Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 12.49
EURO 2020

Nyert Románia, Örményország és Svájc

Írta: (onlinejelen)
2019. szeptember 09., 18.07 Hétfõ

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozatban vasárnap a legnagyobb meglepetés Tbilisiben született: Dánia nem tudott gólt szerezni Grúzia (újabb elnevezés szerint Georgia) ellen, a mérkőzés gól nélküli döntetlennel végződött.

Örményország hazai pályán 4:2-re legyőzte Bosznia-Hercegovinát, a J csoport tabelláján ezzel helycsere történt, a harmadik örmények két ponttal állnak az immár negyedik bosnyákok előtt.

A mérkőzés után Robert Prosinecki lemondott a bosnyák válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. A horvát edző elmondta: tavaly januárban, amikor kinevezték, azt gondolta, sikerül kijutniuk az Európa-bajnokságra, de mivel a vasárnapi vereséggel eldőlt, hogy ez nem sikerülhet, a távozás mellett döntött.

Svájc és Románia is nyert vasárnap a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

A románok nehezen igazolták a papírformát Máltával szemben, a három pont sorsát eldöntő találatot George Puşcaş szerezte a 47. percben.

A Ploieşti-n megrendezett találkozót a hazai sportkommentátorok a román csapat szempontjából gyengének minősítették, a máltaiak edzője viszont csapatának teljesítményével nagyon meg volt elégedve, és szerinte a csapata minimum döntetlent érdemelt volna. A mérkőzésen egyébként most is, mint pár napja a fővárosban, xenofób megnyilvánulások voltak, és egyáltalán nem lenne meglepő, ha a román válogatottnak két következő meccsét, a norvégok és svédek ellen, itthon üres lelátók előtt kellene lejátszania – a csapat és a tisztességes nézők kárára. Magyarellenes csatakiáltással üdvözölték a román válogatott szurkolói Adrian Rus első válogatottságát: a Málta elleni Európa-bajnoki selejtező elején percekig zengett a ploieşti-i Ilie Oana Stadionban a „Magyarország kapja be!” rigmus.

Cosmin Contra hét helyen megváltoztatta a spanyolokkal szemben alulmaradó (1:2) csapatát, a magyar állampolgársággal is rendelkező Rus mellett – akiért a román szövetségi kapitány egyoldalú nyilatkozatháborút folytatott a Mol Fehérvár vezetőivel – Florin Ştefan (Sepsi) és Mihai Bordeianu (CFR) is újoncként szerepelt a kezdőben, és összesen öten képviselték a júniusi U21-es Eb-n elődöntős román csapatot.

 

A fiatalos lendületnek azonban nyoma sem volt a játékban, mert a középpályán Ianis Hagi és Răzvan Marin csak a lövési lehetőséget kereste, és a csatárokat. Florin Andone háromszor így is helyzetbe került, de kétszer Bonello védett, egyszer pedig lesről fejelt a hálóba. Fél óra után a vendégeké volt az első félidő legnagyobb helyzete, de Corbolan az ötös sarkáról Tătăruşanu kapusba lőtt.

 

A szünet után már jött a gól, George Puşcaş fejelt a hálóba Hagi szöglete után (1:0), ami megnyugtatta ugyan a román csapatot, ám csapatjátékát nem tette gördülékenyebbé. A hátralevő időt így egyhangú fölényben, de igazi helyzet nélkül focizta végig a hazai csapat, amelynek védelmét a 89. percben kipasszolták a máltaiak, csakhogy Farrugia lesről talált be.

 

A máltai válogatott egyébként sorozatban az ötödik vereségét szenvedte el.

Svájcnak Sionban, az első félidő hajrájában bő tíz perc elégnek bizonyult, hogy eldöntse a mérkőzést: a találkozó négy gólja közül hármat akkor kapott a vendég gibraltári együttes. A dánok Tbilisiben is meg tudták ugyan őrizni a veretlenségüket, de csak egy pontot szereztek a gól nélküli döntetlennel.

 

 

Az F csoport állása: 

1. Spanyolország 6 6 – – 17:3 +14  18

2. Svédország 6 3 2 1 13:8 +5  11

3. Románia 6 3 1 2 13:7 +6  10

4. Norvégia 6 2 3 1 11:8 +3  9

5. Málta 6 1 – 5 2:13 –11  3

6. Feröer 6 – – 6 3:20 –17  0.

 

(MTI, nemzetisport.hu)

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu