Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 09.29
Csökkenő külföldi beruházások

Távolból integetnek

Írta: Pataki Zoltán, Chirmiciu András
2009. május 22., 07.00 Péntek / Arad, Hunyad, Temes
Idén drasztikusan csökkentek régiónkban a külföldi beruházások, a már megkezdett építkezések egy része is vagy leállt, vagy csak keservesen tudják befejezni. Mai riportunkban utánanéztünk, mégis hol, kik érdeklődnek beruházási lehetőségek iránt.Arad

Fagyos pillantások


Az ipari kamaránál szakmai segítségért, a polgármesteri hivatalban építési engedélyekért a kilincset egymásnak adó külföldi beruházók már csak a mesében és az emlékezetekben léteznek. Pedig másfél évvel ezelőtt Aradon senki nem gondolta volna, hogy a régió iránti, felfokozott érdeklődés egycsapásra kialszik. Ezért aztán nem véletlen, hogy ha netalán a megyébe „téved” egy érdeklődő, netalán üzletember-csoport érkezik, az önkormányzatok a tenyerükön hordják őket. Mint történt idén az egyetlen, kimondottan beruházási lehetőségeket kereső spanyolokkal, akik február első hetében jöttek és tárgyaltak, többek között Nicolae Ioţcu megyei elnökkel. A delegációt Murcia tartomány kereskedelmi kamarájának alelnöke vezette, és a vele tartó üzletemberek főként fafeldolgozásban, borászatban valamint melegágyas zöldségtermesztésben utaztak, lévén a tartomány Spanyolország egyik legtöbb üvegházas farmokkal rendelkező vidéke. Komolyságukat bizonyítandó, egy tanácsadói irodát is nyitottak utána Aradon, mert céljuk, hogy a beruházásaikat uniós alapokból is fedezzék.

Persze, 2009-ben Aradon ez volt a kivétel, mert Nicolae Groşan, a kereskedelmi és iparkamara vezérigazgatója szerint nagyon érződik a gazdasági válság ilyen irányú hatása, a korábban a megyében megtelepedett külföldi beruházók vagy igyekszenek befejezni megkezdett építkezéseiket, vagy kénytelenek voltak befagyasztani az invesztíciót. 

– Ahol még némi mozgás tapasztalható, az a kereskedelem és a szolgáltatások – magyarázta a Nyugati Jelennek Groşan. – Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a nagyberuházók igyekszenek a célok módosításával vagy más területekre való lépéssel fenntartani érdekeiket nálunk.

A beruházások befagyasztása most leginkább az építőiparra, ingatlanfejlesztésekre jellemző, például, az egykori IMAR bútorgyár helyére tervezett hatalmas lakópark, irodaépület munkálatai az alapkőletétel ellenére meg sem kezdődtek.

A vezérigazgató tapasztalatai szerint azonban a kamara által rendezett kiállítások iránti érdeklődés nem csappant meg számottevően, és minden olyan tematikájú rendezvény, amely a lakosságot célozza meg, sikeresnek nevezhető. Példaként említette az esküvői ruhákra és kellékekre vagy akár az építőanyagokra, lakásfelújításra szakosodott vásárokat. Ezeknél az érdeklődés – mind a kiállítók, mind a látogatók részéről – körülbelül 80-90 százaléka a korábbinak.

A statisztikai hivatal adatai szerint havonta átlag húsz, külföldi tőkével is rendelkező vállalkozást jegyeznek be, de ezek egyike sem nevezhető még csak közepes beruházásnak sem, és elsősorban kiskereskedelmi, szolgáltatási vállalkozásokról van szó.A már működő, külföldi vállalatok pedig sorra csökkentik a munkáslétszámot, szakemberek szerint várható, hogy néhány be is zárja kapuit.

Munkahely-ajánlat

Mihaela Jude, az Arad Megyei Munkaerő-foglalkoztató Ügynökség sajtószóvivője a legfrissebb – szerdai – kimutatásokra hivatkozva ismét megerősítette, hogy az év első hónapjaihoz képest lelassult az elbocsátások, a tervezett létszámcsökkentések üteme megyénkben. A helyzet hetek óta változatlan, nem érkeznek újabb bejelentések. Viszont szaporodott az álláshirdetések száma, ami azt jelzi, hogy óvatosan ugyan, de elbocsátások helyett a cégek új munkaerő alkalmazására gondolnak. Május 20-án Aradon 163 állás várt betöltésre, Lippán 8, Borosjenőben 5, Kisjenőben 37. A cégek elsősorban gépkocsivezetőket (a Verbiţa), pénzügyi tanácsadókat, konfekció munkásokat keresnek. A kisjenői Alcoának ismét szüksége van 20 munkásra, és egy másik nadabi cég is több munkást alkalmaz.

Ma tartják az iskolák, egyetemek végzősei számára megrendezett vásárt az Állomás téri Bucegi étteremben. Tegnapig 32 cég jelentette be részvételét a rendezvényen 524 állásajánlattal!   


Hunyad

Szomorú helyzet


Néhány év látványos fejlődés után Hunyad megyében is fordult a beruházások kockája. Az utóbbi hónapokban ugyanis alig volt valamilyen számottevő befektetés, szemléltette a helyzetet Crinela Gafton, a megyei kereskedelmi kamara igazgatója.

Az utóbbi hónapokban Hunyad megye leginkább olyan autóra hasonlít, amelynek gázpedáljáról a sofőr levette a lábát, a korábbi sebesség lendülete mégis tovább viszi, noha egyre lassabban. A gázpedál mégsem haszontalan tartozék, egyesek most is rátaposnának.

Beruházók érdeklődtek a kereskedelmi kamaránál az idei év első hónapjaiban is. Tavalyhoz képest jó 30 százalékkal kevesebben ugyan, de voltak. Ez mégsem minden, hiszen nemcsak a potenciális beruházók száma fontos, hanem a befektetés mértéke is. Míg az előző években főleg kábelgyárak, textilüzemek és kereskedelmi központok épültek, idén ezekhez hasonló nagy beruházásokra nem nagyon lehet számítani. A külföldi megrendelés visszaesése miatt az autóiparnak beszállítóként dolgozó kábelgyárak csökkentik termelésüket, személyzetükből elbocsátanak, a kisebb méretű textilgyárak pedig sok esetben lehúzzák a redőnyt. Nagy kereskedelmi központok sem épülnek, mivel a piac telítődött. Ha mégis épül ilyesmi, akkor még a gazdasági válság előtti időkben elkezdett beruházás befejezéséről van szó, s csak kivételes esetben új befektetésről.

Az idei év első 4 hónapjában inkább népművészeti tárgyak előállításában, az agroturizmusban, vagy az élelmiszeriparban látnak fantáziát a potenciális beruházók. Legalábbis ezekről érdeklődtek leginkább. Hogy az érdeklődésből mi valósul meg beruházás formájában, az már más kérdés: sokan csak tapogatóznak, ismeri el a szomorú helyzetet Crinela Gafton. 

Ami pedig a potenciális beruházók eredetét illeti, továbbra is az olaszok és a németek vannak az élen. Előbbiek a kisvállalatok, utóbbiak a nagy beruházások terén tartják elsőbbségüket. Nem tudni meddig, mivel számos kis olasz tulajdonú textilcég bezárja kapuit, a német kábelgyárak, kereskedelmi központok, pedig visszafogják tevékenységüket. 

***

Az év eleje óta 40 cég jelentett be személyzeti karcsúsítást. Ennek ellenére Hunyad megyében 386 betöltetlen munkahely van, ismertette a helyzetet Mihaela Boian, a megyei munkaerő-foglalkoztató ügynökség munkatársa. Ezek közül Déván 162, a Zsilvölgyében 83, Vajdahunyadon 47 és Szászvároson 28. Szakmai szempontból a legtöbb állás a vendéglátásban, bőrfeldolgozó iparban, kereskedelemben és építőiparban található.Temes

Megjött a kedvük


Idén márciustól újból megnőtt a befektetők érdeklődése Temes megye iránt – nyilatkozta a nyugati Jelennek Menuţa Iovescu, a Temes megyei Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója – miután tavaly szeptembertől, a gazdasági válság kirobbanásától március elejéig szinte senki sem jelezte befektetési szándékát. A stratégiai befektetők – akik egy-két millió eurónál nagyobb összeget kívánnak itt beruházni – száma nem túl nagy, március óta mintegy tíz ilyen külföldi vállalkozó jelentkezett, de ezeknek a szándékai komolyak, elindították a cégük bejegyzésének folyamatát, alkalmas területet keresnek zöldmezős beruházásuk számára. – Ezek a befektetők Franciaországból, Németországból, Svájcból, Nagy-Britanniából jönnek, az én meglátásom szerint nyugat-európai gyáraikat akarják áttelepíteni Romániába, hogy csökkentsék a termelési költségeket. További részleteket nem mondhatok róluk, egészen addig, amíg Romániában be nem jegyezték a cégüket, mert meggyőződésem, hogy a Temesvár közelébe tervezett nagyszabású Mercedes-beruházás az idő előtti, nemkívánatos nyilvánosság miatt nem valósult meg! Annyit azért elmondhatok, hogy a mostanában elbocsátott autóipari és fémfeldolgozó-ipari munkások jó eséllyel találnak majd munkát ezeknél az új vállalatoknál. Ha nőtt is a beruházási kedv márciustól, még közel sem éri el a tavalyi vagy a tavalyelőtti szintet Temes megyében – tudtuk meg befejezésül Menuţa Iovescutól.

A Magyarországról érkező befektetők vállalkozási kedvéről Kása Zsolt, az ITD Hungary temesvári képviselője tájékoztatta lapunkat: „Év eleje óta mintegy 15 kis- és közepes magyar befektető érdeklődött Temes megyei beruházási lehetőségek iránt. Ők elsősorban Békés és Csongrád megyéből érkező kereskedők, akik az otthoni piac beszűkülése és a vásárlóerő csökkenése miatt próbálnak behatolni a romániai piacra termékeikkel. 12 magyar tőkével rendelkező céget be is jegyeztünk már idén, de közülük csak 1-2 van olyan, amelyik termeléssel foglalkozik, a többi 1-10 alkalmazottat foglalkoztató kereskedelmi vállalkozás. A magyar kis- és középvállalatok egy évvel ezelőtt is hasonló számban jöttek, az ő beruházási kedvüket nem érintette a gazdasági válság. A nagyobb, mintegy 50 alkalmazottat foglalkoztató, magyar tőkével működő vállalatok száma nem változott az utóbbi években, ilyenből mindössze 5-6 van bejegyezve Temes megyében.

***

Szabad  munkahelyek Temes megyében: adminisztrátor, biztosítási ügynök, orvosi asszisztens, eladó, bárpultos, szakács, pincér, pénztáros, konfekció-készítő, bőrfeldolgozó, ács, villanyszerelő, lakatos, vasbeton-munkás, gépészmérnök, kereskedelmi dolgozó, szemetes, kőműves, szobafestő, hegesztő, sofőr, pék, biztonsági őr, kapus, szakképzetlen munkás, anyagmozgató, raktáros, mészáros, darukezelő.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu