Drámai tizenegyespárbajban lett Román Kupa-győztes a Sepsi OSK

2023. május 25. 15:46 (csütörtök) /

A Román Kupa 2022–2023-as kiírását a Sepsi OSK nyerte meg, miután a torna döntőjében tizenegyesekkel felülmúlta az Universitatea Cluj csapatát Nagyszebenben, ezzel 13 év után első csapatként megvédte a címét a sorozatban.

Sepsi OSK: Niczuly – Balasa (Tamás M., 85.), Ciobotariu (Dimitrov, 85.), Ninaj, Dumitrescu – Stefanescu, J. Rodriguez, Paun (Varga R., 111.), Matei (Gheorghe, 75.) – Rondón (Aganovic, a szünetben), Safranko (Tudorie, 75.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi

Universitatea: Gorcea – Martic, Miron, Pitian, Chipciu – Simion, Bic, Filip (Zé Gomes, 80.) – Remacle (Ely Fernandes, 99.), Nistor – Thiam (Tescan, 99.). Vezetőedző: Ioan Ovidiu Sabău

A kolozsvári szurkolók egy része már déltől elfoglalta Nagyszeben központját, igaz, a „semleges” helyek nagy részét is ők vásárolták fel. A sokak által várt balhé sem maradt el, ám mivel a szentgyörgyiek jóval később érkeztek meg, az U drukkerei néhány magyarellenes rigmus után inkább egymással verekedtek össze a mérkőzés előtti órákban.

A vadonatúj, decemberben átadott szebeni stadion lelátóinak háromnegyede így fehér-feketébe öltözött, a Sepsi pirosa csak a déli kanyart uralta, két magyar zászlóval és egy hatalmas DAC-lobogóval kiegészítve saját felszerelésüket. Már az első „Szentgyörgy!” felkiáltásra tömeges füttyszó volt a válasz, a kezdésre pedig egy román zászlót formázó koreográfiát villantott a kolozsvári tábor, rajta egy kissé elmosódottra sikerült Románia felirattal. Igazán puskaporossá csak a tizedik perc környékén vált a hangulat, amikor az első petárdák is pályára repültek a kolozsvári szektorokból.

A meccset a Sepsi kezdte jobban, P. Safranko már az első percben megkínálta egy lövéssel Andrei Gorceát, majd az első két szentgyörgyi szöglet után D. Ciobotariu fejelt alig mellé, M. Rondón pedig fölé. Az U-nak kellett bő 20 perc, amíg átjutott a címvédő térfelére, utána viszont M. Thiam és D. Nistor is a kapufára bombázott a tizenhatos sarkától – az elsőnél Niczuly Roland is beleért a labdába. A Sepsi ekkor alig tudott kijönni saját térfeléről, egészen a félidő utolsó percéig, amikor Safranko léc alá tartó labdáját szögletre tolta Gorcea.

A szünetben becserélt A. Aganoviccsal újra feléledt a Sepsi támadójátéka, a veterán horvát középpályása megpattanó lövése után jött a mérkőzés legvitatottabb helyzete. A szöglet után kapura fejelő Safranko labdájára Gorcea a gólvonalon feküdt rá, a szentgyörgyiek szerint benn is volt a labda, de Catalin Popa játékvezető tovább engedte a játékot. A VAR sem jelzett neki, és külön gólvonal-technológia pedig egyelőre nincs a román futballban... (A döntő videobírója egyébként a világbajnokságot is megjárt Kovács István volt.) A játék viszont megszakadt, az Universitatea ultrái ugyanis petárdafüstbe borították saját szektorukat és ezzel együtt Niczuly tizenhatosát is.

Az egyre darálósabb futball jó ideg nem hozott újabb helyzetet, egyik csapat sem tudta gyakran átverekedni magát a másik középpályáján, viszont egyre jobban hallatszott a Sepsi-tábor. Kolozsvári részről erre „A Székelyföld román föld” rigmus volt a válasz. Cristiano Bergodi, a Sepsi edzője Mihai Bălașa sérülése miatt Tamás Márkot is becserélte a hajrában, de a hosszabbítás elkerülhetetlen volt.

A ráadás elején Sepsi cserecentere, A. Tudorie jó helyzetből fejelt fölé, a másik oldalon a kiugró Dragoș Tescan lőtte Niczulyba a labdát. A fáradó játékosokkal ellentétben a szurkolók energiája egyik oldalon sem fogyott, a mérkőzés hangulata magasan felülmúlta a színvonalat. Varga Roland szabadrúgásában volt ugyan erő, de Gorcea kiütötte a középre lőtt labdát, és A. Pitian fejese is elkerülte a Sepsi kapuját.

A szétlövés jóval drámaibbra sikeredett, mint a mérkőzés, az első ötös sorozatban mindkét kapus védett egy-egyet (Jonathan Rodriguez, illetve Ely Fernandes hibázott), a hatodikban pedig Aganovic a nézők közé lőtte a labdát. Niczuly viszont Zé Gomes és Ivan Martic lövését is kiütötte, a kettő között Tamás Márk a léc alá bombázott – ezzel a Székelyföldön maradt a kupa.

(Forrás: nso)

Hozzászólások