkor hol lesz a hezag?Ja,a kovetkezo37 hiteles szemely megjeloleseben.
Minek kell 40 szemelyt jelolni?
Nem hiszem hogy megegyeznek.Jobb szereti mindket fel a sardobalast.A megegyezes;a "bizonyos" felteteleknek meg kell felelni TTTmondaton all es bukik.

Hozzászólt: Fehérember / Péntek, 2009. február 06., 14.02 Válaszoljál rá!

Tiszta a kép. Aki nem ért a szép szóból, az az erdélyi szászok és a bánsági svábok sorsára jut.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu