Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. február 24., 22.14
Claudiu Tripa: „IV. ligás bíró csak az lehet, aki az összes tesztet sikerrel vette”

Büszke átláthatóságára a megyei Játékvezetői Testület

Írta: Berki Fláviusz
2013. július 17., 19.34 Szerda / Arad

Kedden este az Andrei Şaguna utca sarkán lévő, Cornel Tau vezette Iris Szálló alagsori gyűléstermében tartotta szokásos idény előtti, egyben szezonértékelő sajtótájékoztatóját a Claudiu Tripa egykori A-osztályú játékvezető elnökölte Arad Megyei Játékvezetői Testület (CJA).

A JT vezetőtestülete tavaly óta nem változott, Claudiu Tripa elnökön kívül Adrian Apătean megőrizte alelnöki, Flaviu Mocanu titkári, Emil Arsa technikai vezetői, Dorel Herţeg JT-könyvelői, Florin Dumitru, Claudiu Burza, Emil Cristea JT-tagsági, Romulus Tănăsescu marketinges, Ovidiu Haţegan tanácsadói posztját.

A Romulus Tănăsescu által szerkesztett számítógépes, igazán profi munka ellenére a sajtótájékoztató több mint két órát tartott, de miután a JT egy évben csupán egyszer szervez értékelést, volt is mondandója.

Claudiu Tripa rögtön egy AMLE-tagsági panasz megmagyarázásával kezdte: „sokan felvetették, hogy Cristian Burza aktív játékvezető révén miért delegálhat meccsekre játékvezetőket. Megnyugtatok mindenkit, Burza csupán a technikai segítséget nyújtja, azaz a játékvezetőket nem ő delegálja, ő csupán felrakja az CJA honlapjára az általam és kollégáim által kijelölteket”.

Bizonyára nem tudták: a játékvezetők nemcsak bíráskodnak, hanem maguk is aktívan futballoznak, igaz, csupán egymás között. Az aradi CJA-válogatott az elmúlt szezonban (2012/2013) két játékvezetői négyes tornán vett részt. Tavaly szeptemberben, Temesváron a 3. helyen végzett, míg idén Borosjenőn megvédte „bronzérmét”. A négyes tornán Bihar, Temes és Békés megye játékvezetői vettek részt.

Tripa elnök szép sikernek nevezte, hogy sikerült egy családdá formálnia a CJA-hoz tartozó játékvezetőket, ehhez nagyban hozzájárult a december 21-én tartott „játékvezetők szilvesztere” elnevezésű rendezvény, amelyen a Békés megyei kollégákkal mulattak együtt. A meghívást viszonzandó a Békés megyei kollégák a játékvezetők februári farsangi báljára hívták meg aradiakat. Ezen a rendezvényen az egykori kiváló magyar bíró, Puhl Sándor is részt vett.

Az aradi CJA-vezetés különösen büszke arra, hogy több mint 20 év után ismét Aradon rendezték meg a III. ligás játékvezetők tanácskozását. Ezt persze – ismerték el a jelenlévők – nagyban befolyásolta az is, hogy használatba adták a Gloria pálya tartán borítású futópályáját. Ezen kívül a CJA az aradi Sportvásáron is bemutatkozott, de nagy tisztelettel fogadták a felkérést a Hagi Danone Kupa döntő tornájának bíráskodás szempontjából történő levezénylésére. Az idén május 31-én–június 1-jén megrendezett tornán Mircea Ardelean, Laurenţiu Fodoruţ, Alexandru Gornic, Dorinel Herţeg, Loredan Bogdan és Gabriel Hărduţ működött közre.

– Az elmúlt szezonban – kezdte a játékvezetők által kapott szankciók bemutatását a fegyelmikért felelős Emil Cristea – 13 játékvezetőnek (8 vezetőbíró és 5 asszisztens) összesen 32 fordulónyi eltiltást róttunk ki. S hogy ne okozzon problémát, az eltiltottak nevét és eltiltásuk időtartamát a CJA honlapjára is feltettük. A tavalyi évhez képest nőtt az eltiltások száma, de ez főleg a keret fiatalításának tudható be. A vezető bírókat többnyire téves büntető megítélése vagy nem megítélése miatt, a partjelzőket a lesek rossz beintése miatt marasztaltuk el legtöbbször – mondta Cristea.

Tripa elnök szerint hiába volt nekik az első ligás kerethez tartozó Haţegant, a harmadik ligás kerethez tartozó Bírót, Cadart és Ardeleant is beleszámítva 18-as keretük a IV. ligás bíróknál, mert Barta, Păducel és Dumitru kiválásával, no meg a magasabb osztályú játékvezetők párszori visszalépésével végül 13 játékvezetővel vitték végig a bajnokságot. A tavalyi szezon csúcstartója Ionuţ Nicoraş volt, aki 33 IV. ligás meccsen működött közre.

Adrian Apătean alelnök szerint a korábban tapasztalt botrányok (bíróverések, atrocitások) megcsappanása annak köszönhető, hogy igyekeztek a klubvezetők, edzők és játékosok mentalitásán és hozzáállásán változtatni.

Zárásként Claudiu Tripa elnök kijelentette: „a CJA-t sok mindennel vádolhatják, de azzal, hogy nem transzparens, nem. IV. ligás bíró csak az lehet, aki az összes tesztjét sikerrel vette” – utalva ezzel a közelgő játékvezetői és megfigyelői versenyvizsgákra.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu