Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. április 03., 11.41
Horgászsarok

Horgászás a Hármas-Körösön

2013. február 09., 06.00 Szombat

A múlt év június végén meghívást kaptam Nagy Sanyi horgásztársamtól, egyben barátomtól egy horgászatra a Hármas-Körösre. Barátom Gyomán lakik, évi bérlete van az ottani Horgászegyesületnél. Ezt azért fontos megemlíteni, mert egy bérlettel rendelkező tag egy vendéghorgászt vihet magával horgászni, és persze jelen esetben ez én voltam.

Megérkezésemkor Sanyi tájékoztatott, hogy 24 órás horgászatot tervezett péntek reggeltől szombat reggelig. Este megbeszéltük, milyen felszerelést viszünk, ezt be is csomagoltuk a kocsiba, hogy reggel már ne bajlódjunk vele.

Reggel 5 órakor indultunk. Az út 40 percet tartott. Amikor kiszálltam a kocsiból, nem akartam hinni a szememnek: zöld pázsit, hatalmas fák, gyönyörű víztükör, egyszóval csodálatos hely. Sanyi, látva csodálkozásomat, megjegyezte: „ez a Hármas-Körös egyik legszebb szakasza, itt vannak a legjobb horgászhelyek, ezt félhalmi-gyomai szakasznak nevezik”.

Miután elfoglaltuk horgászhelyeinket, „beélesítettük” szerelékeinket, és indulhatott a horgászás. Én egy keményebb DAM botot szereltem fel, amurra számítva, és egy pontyozót. Mivel Sanyi sokszor horgászott már itt, megfogadtam tanácsát és mindkét hajszálelőkére két szem áztatott szemes kukoricát fűztem. Következett az etetés. Háromkilónyi erjesztett szemes kukoricát csúzliztunk be a horgaink köré.

A déli órákig semmi különöset nem tapasztaltunk, kivéve a nagy meleget. Szerencsénkre a melegtől megvédett bennünket a két hatalmas fűzfa, melyeknek az árnyékába volt a horgászhelyünk.

Már nagyon kezdtem unatkozni, amikor Sanyi egyik botján jelentkezett egy „vendég” és nem is akármilyen. Miután bevágott a halnak, Sanyi nyugodtan fárasztotta. Tíz perc után megszákoltam az 5,6 kg-os nyurga pontyot. De nem volt időm sokat csodálni, mert DAM botomon megszólalt a fék. Bevágás után nem sikerült megállítanom a halat, csak miután lehúzott vagy 30 méter zsinórt a dobról. Ezt a műveletet még megismételte kétszer, csak ezek után éreztem, hogy lankad az ereje. Lassan partközelbe tereltem, ahol Sanyi már várta a merítővel, de még egyszer kirohant kb.15 métert, majd megadta magát a 9,3 kg-os amur. Sajnos, nem csak a hal, de én is kifáradtam ebben a „harcban”. Miután „bilincsre” tettük (mert a haltartót szétveri egy ekkora hal), Sanyi barátom „megvigasztalt” egy hideg sörrel, aminek persze nagyon megörültem.

Estig sajnos több kapásunk nem volt. Sanyi javaslatára megpróbáltam feederezni, mert szerinte így alkonyat táján nagyon jól eszik a dévér. És ekkor érzékeltem azt, hogy mit jelent a tapasztalat és a horgászhely ismerete. Éjjel 1 óráig 12 gyönyörű dévérkeszeget fogtam, mind 1 kg fölüli volt.

Nekem több nagyobb hal nem akadt a horgomra, de Sanyi hajnali 4-kor még fogott egy 3,5 kg-os pontyot.

Reggel hétkor csomagoltuk össze felszerelésünket és mentünk vissza Gyomára.

Ezzel a horgászattal is egy új élményben volt részem és egy gyönyörű, vadregényes tájat ismertem meg. Köszönet Sanyi barátomnak.

Kádár Tibor

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu