Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 22.45
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Tökrongyos élet

Hunyad – Hatástalan fellépés

Írta: Chirmiciu András
2008. február 22., 11.00 Péntek / Hunyad
Némileg visszaesett az utóbbi években Déván a koldulás, de nem jelentős mértékben. Jelenleg olyan 6-7 állandó helyi koldus, és további 8-9 más településről származó, időnként cserélődő “vendégmunkás” tevékenykedik a megyeszékhely utcáin, szemléltette a helyzetet Cornel Guţu, a közösségi rendőrség illetékese. Állandó jelleggel tehát olyan 15 koldus található Déván.


A közösségi rendőrség nem veszi számításba a hajléktalanokat, mivel ők csak elvétve folyamodnak kolduláshoz, inkább a szemeteskukák jelentik számukra a megélhetést. A társadalmi különbségen túl etnikai eltérés is mutatkozik a két kategória között: míg a hajléktalanok zöme a többségi lakossághoz tartozik, addig a koldulók majdnem kivétel nélkül a roma kisebbséghez tartoznak. A “profi” koldusok között viszont a nyomorékok, illetve a kiskorúak emelkednek ki. Gyakori az asszony kis gyerekkel kombináció, noha Cornel Guţu szerint egyáltalán nem biztos, hogy anya-gyermek viszonyról van szó. A koldusok nyilvántartása ugyanis nehézkes, főleg a vándorlók esetén.

Kedvelt helyek
Télen nem igazán “virágzik” a koldus-szakma: nemcsak a hideg nehezíti meg a munkát, hanem a bezárkózottság is. Nyáron ellenben a várost ellepik a teraszok, amelyek ideális “vadászhelyek” a koldusok számára. Ilyenkor is be szoktak lopakodni éttermekbe, bárokba, de általában hamar kizavarják őket. Nyáron, a teraszokkal együtt a télinek szinte dupláját lehet keresni, mondja az egyik közismert dévai koldus. Hogy mennyit lehet koldulásból összehozni, nehéz lenne megjósolni, hiszen a koldusok “reklámstratégiájához” tartozik a minél szegényebb önkép kialakítása, mivel az többet hoz a konyhára. A közösségi rendőrség becslései szerint egy koldus akár napi 100-150 lejt is megkereshet, ami talán mégis túlzás.
A koldusok kedvelt helyei közé sorolható a város központjában lévő Opera tér, a főutca, a piac és vasárnap a templomok. A művelődési központ előtti tér is ide tartozna, csakhogy a közösségi rendőrség gyakori járőrözése meghiúsítja a tervet.

Esélytelenségek
A hatóságok túl sokat nem tehetnek a koldusok ellen: legfeljebb pénzbírságot szabnak ki, amit úgy sem fizetnek ki. Azokat pedig, akik nem dévaiak, vonatra teszik. Dévára ugyanis nemcsak a szegényebb környékbeli városokból – Vajdahunyad, Piskitelep, Szászváros, Zsil völgye – érkeznek “vendégmunkások”, hanem az ország távolabbi részeiről is, elsősorban Moldovából. Őket nyomban vonatra teszik, ha elkapják, de nem kizárt, hogy ezzel segítenek nekik: valószínű, hogy már Kolozsváron leszállnak a vonatról, azaz még “ígéretesebb” piacon. A koldulást végül is hatóságilag aligha lehetne felszámolni, még ha a jogszabályok lehetővé is tennék. Visszaszorítása leginkább akkor képzelhető el, ha a “szakma” nem kifizetődő, azaz az emberek nem adnának nekik pénzt.
Ami a “munkapiacot” illeti: maga a tény, hogy a koldusok nem vándoroltak ki az EU-ba mind egy szálig, arra utal, hogy a szervezettség terén nem minden működik kellőképpen. Párizs, Róma vagy Madrid ugyanis összehasonlíthatatlanul gazdagabb “kincsesbánya”. Csupán ki kell aknázni.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu