Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 05.55

Igényli a magyar állampolgárságot?

Mai összeállításunkban ismert közéleti személyiségeket, politikusokat kérdeztünk meg, igényelni fogják-e a magyar állampolgárságot.Arad

Király András oktatási államtitkár: „Jónak tartom a kettős állampolgárság bevezetését, és természetesen kérni fogom, miért ne tegyem, hisz édesapám az akkor magyarországi Nagyenyeden született, édesanyám Aradon, amely annak idején szintén Magyarországhoz tartozott. Ez egy érzelmi elégtétel, magyar vagyok, nem kell bizonyítanom, hogy otthon magyarul beszéltünk.”

Bognár Levente, Arad alpolgármestere: „Igényelni fogom a kettős állampolgárságot az egész családommal együtt. Esetemben a kérelmezés helye már eleve adott volt, hisz lévén Arad testvérvárosának, Hódmezővásárhelynek a tiszteletbeli polgára, magától értetődik, hogy ott fogom letenni a kérelmet és a szükséges okmányokat. Tavaly decemberben erről beszéltünk is Hódmezővásárhely alpolgármesterével, részükről kaptam is ez irányban felkérést.”

Bartok András, a pécskai Búzavirág Egyesület elnöke: „Egyelőre nem kérelmezem a magyar állampolgárságot, megvárom, amíg lefut az első nagy hullám, de utána természetesen én is élni kívánok a lehetőséggel. Nem az előnyök miatt, számomra ez egy jelképes dolog.”

Erdős Bálint, Nagyszintye polgármestere: „Természetesen igényelni fogom én is, és családom többi tagja is, mert nagyon fontos számunkra a tudat, hogy magyar állampolgárok is lehetünk, ez egy összetartó erőt ad. De szerintem nem elhanyagolható, például, az esetemben, hogy magyar útlevéllel vízum nélkül látogathatom majd meg végre Kanadában élő rokonainkat.” 

Albert László az Aradi Magyar Ifjúsági Szövetség (AMISZ) elnöke: „Nem foglalkoztam a dologgal, mert úgy határoztam, hogy megvárom, amíg elmúlik az első nagy jelentkezési hullám. Utána persze én is benyújtom a szükséges iratokat, hogy megkapjam a magyar állampolgárságot, amit remek ötletnek tartok a magyar kormány részéről.”

Nt. Czégé Imre arad-gáji református lelkész: „Egyelőre nem kérelmezem, ráadásul esetemben bonyolult a szükséges iratok beszerzése is.”


Temes

Delesega Gyula, a Műszaki Egyetem professzora, a Techné Egyesület alapító elnöke: „Feleségemmel együtt kérni fogjuk a magyar állampolgárságot, mert magyarok a gyökereink és úgy érezzük, hogy ezt a hagyományt folytatni kell. Annak idején a magyarigazolványt is kértük, még a család legidősebb tagja számára is! A feleségem esetében nem lesz egyszerű a felmenők iratainak beszerzése, mert a bécsi döntés után román fennhatóság alatt maradt területeken sok nyilvántartás megsemmisült, ez egy olyan probléma, ami sok magyart érinthet!”

Halász Ferenc, az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének elnöke: „Feltétlenül kérni fogom a magyar állampolgárságot, mert a magyar nemzethez tartozom és ezt ilyen módon is ki akarom fejezni. Az Európai Unió több országában gyakorlat a kettős állampolgárság, ezért Romániában sem okozhat gondot, ha a polgárainak egy része kettős állampolgársággal rendelkezik, egyébként nálunk is bevett gyakorlat, hogy a moldovaiaknak kedvezményes feltételek mellett megadják a román állampolgárságot. Még az év első felében kérelmezni fogom a magyar állampolgárságot.”

Kaba Gábor, Zsombolya polgármestere: „2012 júniusában fogom kérelmezni a magyar állampolgárságot. Azért nem előbb, mert elképzelhető, hogy újból jelöltetem magam a polgármester-választásokon, ezért a helyhatósági választások utáni időpontban gondolkodok. A magyar állampolgárságnak számomra erkölcsi értéke van, úgy érzem, hogy a magyar nemzethez tartozom. A gyerekeim már most érdeklődnek a magyar állampolgárság megszerzése iránt, ők valószínűleg kérni fogják az egyszerűsített honosítást.”

Kása Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Temes Megyei Szervezetének elnöke: „Természetesen kérni fogom a magyar állampolgárságot, mert magyar vagyok. A kettős állampolgárság egyetlen előnyt jelenthet a számunkra: a magyar útlevelet, amellyel vízummentesen lehet utazni az Egyesült Államokba. Elképzelhető ugyanakkor, hogy belügyi vagy katonai pályára nem jelentkezhet olyan fiatal, akinek a román állampolgárságon kívül másik állampolgársága is van, de az ilyen irányú törvényes rendelkezéseket nem ismerem.”

Szilágyi Géza, Újszentes polgármestere: „Kérni fogom a magyar állampolgárságot, de nem az elsők között, majd egy későbbi időpontban. Úgy tervezzük, hogy valamelyik testvértelepülésen, Szentesen, Sándorfalván fogjuk benyújtani az iratokat. Az esetleges előnyök vagy hátrányok nálam nem számítanak, a nemzeti hovatartozást pedig véleményem szerint nem irattal kell bizonyítani, ez érzelmi kérdés.”

Vajda Pál, Újvár polgármestere: „Nem fogom kérelmezni a magyar állampolgárságot. 2004-ben a magyarországiak nem tartottak igényt ránk, most én nem tartok igényt a magyar állampolgárságra. Nem politikai megfontolásból hoztam ezt a döntést, nem akarok elindulni a következő polgármester-választáson. Ha mégis elindulnék, akkor lehet, hogy csak azért is kérném a magyar állampolgárságot, és ezt nem is titkolnám el!”


Hunyad 

Böjte Csaba atya, a Szent Ferenc Alapítvány elnöke: „Magyarországon és Erdélyben is otthon érzem magam, mindkettő közel áll a szívemhez, ezért igényelni fogom. Mindig azt mondom a gyerekeknek, ha két ló húzza a szekeret, akkor húzza egy irányba. Valahogy így van ez az erdélyi és anyaországi magyarokkal is, itt a lehetőség, hogy egy irányba húzzuk a Kárpát-medence szekerét. A Kárpát-medence természeti egység, a magyar nemzet is egységes, immár papíron is.” 

Dézsi Attila prefektus: „Még nem gondolkodtam el alaposan az ügyön, még nem tanulmányoztam át az egyszerűsített honosítási törvényt, annak előnyeit és hátrányait. Nem zárom ki, hogy kérni fogom, de nem is sietek. Nem az állampolgári oklevéltől vagyok magyar, magyarságomat úgy élem meg, hogy magyarként élek, teszek a magyar közösségért, nem a piros-fehér-zöld kitűzőkkel, vagy a mellveregetéssel. A kettős állampolgárság erkölcsi jóvátétel a határon túli magyarság számára, immár Budapest oklevéllel ismeri el a nyilvánvalót, hogy a határon túl rekedt magyarok is ugyanúgy a magyar nemzet részei, mint az anyaországiak. Csakhogy ez még mindig nem elég, a budapestieknek rá kell ébredniük, hogy nincs egységes magyar nemzet, amíg a határon túliak gondjai nem oldódnak meg, oklevéllel, vagy oklevél nélkül. Fennáll a veszély, hogy a kettős állampolgárság Magyarországra szívja el az erdélyi fiatalokat, ami súlyos, szinte kiheverhetetlen csapás lenne a szórványnak.”

Gáll Sándor, a Hunyadi Református Egyházmegye esperese, lupényi lelkipásztor: „Természetesen kérvényezem a magyar állampolgárságot. Nem mondom, hogy fontos, azt sem, hogy nem fontos, de szűkebb erdélyi hazánkban az idők folyamán számos olyan dolog volt, amiről azt hitték, hogy lényegtelen, később mégis kiderült, hogy fontos lett volna. Felvidéken, Kárpátalján, vagy a Délvidéken minél többen kérvényezzék a kettős állampolgárságot, minél többen álljanak az anyaország mellé.”

Máté Márta, főtanfelügyelő-helyettes: „Hamarosan kérvényezem a magyar állampolgárságot, mert erkölcsi jóvátételről van szó 2004. december ötödike után, másrészt erkölcsi kötelesség is. Tisztelet szüleinkkel, nagyszüleinkkel, felmenőinkkel szemben, akik annyira vágytak a magyar állampolgárságra, de sokaknak nem adódott meg a lehetőség, hogy megszerezhessék, vagy visszaszerezhessék.”

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke: „Nem kívánom a nyilvánosság elé vinni, ez magánügy. Minden esetre örvendek, hogy az erdélyi magyarság előtt ilyen lehetőség áll, remélem, minél többen élnek vele, s minél többen felveszik a kettős állampolgárságot.”

Varga Károly, a Dévai Téglás Gábor Iskolát létrehozó Geszthy Ferenc Alapítvány elnöke: „Egyelőre nem kérem a magyar állampolgárságot, gyermekeinknek viszont igen. Számomra nem fontos, előnyöm se, hátrányom se származik belőle, gyerekeim majd ott tanulhatnak. Nekem senki se kell hogy igazolja magyarságomat, nem kell ehhez papírt lobogtatni, tetteimmel azt hiszen kivívtam a nemzethez való hűséget”. 

Winkler Gyula EP-képviselő: „A kettős állampolgárság személyes kérdés, nem tartozik a nyilvánosságra. A dolog amúgy örvendetes, a budapesti politikum végre kielégíti az erdélyi magyarság régi vágyát, és érvényesíti is Magyarország alkotmányának azon cikkelyét, mely értelmében a mindenkori budapesti kormány felelős az egész magyar nemzetért, a határon túl rekedt részeiért is, másrészt későn érkezett erkölcsi restitúció december 5-ért.”
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: GULYAS / Szombat, 2011. szeptember 03., 18.27 Válaszoljál rá!

Minek.Leszavaztak bennunket a hibridek.

Hozzászólt: aradinak / Szerda, 2011. január 12., 16.16 Válaszoljál rá!

Állampolgàrsàga mellé feltétlenül kérjen Magyar Igazolvànyt is!

Hozzászólt: aradinak-nak / Szerda, 2011. január 12., 15.11 Válaszoljál rá!

Ezért adok magának igazat.

Hozzászólt: aradinak-nak / Szerda, 2011. január 12., 15.10 Válaszoljál rá!

Maga meg műveletlenségét, magyartalanságát, meg anyagi gyarapodását valószínűsíthetően Lacurosu Atilanak (Verestóy) meg udemerista haverjeinek köszönheti.
Gratula, hiszen ez sem semmi.

Hozzászólt: aradinak / Szerda, 2011. január 12., 09.36 Válaszoljál rá!

Ėn Varga úrnak adok igazat abban,hogy nem kéri az àllampolgàrsàgot,hisz müveltségét,magyarsàgàt,existenciàjàt szüleinek és szülőföldjének és nem Orbàn Viktor dakota meséinek köszönheti!

Hozzászólt: aradi / Szerda, 2011. január 12., 08.12 Válaszoljál rá!

"Varga Károly, a Dévai Téglás Gábor Iskolát létrehozó Geszthy Ferenc Alapítvány elnöke: „Egyelőre nem kérem a magyar állampolgárságot, gyermekeinknek viszont igen."
Mennyire buta, bocsánat tájékozatlan Varga Úr. Ha ő nem kap állampolgárságot akkor gyermekei sem. Ennyivel tartozunk utódainknak, mi kérjük és gyermekeink is megkapják rajtunk keresztül.

Hozzászólt: Helyesírás!!! -nak / Kedd, 2011. január 11., 20.45 Válaszoljál rá!

Legyen boldog vele!Kèrjen àllampolgàrsàgàhoz és személyi igazolvànyàhoz még kitüzőt és kokàrdàt! Igy az emberek mindenhol észreveszik és megcsodàljàk:"Ime ez egy àllampolgàr!"

Hozzászólt: Helyesírás!!! / Kedd, 2011. január 11., 20.12 Válaszoljál rá!

A magyar állampolgárság nekem azért jár, mert azt jogtalanul elvették a nagyszüleimtől.
De nem kötelező, akinek nem kell az nem kérvényezi és nem kapja meg. Ez ilyen egyszerű.

Hozzászólt: Helyesíràs!!!-nak / Kedd, 2011. január 11., 19.25 Válaszoljál rá!

Làm,làm,helyesíràsàval még egészen az àllampolgàrsàgig viheti!

Hozzászólt: Helyesírás!!! / Kedd, 2011. január 11., 18.47 Válaszoljál rá!

Tisztelt olvaso.
Azaz olvasó, kelendő, bíztató, mert a szó végén mindig hosszú az ó vagy ő.
Ha már a magyar állampolgárság nem kell, azért a magyar nyelvet nem kellene gyalázni!

Hozzászólt: Olvaso / Kedd, 2011. január 11., 17.38 Válaszoljál rá!

Nem nagyon kelendö az àllampolgàrsàg,de biztato,hogy ketten màr kérték és irataik rendben vannak!

Hozzászólt: KALAPIS / Kedd, 2011. január 11., 14.36 Válaszoljál rá!

Kaba Gabor jeloltesse magat de mas varosban ne Zsombolyan, talan ott ahol jobban lehet szineszkedni.

Hozzászólt: Péter / Kedd, 2011. január 11., 14.30 Válaszoljál rá!

Ne bántsák szegény Albert Lászlót,
Ő csak
- egy apolitikus aradi magyar ifjúsági szervezet elnöke;
- az RMDSZ Arad megyei vezérkarának egyik tagja;
- és cseppet sem mellesleg munkanélküli, akit megyei vezérszékkel kínált meg a pártja, de az ágyastárs párt még nem kelt ki abból.

Hozzászólt: Népszerű ez a riport! / Kedd, 2011. január 11., 14.26 Válaszoljál rá!

http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=82563

Hozzászólt: vasamu / Kedd, 2011. január 11., 14.11 Válaszoljál rá!

Tisztelt Albert László: jelzem, h a nemzetegyesítés célját szolgáló egyszerűsített honosítási eljárás nem csak "egy remek ötlet". Ennél sokkal több. Remek ötlet a különböző boltok/cégek ünnepek előtti árengedményei. Gondolom így világos a kettő közötti különbség.

Hozzászólt: Ady Endre / Kedd, 2011. január 11., 13.39 Válaszoljál rá!

"S az álmosaknak, piszkosaknak,
Korcsoknak és cifrálkodóknak,
Félig-élőknek, habzó szájúaknak,
Magyarkodóknak, köd-evőknek,
Svábokból jött magyaroknak
Én nem vagyok magyar?"

Hozzászólt: krox / Kedd, 2011. január 11., 11.41 Válaszoljál rá!

Winkler Gyula ugya, hégy Gyurcsány ás Medgyessy barátaival is konzultált, mielőtt válaszolt, és ők súgták, hogy Orbán késett a NEM-es igyekezetüket kárpótó erkölcsi restitúcióval?
Lám kicsoda az RMDSZ egyik képviselője Brüsszelben.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu