Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 17.30
RMDSZ kongresszusi mérleg: Faragó Péter képviselő

„Kellett a kiegyezés”

2009. május 16., 07.00 Szombat
– Megoszlanak a vélemények a kongresszus hasznosságát illetően. Kellett ez most?

– Szerintem fontos volt, hisz sokat változott a világ az aradi kongresszus óta. Akkor kormányon voltunk, most ellenzékben. Akkor Tőkés László ellenségünk volt, most egy hajóban, egy irányba evezünk. Tavaly voltak helyhatósági és parlamenti választások, ezek kiértékelésére pedig szükség volt.  Remélem, hogy fel tudta mutatni azt az egységet, amire a jövőben égető szükségünk van, hisz együtt voltunk erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi, szlovéniai és anyaországi magyarok. És több jelentős romániai párt csúcsvezetése, az államfő eljött kicsit udvarolni nekünk, ez is nagyon fontos az erdélyi magyarság számára.
Ugyanakkor a kongresszuson az alapszabályzat módosításával erősebbé tettük a szervezetet, helyreraktunk dolgokat, felvázoltuk a következő időszak prioritásait, politikai és közösségi célkitűzéseit.

– A kolozsvári kongresszuson meg lettek húzva az irányvonalak az ellenzéki szerepre? Van-e konkrét stratégia például, a frakcióban, megyéknél?
– Nem biztos, hogy a kongresszuson lettek kijelölve az irányvonalak. A parlamentben ellenzékben vagyunk, központi és helyi szinten a tisztségviselőink túlnyomó többségét kirúgják az állásukból, ezért nem bánhatunk kesztyűs kézzel a kormánnyal. Megpróbáljuk védeni a magyar közösségek érdekeit, hogy a fejlesztések továbbra se kerüljék el településeinket. A frakcióban követjük a minisztériumok munkáját, próbáljuk, több-kevesebb sikerrel, a mi ötleteinket, elvárásainkat is megvalósítani.
Természetesen az ellenzékiség a megyékben, településeinken már teljesen másképp csapódik le. Itt lent mások a koalíciók, más szövetségek működnek. Például, a megyei és Arad városi tanácsban nagyon jó a viszonyunk a PD-L-vel, itt nem vagyunk ellenzékben. A falvakban a helyhatósági választások után kialakult koalíciók egyelőre nem változtak, csak sajnos a Bukaresti ellenzéki szerep miatt nehezebben tudunk központi pénzeket vinni ezekbe a falvakba. Itt maximálisan ki kell használni az uniós alapokat, pályázatokat.

– Hogy áll most az RMDSZ a PD-L-vel, PNL-vel, Băsescuval, erre van-e pontos forgatókönyv?
– A PD-L segítségével talán meg tudunk tartani néhány magyar embert bizonyos  hivatalokban, ez országos és helyi szinten is így van. Érzik, tudják, hogy a jövőben nagy szükségük lehet ránk, arról nem is beszélve, hogy közös frakcióban ülünk az Európai Parlamentben. De tudtommal jó a kommunikáció Emil Boc kormányfő és Markó Béla között.
A PNL-vel együtt kormányoztunk négy évig, hosszú évtizedek egyik legjobb időszaka volt: EU-csatlakozás, komoly gazdasági fellendülés, közösségünk fejlődése, így jó a viszonyunk a parlamentben, megpróbálunk együtt eredményeket elérni. Traian Băsescuval a szövetségnek most sincs különösebben jó viszonya, finoman fogalmazva, ezt a kapcsolatot semlegesnek nevezném. Tény, nagyon sokszor megpróbált keresztbe tenni nekünk, megosztani bennünket, elvágni a forrásainkat.

– Băsescu udvarlása a kulturális autonómiáról kampányszöveg volt, vagy komolyan gondolhatta?
– Az államfőnek kisebb baja is nagyobb, mint a magyar kulturális autonómia. Neki ez kampánytéma, amit elővett egy számára elég kritikusnak tűnő időszakban.
Meglepő lenne, ha támogatná, mert ő román államfő, aki nem jogokat akar biztosítani a magyaroknak, hanem minél gyorsabban beolvasztani őket. Szóval, rossz a vélemény róla a szövetségen belül, kollégáim is teljességgel megbízhatatlan embernek tartják, akinek a saját karrierje számít csak. Elismerik, hogy egy jó szimatú politikus, de teljességgel balkáni, akinek semmi köze nincs Erdélyhez és annak értékeihez.

– És a Tőkés Lászlóval való kiegyezésről mi volt a vélemény a folyosókon?
– Kellett a kiegyezés, ezt mindenki tudja, és mindenki örül is neki, persze, a maga módján, mert a Székelyföldön sokkal nagyobb a lelkesedés, mint a Partiumban. A püspök magyar közösségünk fontos szereplője, aki belátta, hogy csak együtt lehet haladnunk. Viszont ennyi év ellenségeskedés után kialakult pár komoly antipátia, voltak nemcsak ideológiai ellentétek, amiken nehéz most átlépni. De remélem, közösségünk érdekében minél hamarabb sikerülni fog.

– Számít-e arra az RMDSZ, hogy a PSD kiesik a kormányzásból, és helyébe léphet?
– A szervezet elfogadta az ellenzéki szerepkört, és innen próbál magyar közösségünknek minél többet nyújtani. Igaz, sokkal nehezebb látványos eredményeket felmutatni, de ennek is vannak előnyei. Nem kötnek kormányzati egyezmények, többet tudunk foglalkozni a szervezettel, a közösségépítéssel. Mindenkor készek vagyunk kormányozni, de nem fekszünk és kelünk most ezzel a gondolattal, mert nem akarunk görcsösen kormányra kerülni.

– Mi a stratégia az MPP-vel szemben?
– Az MPP-nek tavaly esélye volt megméretkezni. Támogatta őket Traian Băsescu, Orbán Viktor és Tőkés László, mégis csúfosan megbuktak a választók akaratán. Van székelyföldön egy-két bástyájuk, de ennyi, az MPP halva született csecsemő. Az RMDSZ most teljességgel hanyagolja őket, mert nincs súlyuk.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: közmondó / Vasárnap, 2009. május 17., 15.18 Válaszoljál rá!

" Gyerek gazda malac szalonna"

Hozzászólt: Bauer A / Vasárnap, 2009. május 17., 10.12 Válaszoljál rá!

Remélem, hogy Faragó Péter szlogenje nem a következő régi népi mondás lesz
„A tisztességről már lekéstem, a gyalázatra még ráérek” !!...

Hozzászólt: Agyrém / Szombat, 2009. május 16., 08.00 Válaszoljál rá!

"Akkor Tőkés László ellenségünk volt" - mondja az, aki semmit sem ért a világból! Agyrém!

"Most egy hajóban, egy irányba evezünk." - Beültek Tőkés hajójába, nehogy léket kapjanak.

"Tavaly voltak helyhatósági és parlamenti választások, ezek kiértékelésére pedig szükség volt." - A kiértékelés nem történt meg, ha csak nem nevezi annak a román meghívottak időigényes felszólalásait.

"Remélem, hogy fel tudta mutatni azt az egységet, amire a jövőben égető szükségünk van, hisz együtt voltunk erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi, szlovéniai és anyaországi magyarok. És több jelentős romániai párt csúcsvezetése, az államfő eljött kicsit udvarolni nekünk, ez is nagyon fontos az erdélyi magyarság számára." - Ez az ember tényleg nem ért semmit a világból.

"NEM BIZTOS, hogy a kongresszuson lettek kijelölve az irányvonalak." - Gyöngyszem! Arhiválni kell!

"Próbáljuk .. a mi ötleteinket ... is megvalósítani." Az ötleteket, mert elképzelések nincsenek.

"A falvakba maximálisan ki kell használni az uniós alapokat." - ha van hozzá önrész, de a saját bevételek csapvízre se futják.

"Jó a kommunikáció Emil Boc kormányfő és Markó Béla között." - Ezért maradt CSAK 3 (három) magyar helyettes- vagy főtanfelügyelő.

"hosszú évtizedek egyik legjobb időszaka volt: ... közösségünk fejlődése..." Mi fejlődött? A közösség? Na neeeeeee!

"Székelyföldön sokkal nagyobb a lelkesedés (a kiegyezés miatt)." - Kiderül június 8-a virradóra. A székelyföldön 38%-ot szerzett MPP például nem vesz részt a kampányban.

"A püspök magyar közösségünk fontos szereplője, aki belátta, hogy csak együtt lehet haladnunk." - Miért nem Tőkés László? Belátta? És mit tett az RMDSZ? Nem látta be? Tényleg, csak önérdekből, az EP-emlő kicsúszásának félelme miatt egyezett ki!

"Nem kötnek kormányzati egyezmények, többet tudunk foglalkozni a szervezettel, a közösségépítéssel." - A szervezettel való foglalkozásnak egyetlen nyoma havi egy-egy interjú a Nyugati Jelenben. Közben szunyi.

"Az RMDSZ most teljességgel hanyagolja az MPP-t, mert nincs súlyuk." Csak tegye, de ettől még lehetnek álmatlan éjszakái.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu