Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 08., 09.15

Itt az erdélyi Donnarumma

Írta: (onlinejelen)
2020. június 22., 17.29 Hétfõ

Máris a „romániai Donnarummának” (Gianluigi Donnarumma az olasz válogatott és az AC Milan 21 éves kapusa) nevezi a román sajtó Hindrich Ottót, a Kolozsvári VSC 17 éves kapusát, aki szombat este győztes mérkőzésen, kapott gól nélkül mutatkozott be az I. Ligában.

A kolozsvári születésű Hindrich Ottó a VSC saját nevelésű játékosa, Mezei János utánpótlás-edző felfedezettje az elmúlt két évben Románia U17-es, majd U18-as válogatottjában is szerepelt. Közben pedig Kolozsvár egyik legkiválóbb magyar tannyelvű iskolájának, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumnak diákja, aki a januári spanyolországi edzőtáborban a tréningek után az osztálytársai által elküldött aznapi tananyagot bújta.

Hindrich ugyan már több mint egy éve az első keret tagja, akit ebben a szezonban az európai kupákba is nevezett a VSC, tétmérkőzéseket azonban eddig csak az utánpótlás-bajnokságokban, illetve a harmadosztályú tartalékcsapatban játszott. Amikor azonban kiderült, hogy a múlt heti, FCSB (1:0) elleni rangadót parádés védéseivel szinte egymaga eldöntő litván Giedrius Arlauskis, a csapat első számú kapusa sérülése miatt nem védhet a FC Botoșani ellen, Dan Petrescu edző meglepőt húzott, és nem a korábbi lengyel válogatott Grzegorz Sandomierskivel, hanem Hindrichhel kezdett.

 

Ez nem csak bizalmi döntés volt a fiatal kapus irányába, hanem stratégiai is. Az I. Ligában ben ugyanis a csapatok kötelesek minden mérkőzésen két U21-es játékost nevezni a kezdőcsapatba, és egynek mindvégig a pályán kell lennie. Az inkább a rutinra építő Petrescu többször is nyilatkozta, hogy nem kedveli a kezét megköző szabályt, olyan is volt, hogy a szabály kiskapuját kihasználva már a 40. másodpercben lecserélte egyik ifijét. A szezon eddigi bajnoki mérkőzésein szinte mindig a szintén saját nevelésű középpályás, Cătălin Itu, és a 2018 elején a Dinamótól 700 ezer euróért megvett balszélső, Valentin Costache volt a VSC két kezdőként pályára lépő U21-es játékosa.

 

„Nem aludtam túl jól a héten, tudtam, hogy Arlauskisra nem számíthatok. Döntenem kellett a Sandomierski tapasztalata, amelyet ismertem vagy egy gyerek beállítása között, hogy a mezőnyben legyen több rutinos játékos. Amikor védenie kellett, Ottó kiszedett egy hihetetlen labdát, ha akkor 2:1 lesz, sokkal nehezebb második félidő várt volna rank.” – nyilatkozta a mérkőzés után Petrescu. 

A húzása bevált, a csapat Ciprian Deac két korai góljával viszonylag simán győzött 2:0-ra idegenben, Costache helyén pedig remekül játszott a télen érkezett román válogatott Alexandru Chipciu.

A VSC védelme pedig mindent megtett, hogy Hindrich Ottónak ne legyen nehéz dolga, a fiatal kapusnak csupán egyszer kellett védenie egy balról belőtt, a rövid sarokra kellemetlenül lepattanó labdát. (nso)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu