Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 08.45
Tömbházszigetelési program

Hőguta

Írta: Pataki Zoltán, Chirmiciu András
2009. február 27., 07.00 Péntek / Arad, Hunyad, Temes
Sem az önkormányzatok, sem a lakó- és tulajdonosi társulások nem vágódtak hanyatt a kormány által a közelmúltban újraindított tömbházszigetelési programtól.


Az előbbieknek nincs pénzük az önrészre, az utóbbiak pedig nem hisznek már az ígéretekben. Miként lódult meg az ügy régiónkban, ennek néztünk utána mai riportunkban.


Arad
Zsugorított lista

Aradon jószerével csak az első tipegő lépést tette meg a tömbházak szigetelésének újramelegített programja, de a lakó- és tulajdonosi társulások szövetségénél (ULALA) máris biztosítékot kell cserélni. Ennek oka, hogy a városi önkormányzat, amely eddig egyetlen lejt sem különített el saját részének finanszírozására, rájött, hogy a büdzsén tátongó recesszió-lyukak miatt idén sem lesz képes vállalni önrészét, ezért a pénzt a lakosságból fogja kivasalni.

Kénytelen volt, mert más városokkal ellentétben Aradon eddig egyetlen tömbházat sem szigeteltek az országos program keretében. Ezért aztán az önkormányzat tegnapi ülésén megszavazták „a tömbházak energetikai hatékonyságának növelését” célzó programot. Ennek lényege, hogy az önkormányzat saját költségvetéséből fogja finanszírozni az érintett tömbházak összeírását, valamint a tervekhez szükséges dokumentációk beszerzését: hőtérkép, éves átlagos hőfogyasztás, műszaki dokumentáció, kivitelezési terv stb., és vállalja a szigetelés rá vonatkozó költségeit.

S hogy a program valójában meglóduljon, kérték a tulajdonosi társulásokat, iratkozzanak fel. A felhívásra, Vasile Arion, az ULALA alelnöke szerint száznál is több társulás jelentkezett, a listára csak harmincan kerültek fel, mivel az önkormányzat ennyi számára tud önrészt vállalni. A harminc jelentkező összesen 1058 lakást és 89 590 négyzetméter beépített területet fed le. Arion lapunknak elmondta, a tegnap megszavazott listát sürgősségi sorrendben állították fel, és mindegyik társulásnak bizonyítania kell, hogy megvan a 15 százalékos önrésze. A hőtérképek, dokumentációk elkészültét követően pedig pontosan megmondható, hogy egy bizonyos típusú tömbház szigetelése mennyibe kerül. Az alelnök, a meglévő adatok birtokában lakásonként 500-700 euróra saccolta a költségeket. Természetesen sokkal több tömbház szeretne szigetelést, de a tapasztalatok szerint a legnagyobb gond a lakók közötti egyetértés, szándék megteremtése, ezt követően pedig a pénz előteremtése. Elég, ha egy lépcsőházban csupán két-három szegény család él, és a tervek máris bukhatnak.

Amennyiben a szakemberek bevonásával felállított sürgősségi sorrendet a kivitelezésnél betartják, akkor Aradon a program keretében elsőnek a Vlaicu-negyedben az Y2-es, 1977-ben épült tízemeletes tömbházat szigetelik, második helyen van a mikelakai 566-os, (Nucet utca, 1986) és a 734-es (Frăţiei utca, 1983). A tömbházak zöme a ’70-es években épült, a legöregebb a 7. helyen áll, és 1953-ban épült a Neuman utcában.

A bennfentesek úgy vélik, a program megkezdése elsősorban attól függ, milyen gyorsan készülnek el a szükséges tervek, és a kormánynak valóban lesz-e pénze ezt finanszírozni, hisz országos szinten várhatóan több tízezer társulás jelentkezik.


Temes
Egy sincs befejezve

A kormányprogram keretében eddig mindössze három temesvári tömbház energetikai reabilitációját kezdték el, de még egyetlen épülettel sem készültek el a kivitelezők. Az első három cím a következő: Alexandru Ioan Cuza sugárút 10-es szám (toronyépület), Octavian Ţintaru mártír sétánya 1. szám (négyemeletes tömbház) és Sági út 41-43 szám (toronyépület).

Elsőként az Alexandru Ioan Cuza sugárúton (Temesvár belvárosában) levő toronyépület szigeteléséhez fogtak hozzá, a munkálatok 85%-ban elkészültek, de a hideg idő miatt 2008. december 12-én elrendelték a munkálatok leállítását.

Petru Olariu, a Lakótársulások Szövetségének elnöke a Nyugati Jelennek elmondta: az egy családra eső költségek tömbházanként változnak, attól függően, hogy végeztek-e már előzőleg hőszigetelési munkálatokat, felújították-e a fűtéshálózatot, hány szintes az ingatlan stb. Az egy családra jutó költség családonként 1100–1500 euró között lesz – a négyemeletes tömbházak esetében magasabb – a lakótársulások eddig csak a már elvégzett munkálatokért fizettek. „Egy fontos kérdésre szeretném felhívni a figyelmet. Az új törvénytervezetben, amelyet vitára bocsátottak, az áll, hogy a kormány fizeti a szigetelési munkálatok 50%-át, a polgármesteri hivatal 30%-ot, a lakótársulások 20%-ot.

Ugyanakkor törölték a listáról a munkálatok egy részét, amelyeket kormánypénzből el lehetett végezni. Ha ezt a listát nem egészítik ki, akkor lehet, hogy a tavalyi 37%-os hozzájárulás több volt, mint az idei 50%-os lesz!”

„A városi tanács januári határozata alapján a polgármesteri hivatal energetikai bizottsága tegnap délután ült össze, hogy elemezze a lakótársulások által benyújtott, a tömbházak energetikai rehabilitációjára vonatkozó kérelmeket, és összeállítsa a sürgősségi listát” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Lăcrămioara Condea városházi szóvivő.

„A benyújtott 388 kérelem közül csak 85-öt elemeztek, mert a többi hiányos, illetve a lakók nem fizették be a programban való részvételhez szükséges minimális 350 lej/család összeget az erre a célra létrehozott bankszámlára. Az idei hőszigetelési programban ez a 85 lakótársulás vehet részt, a többi leghamarább 2010-ben kerülhet sorra. Amennyiben lesz kormánypénz, a polgármesteri hivatal minden esetben biztosítani fogja a rá eső részt”.

A temesvári lakótársulások egy része úgy oldja meg a tömbház energetikai rehabilitációját, hogy az építkezési cég rendelkezésére bocsátja a tetőteret, hozzájárul annak beépítéséhez, és ennek fejében a vállalat elvégzi a hőszigetelési munkálatokat.


Hunyad
Nem bíznak a grandiózus ígéretekbe

Február 6-án, Alvácán, a megyei jogú városok polgármestereivel folytatott tapasztalatcserén jelentették be a kormány miniszterei a tömbházak hőszigetelésének ambiciózus programját.

Pontosabban a tavaly elkezdett program felturbózásáról lenne szó, mivel a tavalyi 2300 helyett idén nem kevesebb, mint 60 000 tömbházlakás hőszigetelését tűzték ki célul.

Déván nem túl nagy reményeket fűznek az elképzeléshez, mivel szinte mind a közel 300 lakótársulat leadott már ilyen irányú kérvényt, ismerteti a helyzetet Dan Gros, az önkormányzat beruházási osztályának vezetője. A kilátások kedvezők, hiszen az államkassza állná a költségek 50%-át, az önkormányzatok 30%-ot, míg maguk a lakók csupán a maradék 20%-ot. Nem is csoda, hogy nagy a tolakodás.

Dan Grosu elmondása szerint a korszerűsítés megkezdése előtt szakértők mérik fel a tömbházak állapotát, illetve megoldási tervezetet kell készíteni. Az önkormányzat ezeknek a költségeit állná, míg a munkálatokét a kormány és az érintett lakosság. Déván alighanem az ötvenes-hatvanas években épült tömbházak kerülnek a korszerűsítési listák élére, holott a blokkok nagy többsége a hetvenes-nyolcvanas években épült. A legjobb remények szerint idén legfeljebb négy-öt tömbház hőszigetelésére kerülhet sor a megyeszékhelyen, de az sem kizárt, hogy csak 2010-re halasztódik. Magyarán önámítás lenne túlzott reményeket fűzni az állami programhoz.

Déván egyelőre egyetlen hőszigetelt tömbház létezik, egy 88 lakásos toronyblokk, amelyet tavaly nyáron, a helyhatósági választások kampányának kellős közepén adtak át nagy csinnadratta közepette. A korszerűsítése kereken 350 000 lejbe (3,5 milliárd régi lej) került. Akkor a finanszírozást az önkormányzat állta teljes egészében. Pontosabban 15 éves lejáratú hitelt nyújtott a lakosoknak: a pénzt ugyanis törleszteni kell havi részletekben. A részlet nagysága a lakás méretétől, illetve a külső falak számától függ: 15 és 35 lej között, noha legtöbben olyan havi 20 lej fizetnek.

Azóta csupán egyik „ikertestvérénél”, azaz ugyanabban az utcában lévő ugyanolyan tömbháznál fogtak hozzá a hőszigeteléshez. Ezt sem az állami program keretében, hanem az önkormányzat-lakótársulat formájában valósítják meg.
Sok lakó nem is várja meg az állami programot, s nem a lakótársulaton keresztül, hanem saját erejéből lát hozzá a korszerűsítéshez, ismerteti a helyzetet Elena Flutur, az egyik városközponti lakótársulat elnöke. Így bizony többe kerül, mint az állami programmal, viszont hamar kész lehet, nem kell évekig várni.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu