Hatott a magyar átok, Európa Liga-győztes a Chelsea

2013. május 16. 20:59 (csütörtök) /

A tavalyi BL-győztes Chelsea nyerte a Európa Ligát, miután az amszterdami döntőben – Branislav Ivanovic a 90+3. percben szerzett fejesgóljával – 2:1-re legyőzte a Benficát. A portugálok 1962 óta nem tudták megtörni a Guttman-átkot.

A Chelsea korábban az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa Kupájában is győzött, így a labdarúgás történetének a negyedik olyan csapata lett, amely mindhárom európai kupát megszerezte, és az első, amely a BL-siker utáni évben nyert az Európa Ligában.

A Benfica utoljára 1962-ben nyert európai kupát, akkor a Guttman Béla edzette csapat 5:3-ra verte a Real Madridot, amelyen Puskás Ferenc mesterhármasa sem segített. Azóta – a tegnapival együtt – hét döntőt elbukott a Benfica, úgy tartják, ennek az oka a Guttman-átok. A magyar tréner a BEK-siker után fizetésemelést kért, de nem kapott, ezért távozott, de végezetül azt mondta: a következő száz évben nem fog nyerni európai kupát a Benfica. Ebből 51 év telt el.

Eredmény: Chelsea–Benfica 2:1 (0:0)

Amszterdam, 51 800 néző, vezette: Björn Kuipers (holland). Gólszerzők: Torres (60.), Ivanovic (90+3.), illetve Cardozo (68., 11-esből). Sárga lap: Oscar (14.), illetve Garay (45.), Luisao (62.).

Chelsea: Petr Cech – Cesar Azpilicueta, Gary Cahill, Branislav Ivanovic, Ashley Cole – David Luiz, Frank Lampard – Ramires, Juan Mata, Oscar – Fernando Torres.

Benfica: Artur – Andre Almeida, Luisao, Ezequiel Garay (Jardel – 78.), Melgarejo (Ola John – 66.) – Enzo Perez, Nemanja Matic, Rodrigo (Lima – 66.) – Nicolas Gaitan, Eduardo Salvio – Oscar Cardozo.

(origo)

Hozzászólások