Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.43

Jópofából vágnak

2008. február 08., 06.10 Péntek / Arad
Először úgy tudtuk, hogy Aradon nincs felleltározva a zöldterület. Aztán a város hosszú távú fejlesztési terve szerint mégis létezik egy leltár. Ebből kiderül, hogy Aradot összesen 972 066 négyzetméternyi zöld borítja, ami első látásra még egy svájci kisvárosnak is felkeltené az irigységét. Csakhogy a közel egymillió négyzetméternyi zöldterületből 832 772 négyzetméter fű. Tovább böngészve a statisztikát, megtudjuk, hogy az élő sövény nagysága 26 ezer négyzetméter, sőt 6300 négyzetméteren rózsákban gyönyörködhetünk. Azt viszont nem árulják el, hogy pontosan mekkora területet borítanak fák.


Vagyis, távolról sincs felleltározva az igazán fontos kategóriájú zöldövezet nagysága, hisz az uniós normák szerint, amikor az egy főre jutó „zöldet” számolják, tőlünk nyugatabbra sem a sövényt, sem a gyomos füvet nem veszik figyelembe. Mert nem ettől tisztul a levegő. A kínos helyzetet úgy cselezte ki a stratégia-szerkesztő, meg a polgármesteri hivatal, hogy beírták a – kapaszkodjanak meg – parkok területét. Hátha valaki elhiszi, hogy minden park csak fásított területből áll. Így szerepel a füvesített, néhány facsemetével zöldített Megbékélés park egy hektárral, vagy a Vörös Ökör 0,9 hektárnyi zöldövezettel. Nem véletlen, hogy a megyeszékhelyen a levegőben található por évente négyszáz alkalommal lépi túl a megengedett értéket (több mint 700 alkalommal mértek, naponta többször is).

Aztán később kiderült, hogy mégis létezik, akárcsak a viccben, egy pesszimista és egy optimista becslés az egy főre jutó zöldterület (=fásított) nagyságáról. A pesszimista szerint jelenleg Aradon egy főre mindössze hat négyzetméter jut. Az optimista szerint már negyvennél tartunk – egy januári tanácsülésen Răzvan Popa, a műszaki osztály vezetője jelentette ezt be, a környezetvédelmi hatóság pontos felmérésére hivatkozva.

Hogy honnan van ez az óriási különbség, senki nem tudja megmondani. Furcsa viszont, hogy a város stratégiai fejlesztési tervét 2007 végén elmagyarázó Gheorghe Falcă polgármester beismerte, a város még nagyon messze áll az uniós előírásoktól. És mivel esély sincs rá, hogy Arad két éven belül kemény faültetési programmal elérje a kitűzött szintet, a polgármesteri hivatal adminisztrációs intézkedéssel oldja meg a kérdést: kitolják Arad adminisztrációs határát Glogovác, Szentlány, Fakert, csálai erdő, Maros tájvédelmi körzet befogásával pedig megalakítják az Arad metropoliszt, s ezzel egy csapásra túllépi a város a 20 négyzetméter/lakos arányt. A fanyalgók szerint ez csak papíron mutat jól, hisz a poros, büdös levegőt a belvárosban és Arad egész területén szívják naphosszat az emberek, az erdő pedig kilométerekre van, nem sokat javít, például, a Hegyalja tér vagy a Vörös Ökör levegőjén.

Druzsbapolitika az utolsó száz méteren
A statisztikai háborúba beleszólt a környezetvédelmi hivatal is. Dana Dănoiu, az intézmény vezetője elmondta, a megyeszékhelynek január 1-jéig kellett volna felleltároznia a zöldövezetet, és akkor egyetlen osztással megtudjuk, hány négyzetméter zöldben tapicskolnak az aradiak. Aztán január 25-ig adtak haladékot, de a város ezt a határidőt sem teljesítette, miközben behunyta a szemét a ligeti parkban kivágott 24 fa ügyében (erről annak idején részletesen beszámoltunk, már nem térünk vissza). És hogy a városházán zöld ügyben igencsak csikorognak a kerekek jelzi, a községgazdálkodás tavasszal rendre nekiesik az utcai fáknak, és törzsig faricskálja őket, ami borzalmas látványt nyújt. A rossznyelvek szerint a polgármesteri hivatal azért nem szállította időre a zöld-leltárt, mert ezt követően csak a környezetvédelem külön engedélyével lehetne nekiesni a fáknak. Ők pedig százszor is meggondolják, mire adnak engedélyt. Addig viszont simán „elintézhető” néhány, az építők útjába került fa. Egyébként a Forradalom útja melletti, igaz, eléggé megtépázott fák teljes kivágása és cseréje is kiváltotta a népharagot, habár az illetékeseknek abban igazuk lehet, hogy az egységesen növő, ápolt út menti fák esztétikusabbak, az újak pedig nem fogják beárnyékolni a járdák fölé nyúló lámpák fényét. Az más kérdés, hogy erre miért decemberben–januárban kellett sort keríteni, kibírják-e a drága csemeték a fagyos váltást.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu