Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 10.38
Önkormányzati koalíciók

Se veled, se nélküled

Írta: Pataki Zoltán, Chirmiciu András
2008. június 20., 13.10 Péntek / Arad, Hunyad, Temes
Mai riportunkban azt boncolgatjuk, hogy régiónkban az önkormányzatokba jutott pártok, a polgármesterek kézivezérlésével, kivel, milyen feltételek mellett, milyen áldozatokkal kell szövetkezzenek a kényelmes többség megszerzéséhez.


Arad
Egy sima, egy fordított

– A helyzet a maga bonyolultsága miatt egyszerű – sommázta RMDSZ-szempontból a koalíciós egyezkedések stratégiáját Király András képviselő, a szervezet elnöke. – Az RMDSZ országos szinten is megfogalmazta, hogy minden párttal köthetünk szövetséget, koalíciót az önkormányzatokban, kivéve kettőt: PRM és PNG-CD. Az alapelv, hogy vegyük figyelembe a helyi és a megyei érdekeket, magyarán, ha rendelkezünk kellő súllyal az önkormányzatban, akkor kapjunk egy alpolgármesteri tisztséget, vagy ha ez nem lehetséges, akkor kapjunk garanciát a magyarokat is érintő községfejlesztésre. S ami szintén rendkívül fontos feltétel, folytatódjanak az előző ciklusban megkezdett tervek, a többség pedig támogassa a magyar közösség projektjeit – csomagolta ki lapunknak a stratégiát Király.

Az általa elmondottakból még kiderült, hogy amenynyiben a helyi magyar közösség az említett opciókat figyelembe veszi, szabad kezet kap a koalíciók megkötésére.

– De csak a megyei vezetőséggel való konzultálást követően – szabott határt az elnök az esetleges nyakló nélküli szövetkezéseknek. – Amenynyiben a helyi közösség, RMDSZ-vezetőség józan érvekkel meg tudja magyarázni, miért szeretne koalíciót egyik vagy másik román párttal, mi rábólintunk. Mert a PSD-vel való szövetkezést sem zártuk ki. A lényeg, hogy megkérdezésünk nélkül nem dönthetnek.

Király szerint a helyi „szabadság” szarvainak megnyirbálását a kampányból és a választásokból levont következtetések indokolták. „Nem volt jó, hogy sok mindent rájuk bíztunk” – zárolta a konkrétumokat a jövő héten esedékes választmányi ülésig, amelyen elemezni fogják az eredményeket, levonják a következtetéseket. És majd elválik, hogy a gyengébben teljesítő, vagyis tanácsosi helyeket elveszítő szervezeteknél, az országos ukáz hullámtaraján, lesz-e tisztújítás.

Laphúzás 19-re

Arad megyében a pártok közötti tapogatózás, szövetség-keresés a második forduló után pezsdült fel, ám a Király András által vázolt „szabadkezes recept” kitöltése nem könnyű feladat, főként ott, ahol új polgármestert választottak, vagy érezhetően módosult az önkormányzat összetétele. De a kitaposott ösvényű településeken sem folyik simán a végrehajtó hatalom–tanácsosok összetapadás hegmentes beforrása. Példa erre Nagyiratos, ahol, habár Gheorghe Lăcătuş (PSD) simán talajba döngölte a második fordulóban Horváth Istvánt, és maradt polgármester, a pártok mégsem tudtak kiegyezni az alpolgármester személyét illetően, szerdán elnapolták a döntést. Valószínű, hogy Nagyiratoson magyar alpolgármester lesz, kérdés viszont, hogy az RMDSZ, vagy a PSD padsorából, hisz ez utóbbi négy tanácsosa közül három magyar. És az sem biztos, hogy az RMDSZ-esek ugyanazon a pallón egyensúlyoznak, de ez már más kérdés. S mivel a polgármester szociáldemokrata, tehet saját soraiból is magyar alpolgármestert. Igaz, akkor többet kell majd könyörögnie az RMDSZ-nek egy bukaresti lobbiért.

Zimándújfalu önkormányzatában pedig hiába van többségben az RMDSZ, egyelőre képtelen volt levajazni a román pártokkal a magyar alpolgármester személyét, rendkívüli ülésen fognak csak dönteni: a magyaroknak vagy a liberálisokkal, vagy a demokrata liberálisokkal kell koalícióra lépniük.

A szintén „kitaposott ösvényű” Sofronyán ellenben simán lezajlott az alakulás, alpolgármester-választás, mert Sandu Piroskának nem akadt erős ellenfele, itt folytatódik a PSD–RMDSZ-együttműködés.

Győztesek kegye

Vannak települések, ahol sima ügy az önkormányzati többség kialakítása: Nagyperegen, Tőzmiskén, Kisiratoson az RMDSZ-nek nem kell szövetséges, akárcsak a megyében egyébként agyonnyert PD-L-nek Zerinden, Vingán vagy Pécskán. Más kérdés, hogy Pécskán például, ettől függetlenül a PD-L a két mandátumot vesztett RMDSZ-t azért kénytelen lesz meghallgatni, ha másért nem, a magyar lakosság 30 százalék fölötti létszáma miatt. Pécskán az alpolgármester újabb négy évre biztosan Antal Péter (PD-L) lesz a mai alakuló ülésen.

Izgalmas lesz figyelemmel követni, miként kufárkodik a maga négy mandátumával az RMDSZ Nagyszintyén. A PD-L-nek hat helye van az önkormányzatban, a szocdemeknek 1, a konzervatívoknak (PC) kettő. Vagyis, amenynyiben a PD-L összeáll a konzervatívokkal, és ígér egy alpolgármesterséget, az RMDSZ kimaradhat a végrehajtó hatalomból. Viszont ha az ellenzék összefogna, az arány 6-6 lenne, ami blokkolná a szavazást.

Hasonló kártyaparti zajlik Gyorokon is, ahol kizárólag a négy mandátumot plusz polgármestert szerző PD-L stratégiáján múlik, hogy kit választ partnernek a 2-2 helyet birtokló RMDSZ, PSD és PRM közül. Az alpolgármester-választást itt is elnapolták, ami jelzi, hogy a kulisszák mögötti asztalról még nem szedték le a tányérokat.

A vidéken zajló politikai rulett pezsgő hangulatából a megyeszékhely ezúttal kimarad. A PD-L továbbra is megbízható szavazópartnernek tekinti az RMDSZ-t, ezért, habár a magyarok csak két mandátumot szereztek, minden bizonnyal Bognár Levente lesz a másik alpolgármester Ovidiu Marian (PD-L) mellett. A megyei önkormányzat június 27-re tervezett megalakulása is sörmeccsnek ígérkezik, az RMDSZ-nek egy pillanatig sem kell izgulnia, hogy lesz-e alelnöke, mert a jelek szerint a PD-L itt orrukra csapja az ajtót.

S ha egy kicsit előrenézünk, kiderül, a most kiizzadt koalíciók közül néhány simán felbomolhat az őszi általános választások után, annak függvényében, hogy milyen pártok kenegetik majd a csokimázt a Victoria palota tortájára.

Irházi János


Hunyad
Képlettelenségek

PSD-s és nagy-romániás megyei tanácsosok. Visszatérnek ahhoz a húsosfazékhoz, ahonnan éppen a liberálisok távolították el őket 2004-ben?Meglehetősen ellentétes képet festenek a június elsején megválasztott új Hunyad megyei tanácsok többségei. Egyes helyeken abszolút többségek születtek, míg más településeken, illetve megyei szinten kemény koalíciós tárgyalások zajlottak, zajlanak.

A Zsil völgyében nem okoz fejfájást a helyi önkormányzatok többségének elérése. Petrozsény narancssárga uralmát semmi sem kérdőjelezheti meg: a demokrata liberális párt jelöltje, Tiberiu Iacob-Ridzi már az első fordulóban megnyerte a polgármesteri választást, miközben pártja 10 tanácsosi mandátumot szerzett a 19-ből. Az RMDSZ viszont nem szerzett tanácsosi mandátumot. Az abszolút többség birtokában nincs is szükség koalíciós megállapodásokra.

Hasonló a helyzet Lupényban is, csupán a szín más: a vörös PSD a polgármestert adja, illetve 13 tanácsost a 19-ből. Teljhatalmú uralmuk tehát aligha kérdőjeles: a 4 demokrata liberális és a két liberális tanácsos nem igazán befolyásolhatják a szociáldemokrata úthenger menetirányát. Az RMDSZ-nek 22 szavazat hiányzott a mandátumszerzéshez.

A sárga Déva is ide sorolható: a liberálisok 10 mandátummal rendelkeznek a 21 fős helyi tanácsban. Koalícióra mégis szükség volt: meg is született. Méghozzá nem is akármilyen koalíció: Déván az egy-egy RMDSZ-es és nagy-romániás tanácsos tolja a liberális úthengert, a liberális demokrata és szociáldemokrata ellenzék bosszújára. Utóbbiak teljesen háttérbe szorultak: még a költségvetési és a privatizációs bizottságokba sem kerültek be. Ellenben Pogocsán Ferdinánd, az egy szem RMDSZ-es tanácsos a költségvetési bizottság elnöke lett, s tagja a városrendészeti bizottságnak is.

Drága szavazatok

Szászvároson és Vajdahunyadon sokkal bonyolultabb a helyzet. Előbbi esetben a demokrata liberális polgármester csupán 8 saját tanácsos támogatására számíthat a 19 fős helyi tanácsban. Liberális–szocdem–konzervatív–nagy-romániás többségi koalíció született, mely saját jelöltjét emelte az alpolgármesteri tisztségbe, borsot törve az elszigetelt demokrata liberálisok orra alá. Iosif Blaga polgármester tehát roppant nehéz időszak elé néz, noha az ellene született koalíció szilárdságát sokan megkérdőjelezik.
A szavazók által narancssárgáról sárgára változtatott vezetésű Vajdahunyadon talán még bonyolultabb a helyzet. A 8 liberális és a két RMDSZ-es tanácsos kisebbségben van a 21 fős tanácsban. Melynek szerdai, alakuló ülésén mégis 11-en szavazták meg az ifjú liberális Robert Nicolae Dant alpolgármesternek. Hogy az áruló a demokrata liberálisok, az SZDP, avagy a konzervatívok soraiból került-e ki, az heves találgatások tárgya a Cserna-parti kohászvárosban. A mendemondák szerint leginkább Mihai Leu, volt konzervatív polgármesterjelölt jöhet szóba: ha már a városvezetői tisztséget nem tudta megszerezni, a liberális–RMDSZ-többség jóindulatától reméli csődszéli anyagi helyzete javulását.

Szintén bonyolult a helyzet a ma megalakuló megyei tanács többségére megkötendő koalíció esetén. A liberálisok ugyanis 12 tanácsossal rendelkeznek a megyei tanácselnökön kívül, ami nem elég az egyedüli kormányzáshoz a 33 fős tanácsban. Viszont a demokrata liberálisok és a szociáldemokraták egyaránt 9-9 tanácsossal rendelkeznek.

Hogy a liberálisok kikkel egyeznek meg, az rejtély marad az utolsó percig. Az eleinte kiszemelt PSD-sek ugyanis borsos árat kérnek támogatásukért: nem kevesebbet, mint a megyei közpénz „aranybányáját”, a megyei tanács kötelékébe tartozó út- és hídépítő vállalatot. Úgy hírlik, a liberálisokat valósággal sokkolta a szociáldemokraták mohósága, s a viszszafogottabb demokrata liberálisokkal is szóba álltak. Noha a legutóbbi híresztelések szerint mégis a PSD-vel és a nagy-romániásokkal egyeznek ki a demokrata liberálisok elszigetelése végett. A 2 tanácsossal rendelkező PRM ugyanúgy egy alelnöki tisztséget kapna, mint a 9 tanácsossal büszkélkedő SZDP.

Chirmiciu András


Temes
Jön a bal

Alpolgármester választása ÚjszentesenA rendszerváltás óta eltelt közel két évtizedben Temesvárt és – kisebb mértékben – Temes megyét is a politikai jobboldal fellegváraként tartották számon. Országos szinten itt maradt a legerősebb a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt, amelynek első embere, Gheorghe Ciuhandu már 12 esztendeje a megyeszékhely polgármestere. A belső ellentétektől emésztett Nemzeti Liberális Párt helyi szervezetének is stabil szavazóbázisa van. Ezek az erők még a helyhatósági választások előtt szövetkeztek, létrehozva a Szövetség Temesért jobboldali koalíciót, egy stabil többség megszerzése reményében a temesvári és a megyei önkormányzatban. A koalícióhoz csatlakozott a Németek Demokratikus Fóruma is, amely belátta, hogy egyedül nincs elég szavazója a választási küszöb átlépéséhez. Talán ebben a koalícióban lett volna a helye az RMDSZ-nek is, tárgyaltak már a csatlakozásról, de a vidéki helyi érdekek úgy kívánták, hogy a magyar érdekvédelmi szervezet végül a többi kisebbségi szervezettel (szerbek, bolgárok, ukránok és …olaszok!) kössön választási egyezséget.

A nemzetközi gyermeknapon megtartott helyi választásokon kiderült, hogy a jobboldal már Temes megyében sem képes a választók többségét maga mellé állítani. Ciuhandu még egy mandátumot nyert, de a temesvári és a megyei önkormányzatban sem tudott többséget szerezni a Szövetség Temesért. Megyei szinten a legerősebbnek a „narancssárga” elnöki gyűjtőpárt bizonyult, de szépen aratott, különösen vidéken a „vörös” Szociáldemokrata Párt is. Az RMDSZ-nek csak félig „jött be” a többi kisebbségi szervezettel kötött együttműködés: a temesvári önkormányzatba visszakerült (egy) magyar képviselő, de a megyei képviselethez nem volt elég a közel 11 500 szavazat.

A jobb- és a baloldal összeborulásra – úgy tűnik, országos jelenség – a Kárpátokon túl a szocdemek és a liberálisok a hangadók. A temesvári hagyományos jobboldal szavazói megrökönyödve vették tudomásul, hogy eredményhirdetés után öt perccel, a Forradalom és a Temesvári Kiáltvány értékeit, szellemiségét képviselő politikai erők együttműködési szerződést írtak alá a „vörösökkel”. Az indoklás egyértelmű: a „narancssárgákkal” nem lehet együttműködni, az elmúlt négy év során elárulták a jobboldali koalíciót, a temesvári önkormányzatban sorra leszavazták a jobboldal kezdeményezéseit. „Tegyük félre a politikát és kormányozzuk hatékonyan Temesvárt, illetve Temes megyét” – ez az ApT–PSD közös állásfoglalás lényege.

Bevált recept: 6 + 9 = többség

A „balos” trendhez az RMDSZ helyi szervezetei is csatlakoztak. Újszentesen kedden alakult meg a helyi önkormányzat. Szilágyi Géza RMDSZ-es polgármestert kényelmes többséggel újraválasztották, a szövetség hat tanácsost vitt be a 13 tagú önkormányzatba. Mellettük három PSD-s, három PD-L-s és egy ApT-s (Szövetség Temesért) képviselő jutott be a tanácsba. Az RMDSZ támogatásával PSD-s alpolgármestert – Malac Victort – választottak, az önkormányzaton belüli többség biztosítása fejében. A hat RMDSZ-es és a három PSD-s tanácsos kényelmes többséget biztosít az önkormányzaton belül a következő négy évre.

Hasonló recept alapján alakult ki a többség az újvári tanácsban is. Az RMDSZ hat mandátumot szerzett és ott is PSD-s alpolgármestert támogat, akivel meglesz a többség az önkormányzaton belül. Vajda Pál RMDSZ-es polgármester a Nyugati Jelennek elmondta, hogy a PSD-s Idvoreanu Gabrielt saját pártja javasolta alpolgármesternek, de csak az ő szavazatára számíthatnak biztosan, mert másik párttársa is az alpolgármesteri székre pályázott, ezért lehet, hogy az ellentáborral fog szavazni.

Zsombolyán csak szombaton alakul meg az önkormányzat. A 15 tagú helyi tanácsba szintén hat RMDSZ-es képviselő jutott be. Javában folynak az egyeztetések a többi párttal a többség kialakítása érdekében. A második fordulóban újraválasztott Kaba Gábor nem árulhatta el a részleteket, annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy Zsombolyán a PSD-vel és a PNL-vel is folynak a tárgyalások. Nem kizárt, hogy Kabáék is az Újszentesen és Újváron bevált receptet alkalmazzák és a három képviselőt magukénak tudó szocdemek jelöltjét támogatják az alpolgármester megválasztásakor.

Igazfalván, ahol a második fordulóban újraválasztották Ihász Gábor polgármestert, az RMDSZ rendhagyó módon PD-L-s alpolgármester megválasztását támogatta, akivel az elmúlt négy évben is hatékonyan tudtak együttműködni. Végváron hiába jutott be négy RMDSZ-es tanácsos az önkormányzatba, mert a PD-L-nek sikerült hat mandátumot szereznie a 11-ből, nincs már szükségük egy RMDSZ-es alpolgármester támogatására. Újmosnicán PSD-s polgármestert választottak és van esély egy RMDSZ-es alpolgármester megválasztására, szintén egy PSD–RMDSZ-együttműködés nyomán. Lugoson az RMDSZ által is támogatott PD-L-s polgármester a második fordulóban alulmaradt, így nem sok esély van az alpolgármesteri tisztség megtartásához. Kastélyon az ApT-s, Bálincon a független polgármester mellett van esély RMDSZ-es alpolgármester megválasztására. A legtöbb településen tehát a PSD az RMDSZ koalíciós partnere, de a PD-L-lel és az ApT-vel is tudnak együttműködni, ha a helyzet úgy kívánja.

Pataki Zoltán
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu