Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. január 18., 16.06
Botrány és káosz

Kétségek között kezdődik a férfi kézilabda-vb Egyiptomban

Írta: (onlinejelen)
2021. január 13., 16.22 Szerda

Szerdán este az Egyiptom-Chile mérkőzéssel kezdetét vette a férfi kézilabda-világbajnokság. Máskor ilyenkor a sportág nagy ünnepéről, az esélyekről szoktunk írni. Ettől azonban most kénytelenek vagyunk eltekinteni, mert olyan világbajnokság következik, amilyen még soha nem volt.

A bevezetőben leírt mondatot akkor is igaznak találnánk, ha nem fordult volna elő olyan elképesztő eset, hogy 24 órával a rajt előtt szólnak a legutóbbi Európa-bajnokság 16. helyén végzett válogatottjának, Svájcnak, hogy legyen kedves csomagolni és Egyiptomba fáradni, mert az Egyesült Államok csapata éppen most lépett vissza, miután a jenkik keretét szétcincálta a koronavírus. Pár órával korábban a csehek mondták le a tornán a szereplést hasonló okok miatt, helyettük a macedónok (hivatalos nevén Északmacedónia) mehet a világbajnokságra.

Mindazonáltal a nevetségesen felhigított, 32 csapatosra duzzasztott vb-n nem ez a két eset, amely miatt az egész torna lassan komikussá, vagy inkább tragikussá válik. A magyarok csoportjában lévő Zöld-foki-szigetek csapata 7 koronavírusos játékost tett ki a keretéből és még mindig bizonytalan, hogy milyen állapotban és milyen összetételben tudnak majd pályára lépni. Uruguay csapata, amely szintén a magyarok csoportjában van alig tudott edzeni teremben, ők inkább a szabad ég alatt készültek.

A magyar válogatottat sem kerülte el a járvány: a csapat egyik legfontosabb embere, Ligetvári Patrik esett áldozatul a pandémiának.

A brazilok is izgulhatnak, mert az ő csapatukban is találtak vírussal fertőzött játékost. Veszélybe került tehát Brazília szereplése is, miután újabb hét koronavírusos esetet regisztráltak a válogatott portugáliai edzőtáborában. A braziloknál két játékos – Thiagus Petrus, a Barcelona és a kapus Leonardo Terçariol, a Benidorm kézilabdázója – és öt stábtag fertőződött meg, mindannyiuknak enyhe tüneteik vannak. A brazil együttes többi tagja elutazott Egyiptomba a vb-re, ahol a csapat Spanyolországgal, Lengyelországgal és Tunéziával szerepel egy négyesben. A középdöntőben ennek a csoportnak a három legjobbjával találkozik a magyar válogatott továbbjutása esetén.

Két-két fertőzött van a tunéziai és a svéd válogatottban. A VG című norvég lap legfrissebb kiadásában azt írja, hogy a vb-n szereplő csapatokban eddig összesen 50 pozitív esetet regisztráltak. Az Egyesült Államok visszalépése miatt Merkovszki Pál sem lesz ott a világbajnokságon. Róla korábban írtuk meg, hogy mivel Amerikában született, amerikai állampolgársággal is rendelkezik, ezért jelentkezett arra az újsághirdetésre, amelyben az USA csapata játékosokat keresett. (origo.hu)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu