Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 05.09

Magyar versenyzők a világ legjobb íjászai

Írta: (onlinejelen)
2019. szeptember 10., 17.26 Kedd

Az íj ősidők óta az ember egyik félelmetes, vadászatra és harcra is alkalmas fegyvere. A honfoglaló és portyázó magyarok, jó ezer éve, híres-hírhedt íjászok voltak („A magyarok nyílaitól ments meg, Uram, minket”), az európai százéves – valójában hosszabb – háborúban az angol íjászok a korban legjobb fegyverükkel csaták sorsát döntötték el.

Manapság az íj leginkább sporteszköz, az íjászat sport, amelyben, mint minden sportágban, újabb és újabb, hihetetlennek tűnő csúcsokat ostromolnak az íjászat szerelmesei.

 

 

Óriási sikert ért el a Fehér Farkasként is ismert Mónus József íjász és csapata, köztük családtagjai az Amerikai Egyesült Államokban rendezett távlövő-World Archery világversenyén.

Négyen összesen 11 világrekordot lőttek. József  918,37 méteres lövéssel döntött világcsúcsot, átlépve a lehetetlennek hitt 1000 yardos (914 m) álomhatárt.

Megtörtént a sok év óta várt lehetetlen! 918 méteres lövés miatt magyar zászló lobog egy évig a sós sivatagban! A verseny legnagyobb lövése volt. Kedves Barátom, a nemrég elment Posta Pál mindig erről álmodott velem! Átlőni 1000 yard fölé! –olvasható Mónus közösségi oldalán közzétett posztjában, amelyben az eseményt csak úgy emlegeti, mint „élete versenyét”.

Mónus a posztban elárulta azt is, mekkora eufóriát éreztek, amikor kihirdették az eredményt: a csapat összeborulva hosszú percekig csak sírt az örömtől, hogy az egész éves felkészülés és kitartó munka meghozta a gyümölcsét.

Eredetileg a 907-es pozsonyi diadal nyomán 907 méter volt az álom.

„A World Archery, a világ legjelentősebb íjász szervezetének (pl. ők rendezik az olimpiát is) nyílt nevezésű világrekordlövő versenyére érkezett ki a „Farkas csapat”, Mónusné Ruszin Anna, Prokaj Kiara, Mónus László és a Farkas, Mónus József. Mónus József és családja Hajdúnánáson, míg Mónus Laci párja, Prokaj Kiara Egerben él.Valamennyien többszörös világrekorderek, többszörös világbajnokok.

A versenyt a Nevada és Utah állam határában lévő Salt Flastban, a sós sivatagban rendezték most is, mint mindig 1940 óta. Az íjászcsapat egy éven keresztül készült a számukra az év legjelentősebb versenyére. Önerőből versenyeztek, a magyar zászló becsületéért, ahogyan mondják. Segítséget Hajdúnánás és Eger városától kaptak.

A világszervezet több íjtípusban és több íjerősségben hirdeti meg versenyét, hogy bármilyen fizikai erővel rendelkező íjásznak lehetőséget adjon a versenyzés során a legtávolabbi lövésre. Óriási párharcok alakultak ki a verseny során. Mónusné Ani a három lőtt világrekordjából a 70 # Field recurve kategóriában lőtt óriásit, 438 métert! Ani a vadászhegyes kategóriában a magyar szarus íjával lőtt akkorát, hogy a modern amerikai longbowos férfiakat is legyőzte! Végül is a legkeményebb csatát a méterekkel az angol longbow stílusban vívta, ebben a stílusban egy rendkívül értékes World Archery világrekordot szerzett a 268,84 méteres lövésével, magasan túllőve a régi aktuális világrekordot. Kiara a Compound flight 39,7 # kategóriában lőtt 678 métert. Kiara az első körben lőtt a korábbi világrekorder 548 méterére szinte 130 méterrel nagyobbat. Nem sokat lehet erre mit mondani. Jól tette! Kiara is három világrekordot lőtt, ráadásul a vadászhegyes kategóriában kétszer is javítani tudott.

Csinálja utánuk, aki tudja.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu