Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. május 25., 18.08

Meglepetéssel indult a „Hat Nemzet Kupája”

Írta: · Haas Miklós
2008. február 04., 19.00 Hétfõ
Paradox módon, a rögbisportban nem rendeznek világ- és Európa-bajnokságot. A sportág csúcseseményének a négyévenként megrendezett Világkupát tekintik, ami felér egy nem hivatalos világbajnoki címmel.


Bár Európában lehetne a legkönnyebben egy kontinensbajnokságot tető alá hozni, ez még nem történt meg. Az öreg kontinens (kétséget kizáróan) legjobb hat csapata minden év első negyedében ugyan lefolytatja csatározásait, de a győztest nem Eb-címmel tüntetik ki, hanem a „Hat Nemzet Kupa” győztesének nyilvánítják. Az 1883-ban még négycsapatos, brit házibajnokságnak induló eseményt 1910-ben – amikor Franciaország is végleg bekapcsolódott a kupába – 5 tagúra bővítették, hogy aztán ez a szám 2000-ben, amikor Olaszországot is befogadták, hatra növekedjék.

Az idei kiírás első fordulójára a hétvégén került sor. Szombaton Dublinban, 75 ezer néző előtt, Írország 16:11-re nyert (célarány: 1:1) az évről-évre, egyre kellemetlenebb ellenfélnek bizonyuló Olaszország ellen. A nap 2. mérkőzése hozta a forduló legszebb és egyben meglepetést is okozó találkozóját: a Világkupa-döntős Anglia hazai pályán (vagyis a Twickenham 82 ezres, teltházas lelátói előtt) szenvedett vereséget az itt 20 éve nyeretlen walsiektől!

Pedig az első félidő történései (1 angol céllal) és annak eredménye (16:6 Anglia javára) messzemenően nem sejtették a mérkőzés ilyen fajta végkimenetelét, főleg amikor a folytatásban, az „aranylábú” Wilkinson (aki 14 pontot ért el) újabb büntetőjével már 19:6-ra is vezettek az angolok. Ez volt az utolsó öröme a „piros rózsás” csapatnak, mert a lassan magához térő walesiek előbb a meccs hőse, a Wilkinsonnál is jobban teljesítő Hook (100%-os pontrúgó teljesítménye 16 pontot hozott a konyhára) révén 19:12-re szépítettek, majd két gyors céllal már a vezetést is átvették: 26:19! Az utolsó 10 percben is a hazaiak térfelén tartották a „tojást”, így végül Anglia örülhetett, hogy veresége nem lett még megalázóbb.

Ezek szerint bevált Warren Gatland, az újonan kinevezett mester –akit a nem túl sikeres Világkupa után, Új-Zélandból „importált” a skót szövetség– elképzelése, aki nagyon bátran, egyetlen klubcsapatra, a közös walesi-ír-skót 10 csapatos „Magners” ligájában csak a 8. helyen tanyázó Ospreysre (13 játékosa került a kezdőcsapatba!) építette csapatát.

A vasárnapi meccsen Edinburghban, 67 ezer néző előtt, Franciaország könnyen nyert a sokat hibázó, vendéglátó Skócia tizenötöse ellen: 27:6 (célarány: 3:0) Úgy néz ki, hogy az utolsó fordulóbeli, a cardiffi Millenium-ban sorra kerülő Wales–Franciaország meccs dönti majd el az idei kupa sorsát.

De erre március 15-ig kell várnunk, nem úgy a következő fordulóra, melyet már ezen a hétvégén játszanak le a következő program szerint: Franciaország–Írország, Wales–Skócia (szombaton) és Olaszország–Anglia (vasárnap).
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu