Apróért kótyavetyélik el a legendás F–1-csapatot

Írta:
2020. május 21. 17:38 (csütörtök) /

Az egykor szebb napokat látott Williams aprópénznek ható összegért zálogosította el régi Forma–1-es autóit és a központját. A McLaren is hasonlót húzott, de legalább nagyobb pénzt szakít.

A futamok elmaradása miatt nehéz idők járnak a Forma–1-re és a csapatokra, a bevételek kiesése hatalmas érvágás mind a szervező, mind a résztvevők számára.

A jogtulajdonos Liberty Media nemrég a cégei közötti részvénymozgatással 1,4 milliárd dollárt szabadított fel az F–1 pénzügyi gondjainak kezelésére, ennek terhére pedig jelentős előlegeket folyósított a csőd által fenyegetett csapatoknak.

Egyes alakulatok más módszert is bevetettek, az F–1 második és harmadik legsikeresebb csapata, a McLaren és a Williams a gazdag múltat váltotta (apró)pénzre.

A McLarent illetően a múlt héten érkezett a hír, hogy a wokingi csapat az egyebek mellett Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen és Lewis Hamilton világbajnoki autóit is tartalmazó történelmi gyűjteménye, valamint központja, a McLaren Technology Centre terhére 275 millió fontos hitel felvételéről tárgyal a JP Morgannel.

A Williams a héten lépett hasonlót, bár az összeg és a hitelező személye is mutatja, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legerősebb szereplője, az összesen 9 konstruktőri és 7 egyéni világbajnoki címet szerző alakulat ázsiója mekkorát zuhant mára: a sereghajtóvá sorvadt csapat újonc pilótájuk, Nicholas Latifi édesapjától szerez 56 millió eurót, ezért a pénzért ők is a teljes történelmi gyűjteményt és a grove-i gyárat zálogosítják el. Ha a Williams nem tud törleszteni, a kanadai milliárdos válik az alakulat tulajdonosává. (vezess.hu)

Hozzászólások