Dánia sokkot kapott, mert a nagyképű kézilabdázóit megverte japán

Írta:
2023. december 8. 17:00 (péntek) /

Dánia sokkot kapott, a dán sajtó hüledezik, a norvégok kárörvendően röhögnek. Így lehetne összefoglalni a Japán–Dánia (27:26) vb-középdöntő utáni hangulatot az északi országban. Nem véletlenül, mert a japán csapat váratlan győzelme tényleg óriási szenzáció.

A Viaplay tévéscsapat norvég szakértője, Ole Erevik nem kertelt: egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez a legvadabb történet, amit a női kézilabda-világbajnokságokon látott.

Már a szünetbeli 12:12-es állás is sokkolóan hatott, de ami a 2. félidőben történt, arra nem nagyon vannak szavak” – fogalmazott Erevik. „A japánok kapusa szinte megbabonázta Dániát, nem tudtak vele mit kezdeni.”

Ennél sokkal keményebben fogalmazott a dán BT című újság sportrovata. A cikkírók egyenesen szörnyűségnek és megalázónak nevezték, ami Herningben történt. Különösen az bosszantotta fel őket, hogy Ole Erevik szájára vette a kissé elbizakodott dán sportsajtó viselkedését. Erevik így fogalmazott: „Van egy dán sajtócsapat, amely szinte már előre odaadta volna Dániának a vb-aranyat. Most nagy pofont kaptak ők is, keresik az állukat. Nem tudom, mi hangozhatott el a dánok öltözőjében a meccs után, de el tudom képzelni. Eddig azt hangsúlyozták, hogy náluk senki sem jobb a világon. Hát, most megkapták szépen.”

A meccs előtt a fogadóirodák a japánok győzelmét 18-szoros oddsal adták, a dánok diadalára szinte nem is volt érdemes fogadni (1.06). Peder Seierstadt norvég tévés sem rejtette véka alá a véleményét: „Itt kézilabda-történelem született. Óriási bomba robbant.”

 

Szabálytalan volt a gól? A dánok szerint persze, hogy az

Dániában természetesen azon lamentálnak, hogy a japánok utolsó gólját nem lett volna szabad megadni, mert a – tévés szakértők szerint – a kínai figurából gólt szerző játékos lába lent volt már amikor a labdát elengedte.

Ez azonban nem segít a dánokon, mert a két bíró megadta a gólt. 

Laerke Moller kézilabda-szakértő, aki a dán TV2 studiójában elemezte az eseményeket arra hívta fel a figyelmet, hogy a meccs során több japán gól is szabálytalan körülmények között született meg.

(Forrás: origo)

***

• A magyar női kézilabda-válogatott győzelemmel kezdte a vb középdöntőjét, 30:20-ra megverte Szenegált, a sikert azonban beárnyékolja Szemerey Zsófi sérülése, aki alig fél percet volt a pályán a mérkőzés hajrájában.

• Herningben Románia 22:24-re kikapott Németországtól.

• Horvátország 26:25-re legyőzte Montenegrót, a Norvégok 18 góllal megverték Angolát, míg a hollandok simán, 35:27-re legyőzték Brazíliát.

Friss eredményekkel még visszatérek, a vb december 17-én zárul.

Hozzászólások