Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 12.31
Steaua–UTA 2:1 (0:1)

Karnyújtásnyira a meglepetéstől

Írta: · Haas Miklós
2008. március 25., 19.30 Kedd / Arad

Vasárnap este, az I. Liga 25. fordulójának mérkőzésén, a tavasszal nagyon gyenge teljesítményt produkáló, ezért biztos áldozati báránynak kikiáltott UTA majdnem otthonában csípte meg az utóbbi időben  – főleg, a javára elkövetett sorozatos játékvezetői  tévedéseknek is köszönhetően – megállíthatatlannak tűnő Steauát.

Gabi Stan edző –aki még csak másodszor ült az aradiak kispadján– újdonságként, Oliveirával kezdett, és bizalmat szavazott a Steaua volt játékosainak (Opriţa és Zaharia) is, mert abban reménykedett, hogy majd fűti őket a bosszúvágy.

Az első húzása jól sült el, a két volt „katonában” viszont kevés bosszúvágyat fedeztünk fel.

Bár csapata számára a meccs jól indult – a 7. percben, Oliveira lapos szögletét Mihuţ a hosszú-felsőbe bombázta –, a folytatás már nem alakult ilyen szerencsésen: egy vendégszögletnél, az előre lopakodó Chiţát Mendoza csúnyán lefejeli, aminek agyrázkodás lett az eredménye. Hiába próbáltak életet lehelni az UTA legjobb védőjébe, 5 perc után Buicannal kellett helyettesíteni. Nagy vesztesége volt ez a csapatnak, főleg a magasan beívelt labdáknál érezték hiányát.

A bajt tetézve: úgy néz ki, hogy Chiţa mintegy 10-12 napig nem is léphet pályára. A folytatásban a vendéglátók hiába birtokolták többet a labdát, Tudornak csak Lovin lövését kellett védenie a 44. percben. A változatlan felállásban kifutó csapatok sokkal mozgalmasabb 2. félidőt produkáltak.

Az 53. percben –miután Nicoliţă lövését Tudor a léc fölé tólja– Dan növelhette volna az UTA előnyét, de lapos lövésébe Ghionea belevetődött.  

A 64. percben egy könnyen megítélt szabadrúgáshoz jut a Steaua: Mendoza beívelését a kaputól 7-8 méterre szabadon felugró Pepe Moreno befejeli, és ezzel kiegyenlít. A kapujába ragadt Tudor ezúttal tehetetlen volt, ráadásul még azt is elfelejtette –pedig a mester erre külön felkérte!– hogy a magas Vasiljevicet rendelje  Moreno mellé, aki a kidőlt Chiţa szerepét vette volna át az ellenfél (az utóbbi időben nagyon eredményes) pontrúgásainál.

A 71. percben Todea megkapja menetrendszerű sárgáját, ami újabb pihenőt jelent számára a következő fordulóban.

A 76. perc hozza meg a mérkőzés egyik kulcsjelenetét, amikor Hidişan észreveszi, hogy Zapata elcsavargott kapujából, és 40-ről, elereszti lövését: sajnos nem volt szerencséje, mert labdája a kapufán csattant!

Ha ez a lövés bemegy, talán minden másképp történhetett volna.

De a fociban nincsen „ha”, főleg ha ellenfél szekerét még a játékvezető is finoman toszogatja: a 77. percben Lovin, aki csapata egyik legjobbjának számít, talppal ugrott Mihuţ sípcsontjára, de piros lap helyett még sárgával sem honorálták produkcióját.

A hősiesen védekező aradiak majdnem gólt kapnak a 90. percben, de a nagyot hibázó védők közt kibújó Habibou lövését parádésan menti Tudor. Egy perc múlva, vagyis már a hosszabbítás perceiben, már ő is tehetetlen: a 16-os vonalán, a csereként beállt Badea előbb bohócot csinál Buicanból, majd saját maga fejezi be – szerencséjére, mert Habibou lesen állt! – elkezdett remekművét, megszerezvén ezzel a győzelmet is csapata számára. Tegyük hozzá: nem kis szerencsével!

Ezt maga Gigi Becali is elismerte, aki csapata győzelmét – mint annyiszor – „Isten akaratának” tulajdonította. 

Vereségével, az UTA szinte reménytelen helyzetbe került: a kiesés elkerüléséhez már csodára lenne szükség, még akkor is, ha elméletileg, erre még létezik esély.

A meccs után Gabi Stan edző azt ígérte, hogy ameddig ő ül a kispadon, nem adják fel a harcot: az elkövetkező 9 fordulóban (ez még 27 pontot rejt magában!), a csapat minden tőle telhetőt meg fog tenni.

Statisztika
Steaua: Zapata - Golanski, Rădoi, Ghionea, Neşu – Pleşan (Habibou - 81.), Florin - Bănel Nicoliţă (Badea - 62.), Dică (Neaga - 68.), Mendoza - Pepe Moreno.
A kispadon: Cernea - Habibou, Emeghara, Badea, Neaga, Rada, Baciu.
Edző: Marius Lăcătuş

UTA: Tudor – Mihuţ, Chiţa (Buican - 22.), Amoreirinha, Vasiljevic – Opriţa (Hidişan - 56.), Todea, Mărginean, Dan – Oliveira (Iacob - 82.) - Zaharia.
A kispadon: Huţan - Buican, Edson, Iacob, Hidişan, Bălan,  Ilie.
Edző: Gabi Stan

Vezette: Lucian Dan (Nagyenyed),
Segédek: Eduard Dumitrescu (Piteşti), Dragoş Iliescu (Craiova)
Tartalékjátékvezető: Marian Bordean (Nagyszeben)
Szövetségi megfigyelők: Alexandru Popescu (Bukarest) Nicolae Grigorescu (Temesvár)
Góllövők: Pepe Moreno (64.), Badea (91.) illetve Mihuţ (7.)
Sárga lapok: Neşu (93.) illetve Mihuţ (38.), Todea (71.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu