Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 11.17
Új tanácsosok vagyona

Képbe jöttek

Írta: Gáspár-Barra Réka, Pataki Zoltán
2008. augusztus 29., 08.00 Péntek / Arad, Hunyad, Temes
Mai riportunkban arról szemezgetünk, hogy az önkormányzatokba az újonnan bekerült tanácsosok mekkora vagyonnal rendelkeznek, ki, mit hozott magával. S a tapasztalatok szerint a kép rendkívül színes.Arad
Szinten vannak

A városi és megyei önkormányzatnak az elmúlt ciklusokban sem voltak kiemelkedően vagyonos elnökei, alelnökei – még a mandátum végén sem –, és a tradíció úgy tűnik, most is folytatódik.

A megyénél az új elnök, Nicolae Ioţcu (PD-L) vagyonbevallása felér egy „szegénységi bizonyítvánnyal”, holott amíg meg nem nyerte a választásokon ezt a tisztséget, szenátor volt. Ám mivel soha, semmilyen különös pénzügylet nem ragadt a nevéhez, mint új generációs politikusnak, talán sikerül bebizonyítania, hogy a konzervatív értékeknek Romániában is van helyük: családjával egy 130 négyzetméteres aradi lakásban él, igaz, tavaly vásárolt egy ezer négyzetméteres telket Öthalmon, de középkategóriás Ford autóval közlekedik, feleségének éves jövedelme a Clarincom Kft.-nél pedig a bevallás szerint mindössze 12 756 lej. Hasonló viszonyok között él a két alelnök is, Iosif Matula és Adrian Ţolea. Matulának, a korábbi önkormányzati elnöknek van két lakása Kisjenőben és két autójuk feleségével, Ţolea pedig a nyilatkozatba egy lakást, egy 300 négyzetméteres kaszojai telket, két gépkocsit és részvényekbe fektetett 18 ezer lejt írt bele.

A két új RMDSZ-tanácsos, Bölöni György és Tóth Csaba pedig még náluk is szolidabb körülmények között tevékenykedik, hisz kettejük közül csak Bölöninek van saját lakása, Tóth Csaba pedig sem telekkel, sem saját házzal nem rendelkezik, vagyonbevallásának egyetlen értékelhető tétele egy Skoda Fabia, amely valóban nem számít luxusnak, csupán munkaeszköznek.

A megyei önkormányzatban a most bekerült Adrian Năsui (PD-L) viszont már nem kell üres tejet kanalazzon: egy telek Aranyágon, egy Battonyán, két lakás, plusz egy 55 ezer eurós ház szintén Battonyán, örökölt üdülő a Hármasszigeten, egy Citroen, egy Peugeot és egy frissen lízingelt Mercedes, több cégben összesen 900 ezer lejes részesedés, és egy szerény, 15 ezer eurós bankbetét jelzi, aktív gazdasági életet élt.

A testület tagjai között azonban a prímet Gheorghe Seculici (PD-L) viszi, aki a Proiect Arad Rt. részvényes-vezetőjeként alapozta meg vagyonát, de az Egyesült Államokban bizniszkedő felesége sem panaszkodhat. Tény, hogy a „csapat” simán kivásárolhatná kollégáit. Ketten több hektár földet birtokolnak Arad és Temes megyében, de dicsekedhet egy tavaly, 200 ezer euróért vásárolt 300 négyzetméteres házzal Aradon a Gladiator utcában, de övé a 2001-ben Lawrenceville-ben (USA) 140 ezer dollárért megvett 200 négyzetméteres vityilló fele is. A 2005-ben vett 40 ezer eurós Nissan Murano mellé vásárolt tavaly egy Toyota RAV4-et 32 ezerért, ugyanakkor saját bevallása szerint 1990-től 45 ezer dollárnyi ékszert sikerült még összegyűjtenie. A városi megrendeléseknek is köszönhetően profitábilisan működő Proiect Rt.-ben a részesedése 188 000 euró, igazgatóként 74 ezer lej éves fizetést kap, de két amerikai bankban is van betétje.

A másik véglet

Seculici-éhez hasonló vagyon a városi önkormányzat tagjai között nem található, összekötő kapocs viszont annál szorosabb, hisz ő nem más mint Gheorghe Falcă polgármester apósa.

Az új alpolgármesternek, Ovidiu Mariannak egyelőre a két bankhitelből származó tartozása szinte pariban van vagyonával: a beírt lakás felesége nevén szerepel, ő csak két, kiskategóriás gépkocsival dicsekedhet. Fizetést viszont a polgármesteri hivatal kasszáján kívül felvesz még az Infoton Kft.-től (=InfoTV), Charoo Tradingtől, a városi művelődési háztól, a CET-től, ahol osztályvezető, a TOP Rt.-től, ahol a részvényesek közgyűlésének tagja. A városi önkormányzat egyetlen, új RMDSZ-es tagja Pénzes Gyula, ám a vagyonbevallás szerint saját nevén csak egy hitel van, a dombegyházi telek, vagy aradi lakás nem az ő nevén szerepel. A két új hölgy közül, a PD-L-s Mariana Cismaşiunak, a vagyonbevallása alapján semmilye sincs – ezek szerint kizárólag a párt finanszírozta a kampányát? –, míg a szociáldemokrata Teodora Hotăran a jelek szerint minden jövedelmét ékszerekbe és műtárgyakba fektette, ezek összértéke 23 500 euró. A másik új PSD-tanácsos, Dorel Căprar még a választások előtt „elhíresült” a városligeti uszoda melletti toronyházzal, az ebből kitört botránnyal. Emellett hat cégben részvényes, telkei vannak Zimándon, Szentlányon, több lakással rendelkezik, nyaralóval a Hármasszigeten.

Persze, a kérdés, hogy mi lesz a „szegények” adóbevallásán négy év múlva, miként kamatoztatják pozícióikat a frissen önkormányzati testületekbe került tanácsosok.

Irházi János


Temes
Méretes szeletek

Szabó Ferenc, Steva Perinaţ, Radu Ţoancă és Ion Răducanu a beiktatásonA Nemzetközi gyermeknapon megválasztott temesvári önkormányzati képviselők vagyonbevallása érdekes olvasmány. Az sk. kitöltött, fénymásolt oldalakat tanulmányozva kapásból Irvin Shaw népszerű családregényének a címét juttatja az ember eszébe, mert rendkívül változatos a paletta: a dúsgazdag, többszörös cégtulajdonostól és földbirtokostól a közismerten nem túl kiadós tanári fizetésből élő politikusig.

Baloldali milliomosok

Akárcsak tőlünk nyugatabbra, gyurcsánylandban, a bánsági tájakon is a magukat baloldalinak és szociáldemokratának valló, az istenadta nép gondjait leginkább szívükön viselő PSD-sek a legtehetősebbek. Ex-polgármesterjelöltjük – a jelenlegi városi tanácsos Ion Răducanu (PSD) – számos nagyvállalat (Auto Europa, Autowelt, Oberhaus, Carbochim stb.) többségi vagy résztulajdonosa, bevallott befektetései 5,3 millió eurót érnek. Évi 300 000 lejes fizetést kell beosztania, ezeket cégigazgatóként, adminisztrátorként stb. kapja saját cégeitől. Felesége, aki szintén cégvezető, beéri 35 000 lejes fizetéssel. A Răducanu famíliának szerény bankbetétje (90 000 lej, 15 700 USD és 3500 euró) és 15 000 euró értékű ékszere is van, tartalékolva, arra az esetre, ha valamennyi cégük egyszerre csődbe menne. 276 négyzetméteres családi háza ezek után említésre sem érdemes.

Volt újságíró kollégánk, a szintén pészédés Radu Ţoancă már fiatalon a bánsági földbirtokosok közé sorolható: 120 hektár termőföldje, Class kombájnja és 2 V650-es traktorja van, egy 400 négyzetméteres házikója Újszentesen (a temesvári újgazdagok „rózsadombja”), mellé néhány temesvári lakás és 200 négyzetméteres üzlethelyiség, amelyeknek bérbeadásából évi 200 000 lejes (bevallott) jövedelme származik. 60 000 lejes fizetése mellett aprópénznek tűnik a 6000 lejes tanácsosi „gyűléspénz”.

Nem tartozik az ágrólszakadtak közé a PD-L ex-polgármesterjelöltje, Gheorghe Ciobanu sem. Szintén többszörös cégtulajdonos (Delpack Invest, Tristar Services, Comity Inn), befektetései mintegy 800 000 eurót és 300 000 lejt érnek, de tavaly túladott 1,735 millió euró értékű ingatlanokon. Van egy 327 négyzetméteres és egy 182 négyzetméteres háza, a temesvári Eneas utcában, 115 négyzetméteres víkendháza Almásmezőn, nehezebb időkre 92 000 euró és 13 000 lej értékű bankbetétje, 14 000 lej értékű ékszere. Szimbolikus évi 40 000 lejes fizetést vesz fel egyik cégétől.

A templom egerei

Talán még mindig a trianoni átok sújtja az RMDSZ-színekben bejutott tanácsosokat, Szabó Ferenc tanárt és Steva Perinaţot – a szerb líceum igazgatója a választási egyezség nyomán egy évig lesz városi tanácsos –, mert mindketten költségvetési fizetésből élnek, se cégük, se telkük, se termőföldjük, legalábbis a vagyonbevallásuk szerint. A dollármilliomos PSD-sek és PD-L-sek között bizony ők a templom egereinek számítanak...

Szabó Ferenc tulajdonában van egy 78 négyzetméteres temesvári lakás és egy 110 négyzetméteres igazfalvi ház (szülőfalujában, vagy 90 kilométerre Temesvártól...), egy 2007-es Opel Astra gépkocsi és egy 4000 eurós banki kölcsön (utóbbi tétel természetesen mínuszban). Vagyonbevallása szerint az évi 18 415 lejes tanári fizetésből él.

Steva Perinaţ, a Doszitej Obradovici Gimnázium igazgatója valamivel tehetősebb: 93 négyzetméteres temesvári lakása mellé örökölt még kettőt Temesváron, egy 76 és egy 55 négyzetmétereset. Dacia Super Nova (2001) autóval közlekedik, évi 30 000 lejes iskolaigazgatói fizetésből él, az egyik lakását 220 lejért bérbe adta.

A jobboldali Szövetség Temesért (ApT) listán került a városi önkormányzatba a német kisebbséget képviselő Wolf Elena, a Lenau Gimnázium igazgatója. A többi kisebbség képviselőjéhez hasonlóan ő sem dollármilliomos: van egy 166 négyzetméteres háza Temesváron, 590 négyzetméteres telekkel és 1990-ben vásárolt Dacia 1310-es gépkocsival közlekedik. A fentiek mellé felvett még egy 40 000 lejes bankkölcsönt is, amit vissza kell fizetnie.

A gyengébbek kedvéért hozzátehetjük: a nagy pártok listáira csak azok kerültek fel, akik jelentősebb összeggel – néhány ezer euróval – beszálltak a választási kampányba.

A kisebbségi szervezeteknél viszont nem volt ilyen feltétel (így sem volt nagy tülekedés...), a kisebbségi tanácsosok egyike sem tartozik a felső tízezerhez. A 27 városi tanácsos közül egyébként még csak 18-an vallották be vagyonukat, a nyilatkozatokat a www.primariatm.ro honlapon bárki elolvashatja.

Pataki Zoltán


Hunyad
Nyájak, aranyórák és vancouveri birtokok

Mircea Ioan Moloţ Hunyad megyei tanácselnök saját bevallása szerint éves jövedelmének felét, azaz 80 ezer lejt juhai eladásából szerzi. A közpénzből leszerződött munkálatok árából való részesedés persze nem jön számításba!Ha valakinek ideje, kedve és elég fantáziája van hozzá, hosszasan elszórakozhat választott elöljáróink vagyonnyilatkozatain. Elképzelheti, például, hogyan terelgeti 600 fős juhnyáját a megye mindenható uraként számon tartott Mircea Moloţ tanácselnök, aki nyilatkozata alapján a juhai eladásából származó jövedelméből tengeti szürke hétköznapjait. De el lehet képzelni a minden lében kanál dévai Simion Borbeanu liberális tanácsost is, amint hasonló létszámú nyája közelében méregdrága vadászfegyvereivel lövöldözik a vadra.

Nelu Ardeleanról a PSD és PRM között sétáló, de mindig felszínen maradó hajdani dévai alpolgármesterről pedig szintén elképzelhető, amint 35 ezer lejes aranyórájával a kezén  kavargatja az ebédet a még 1995-ben vásárolt Zepter edénykészletében. Hiába, a svájci minőség utolérhetetlen!

Vagyonböngészés közben csupán Tiberiu Iacob Ridzi petrozsényi polgármester nyilatkozatánál fogyhat ki az ember a türelméből, hiszen nem kevesebb mint 7 lakóházat kell összeszámlálnia, melyeken a Zsil-völgyi város elöljárója békésen osztozik feleségével, az EP-képviselő Monica Iacob Ridzivel.  A családi vagyonnyilatkozat viszont igencsak rácáfol a rossz nyelvek állítására, miszerint Ridziéknél az asszony hordja a kalapot. A polgármester férj ugyanis hivatalosan lényegesen busásabb fizetést visz haza, mint Brüszszelben ténykedő felesége.
Úgyhogy a szintén gazdag gyereket megjátszó dévai polgármester, Mircia Muntean irigykedve nézheti csendes petrozsényi társát. Hiszen előbbinek összesen három telkecskéje van, egy Szántóhalmán, egy Nagyágon és egy a Párengen. Két lakása viszont, úgy tűnik, több pénzt hoz a házhoz, mint Ridziék hét háza. Muntean ugyanis saját bevallása szerint tavaly fél év alatt 7356 eurót zsebelt be az egyik lakása bérbeadása nyomán. Ennek ellenére már 2006-ban 139 ezer eurós hitel felvételére kényszerült, mint mondja, a második lakás megvásárlása érdekében. Autóját, egy szerény Opelt azonban készpénzzel vásárolta 2001-ben. Polgármesteri munkájáért tavaly 48 ezer lejt vitt haza, kiegészítve ezt egy 4800 eurós brüsszeli jövedelemmel, melyet valami regionális bizottság tagjaként kapott.

A Muntean által harácsolónak nevezett Ioan Inişconi demokrata párti tanácsos, volt alpolgármester azonban csupán tanácsosi fizetéséből tengette gyalogos életét, ám így is sikerült 52 000 lejt letétbe helyezni a bankban, sőt 70 ezer lejt fektetett részvényekbe. Igaz, csupán egy dévai lakást és egy kerzseci üdülőházat kellett fenntartania, illetve két szerény méretű telket Déván és Szakamáson.

A vagyonnyilatkozat szerint hasonlóan szerény életet folytat Florin Oancea, a második mandátumát töltő dévai liberális alpolgármester is, aki összesen egy szárazalmási telek és egy dévai lakás birtokosa, illetve két másik ingatlané, melyet saját cégének, a Dariane Instalnak adott bérbe, elfogadható összegért. Pénzre azonban neki is szüksége volt az utóbbi időben, mert tavaly és idén összesen 540 ezer eurós hitelt vett fel.

Ovidiu Hada. Egy igazi szerencselovag, aki ingatlanügynökként játszva megkeresett 58 ezer dollárjánál többet remél a polgármesteri széktől Az Amerikából nemrég hazatért Ovidiu Hada vajdahunyadi polgármester azonban tavalyi jövedelmével simán lepipálja az összes Hunyad megyei kollégáját. Hada ugyanis ingatlanügynökként 58 ezer dollárt keresett a tavalyi év folyamán. Ráadásul van két háza az USA-beli Vancouverben, összesen 1 millió dollár értékben és egy 200 ezer dolláros telke szintén az óceánon túl. Három autója közül az utóbbit, egy Mercedest 2007-ben vásárolta. Bizonyára azzal jár a nagyszebeni egyetemre, melyen másfél évtizedes amerikai kalandja után jogi diplomát szándékszik szerezni. A nyilatkozatból nem derül ki, hogy Vajdahunyadon hol lakik, hiszen itt nem rendelkezik egyetlen ingatlannal sem. A Cserna-parti bérlési árakat ismerve azonban soknak tűnik a tavaly felvett 53 ezer dolláros hitele, ami bizonyára nem lakbérre, hanem a tavaszi kampányra költődött el.

Elődje, a júniusban leköszönő Nicolae Schiau volt vajdahunyadi polgármester, jelenleg PD-L-s tanácsos azonban Hada mellett olyan szegény, mint a templom egere. Telke egyáltalán nincs. Vajdahunyadi lakása mellé 2007-ben bankhitelből vásárolt egy kolozsvári lakást. És van neki egy 11 éves Daciája, illetve egy idén vásárolt Ford személygépkocsija.

Nála még a polgármesteri széktől idén szintén elesett Mihai Leu is jóval gazdagabb. Igaz, ő a szó szoros értelemben öklével szerezte vagyona nagy részét, mely jelenleg három lakásban, három szuper (Hyundai és BMW) autóban mérhető, illetve két jelentős telekben.
Ami az RMDSZ-tanácsosokat illeti, itt már igazán nem sok csámcsognivalója marad az embernek. Hunyad megyében idén összesen három RMDSZ-tanácsos jutott mandátumhoz és egyikük sem sorolható a dúsgazdagok közé.

A dévai Pogocsán Ferdinánd két kisebb telken osztozik feleségével, 2000-ben épített egy házat Algyógyon, és idén áprilisban íratta nevére a dévai lakását. Három  járműve közül az 1310-es Dacia  a legöregebb, 1996-ban vásárolt egy utánfutót is hozzá, 11 évvel ezelőtt pedig egy WV Polót. Jövedelme kizárólag a marosnémeti munkahelyéről van, amihez hozzáadódik évi 5160 lejes tanácsosi fizetése.

A vajdahunyadiak némileg jobban állnak. Györfi Jenő két vajdahunyadi telekkel és két épülettel rendelkezik. 2003-ban vásárolta Renault-ját, azonban két cég adminisztrátoraként évente 58 ezer lejt visz haza, amit szerényen egészít ki a tanácsosi jövedelem.

Horváth Zoltán szintén vajdahunyadi tanácsos ugyan egyetlen vajdahunyadi lakással rendelkezik, de az utóbbi 9 évben három telket vásárolt, Csolnakoson, Pusztakalánban és Vajdahunyadon. Autója is egészen új: egy 2008-as gyártmány Kia Cedo. És mint megfontolt üzletemberhez illik (érdekeltsége van az RCS-RDS vállalkozásban), 38 ezer lejt helyezett letétbe a bankba.

Gáspár-Barra Réka
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu