Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 18.29
Temes

Osztják a keveset

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. január 31., 18.00 Csütörtök / Temes
Tavalyelõtt 656 409 lej jutott a Temes megyei civilszervezeteknek a személyi jövedelemadó-felajánlásból, 2007-re pedig ennél többet becsülnek a Megyei Közpénzügyi Igazgatóságon. Végöszszeget nem mondtak, mert az indoklás szerint még nem történt meg a folyósítás mindazoktól a személyektõl, akik más megyében rendelkeznek állandó lakhellyel, de temesi egyesület javára ajánlották fel adójuk két százalékát.

Ilyen esetrõl egyébként a temesvári START – Tanácsadó és Továbbképzõ Iroda elnöke, Magyari Sára is beszámolt. “Tudomásunk van arról, hogy Arad, Bihar, Kolozs és Szatmár megyébõl is kaptunk felajánlásokat, de ezek az összegek még nem jelentek meg a kimutatásban. A banknál is azt mondták, hogy volt már ilyen eset, és hogy február elseje után érdeklõdjünk, mert még január folyamán is történhetnek átutalások” – magyarázta. Amit eddig kapott a START – Temes megyei felajánlóktól –, az körülbelül 500 lej. Az iroda az elõzõ években “visszaforgatta” a kétszázalékos kampányból befolyt összeget, és így teszi ezt idén is.
– Egy részébõl a Nyelvkaszinó nevû magyar nyelvismereti játékos vetélkedõt szervezzük meg a 26-os iskolában, immár harmadszor, a másik felére pedig pályázatot írunk ki a vegyes tannyelvû intézményeknek. Ezt részfinanszírozásra fordíthatják valamilyen programjukhoz, rendezvényükhöz, õk döntik el, hogy pontosan mire” – mondta Magyari Sára.
Eltûnt felajánlások
A Gyárvárosi Szülõk Egyesülete (az 1-es számú általános iskola magyar tagozatának szülõi közösségébõl alakult civilszervezet) még nem tudja, pontosan mekkora összeget kapott. “Még nem kértük ki a banki kivonatot, ezt a legközelebbi közgyûlésre teszszük meg, akkor tudjuk meg, hogy mennyi jött be, és megbeszéljük, hogy mire költjük” – mondta Sipos Ilona elnök. Az egyesület 2006-ra nyolcmillió régi lejt kapott, ehhez hozzájött az elõzõ évi egyszázalékos adófelajánlás, úgyhogy közel tízmillió régi lejt fordíthatott akkor módszertani eszközök, oktatási anyagokat tartalmazó CD-k megvásárlására. Idén is az 1-es iskola javára fordítják a pénzt, hogy pontosan mire, az attól függ, mennyi folyt be.
A temesvári Szórvány Alapítvány elenyészõ összeget, körülbelül 40 lejt kapott, azt is a közeli barátoktól, de nem is folytattak különösebb kampányt – tájékoztatott Kása Zsolt, az alapítvány munkatársa. A Bartók Béla Alapítvány (a Bartók iskolát, illetve diákokat, pedagógusokat, hagyományõrzõ rendezvényeket stb. támogató szervezet) furcsa helyzetbe került: Halász Ferenc elnöktõl úgy tudjuk, hogy nem jelent meg semmilyen összeg a számlájukon, holott tudnak személyekrõl, akik az alapítványnak ajánlották fel adójuk két százalékát (többek között maga az elnök), és jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy miként fordulhatott ez elõ.
Temes megyében az egyik leghatásosabb kampányt a Pentru Voi Alapítvány folytatta. A temesvári karitatív szervezet számlájára 52 365 lej (majdnem 15 ezer euró) folyt be a kétszázalékos adófelajánlásokból, ami több mint a duplája a 2006-os 24  889,76 lejnek. A pénzt a tavaly márciusban felavatott Tácsi László Napközi Otthon (44 szellemileg hátrányos helyzetû felnõttel foglalkoznak itt napközben a munkatársak) befejezésére, bõvítésére, felszerelésének újítására fordítják majd – közölte Laila Onu ügyvezetõ igazgató.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu