Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. október 05., 03.03
Multisport Eb

Halász Bence döntős kalapácsvetésben

Írta: (onlinejelen)
2022. augusztus 17., 16.55 Szerda

Halász Bence magabiztos teljesítménnyel bejutott szerdán a kalapácsvetés csütörtöki döntőjébe a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n, Rába Dániel és Pars Krisztián búcsúzott.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

 

Férfi kalapácsvetésben három magyar is bekerült a mezőnybe, mindhárman a szombathelyi Dobó SE versenyzői. A szerdai reggeli programban, az első csoportban kapott helyet az U20-as Eb-harmadik Rába Dániel és Pars Krisztián, aki tíz éve nyerte meg az olimpiát Londonban.

A 24 éves Rába 70,32 méterrel kezdett, majd 71,59-re javított, és 71,14-gyel zárt. Így elmaradt a 77,50-es finálés szinttől, de még reménykedhetett, hogy bekerül a legjobb 12 közé, mivel csoportjában a hatodik lett. A második csoportból azonban már a második sorozat felénél nyolcan is túldobták.

„Nem vagyok elégedett a dobásaimmal, voltak ennél sokkal jobbak is idén. Az első világversenyemen vagyok, ezért izgultam is, de nem voltam feszült. Élveztem a versenyt” – értékelt Rába, aki elárulta, másfél hete a térdét fájlalja. Hozzátette: úgy érzi, sokat kell még erősödnie, technikailag fejlődnie, hogy megállja a helyét ebben a mezőnyben.

A 40 esztendős Pars mindhárom kísérletét elrontotta. Mindegyik dobása 70 méter alatt maradt, így kilépett, le se mérette azokat.

„Semmi nem állt össze. Ráadásul tapsolt a közönség, amit én nagyon utálok, mert teljesen elviszi a figyelmet a mozgásról – mondta London olimpiai bajnoka. – Csalódott azért nem vagyok, mert kellenek a negatív élmények is, ez életem mindössze második háromikszes versenye. A sérüléseim után már rendben vagyok, de a technikai rész valamiért nem áll össze. A jövő évi budapesti vb-ig mindenképpen folytatom, ha az nem lenne, már abbahagytam volna. Próbálok felmenni a 76-77 méteres szintre.”     

A második csoportban Halász Bence elsőre túldobta a szintet – ez az első csoportból csak az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowickinek sikerült –, láthatólag megerőltetés nélkül ért el 77,72 méteres eredményt. A vb- és Eb-bronzérmes nehézatléta ezzel folytatta jó sorozatát, a tokiói olimpia kivételével mindig elsőre biztosította helyét a döntőben.

„Nagyon örülök, hogy az első dobásommal sikerült teljesíteni a kvalifikációs szintet. Nagyon izgultam, hiszen úgy érzem, hogy a selejtező mindig sokkal nehezebb, stresszesebb, mint maga a döntő, mert oda egyáltalán be kell jutni. Ha már ott vagyunk, akkor menjünk, szórjuk! – nyilatkozott Halász, aki azt mondta, a többiek eredményével nem foglalkozott. – Nagyon jó állapotban vagyok, hiszen egy félig meddig elrontott, kicsit izgulós, visszafogott dobással ekkorát sikerült elérnem. Voltak benne technikai hibák, de az alapja rendben volt, ennek köszönhető, hogy sikerült túldobni a sárga vonalat. A dobás során kicsit megbotlottam a saját lábamban, de uraltam a helyzetet.”

A 25 éves versenyző az MTI érdeklődésére azt mondta, a döntőig hátralévő időt pihenéssel tölti, s megpróbálja fenntartani a felszabadult hangulatát.

„Itt az utolsó percekben, órákban már semmit nem kell csinálni, több mint egy éve erre a versenyre készülünk, és úgy érzem, hogy teljesen készen állunk”- fogalmazott.

A férfi kalapács döntőjét csütörtökön 21.10 órától rendezik az Olimpiai Stadionban. (MTI)

 

 

Fotó: Halász Bence a kalapácsvetés selejtezőjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon

Fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu