Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 14., 17.18

Kiakadt a Dinamo szurkolói csoportja

Írta: (onlinejelen)
2020. június 22., 17.45 Hétfõ

Magyarországtól elszenvedett román vereségnek tartja a vasárnap délutáni Dinamo–Sepsi OSK mérkőzés 1:3-as eredményét a bukaresti klub legismertebb szurkolói csoportja, amely nem a székelyföldi klubot támadja, hanem inkább a saját kedvencei miatt kesereg.

A Peluza Cătălin Hîldan (magyarul Cătălin Hîldan kanyar, amely a klub 2000-ben edzőmérkőzés közben, pályán elhunyt játékosának nevét viseli) közösségi oldalán „ROMÁNIA–Magyarország 1:3” címmel írt bejegyzésben összegzi, miért győzte le a székelyföldi csapat az ország második legsikeresebb, 18-szoros bajnok, ám jelenleg a kiesés ellen küzdő együttesét.

„Gyengén játszottunk. Borzalmasan kezdtünk és kaotikusan folytattuk. De nem ez a vereségünk egyetlen oka. Amit láttunk, az nemcsak a Dinamo egyik veresége, hanem egy egész nemzeté, amely otthon kapott ki egy másik nemzet egyik szimbólumától” – indul az írás, amely aztán felsorolja a két csapat támogatottsága közti különbséget.

A Dinamo-szurkolók immár többéves sérelme, hogy Ionuț Negoiță főrészvényes passzivitása miatt a klubot jelenleg csupán a szurkolók, egykori játékosok és kisebb támogatók adományai tartják életben, ezzel szemben a Sepsi a magyar kormány 3 millió eurós támogatása mellett magyarországi szponzoroktól is jelentős összegeket kap. Külön kiemelik, hogy a Dinamónak évek óta csak ígérgetik az új stadiont, miközben Sepsiszentgyörgyön Románia helyett Magyarország talál pénzt a modernizálásra. (Ez téves megállapítás, a Sepsi új stadionja a város egy egészen más részén épül fel, nem ott, ahol a régi található.)    

A PCH közleménye szerint Szentgyörgyön az sem fordulhatott volna elő, hogy egy téves koronavírus teszt miatt egy hétig nem edzhet a csapat.

„Az első félidőben tényleg látszott, hogy a játékosok a konyhából jöttek” – írják a bukaresti szurkolók, akik még Sebastian Coltescu bíráskodását is „román játékvezetésnek” nevezik a Sepsi javára megítélt büntető miatt. Bár elismerik, hogy nem a bíráskodás miatt vesztettek, szerintük Kovács István (az egyik legmagasabban jegyzett romániai bíró) „nem lett volna ilyen igazságtalan” a Dinamóval szemben. 

„A pályából kirúgott gyep- és földbarázdák olyanok voltak, mint az ország földjéből kitépett barázdák, amelyekkel alig törődik a nemzet. Olyan barázdák, amelyekről túl könnyen lemondunk. Olyan barázdák, amelyeket elveszthetünk. Román módra” – kesereg a PCH.

Romániában a koronavírus-járvány miatti három hónapos kényszerszünet után folytatódó bajnoki meccsek mind zárt kapusak, így a Dinamo szurkolói sem lehettek jelen a Sepsitől elszenvedett vereségnél, bár a pálya körül ott voltak a zászlóik és felirataik. A bukaresti csapat ultrái alighanem a legellenségesebbek az I. Ligában a Sepsivel szemben, a klub rendszeresen kap pénzbüntetésekkel a szövetségtől és a Diszkriminációellenes Tanácstól szurkolóinak magyarellenes rigmusai miatt. (nso)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu