Párizs 2024 – Kós Hubert az olimpiára készül, nem indul a vb-n

2023. november 23. 16:20 (csütörtök) /

Nem indul a dohai világbajnokságon a 200 méteres hátúszás címvédője, Kós Hubert, aki a tervek szerint megszakítás nélkül az Egyesült Államokban készül majd a párizsi olimpiára.

A februári világbajnoki részvételére vonatkozó kérdésre az M1 aktuális csatornának azt mondta: „ez nekünk egyáltalán nem fér bele a felkészülésünkbe". Hozzátette, megkérdezte edzőjétől, Bob Bowmantől, hogy mennek-e a vb-re, és azt a választ kapta, hogy biztosan nem.

A húszéves Kós Hubert július 28-án nyerte meg a 200 méteres hátúszást a fukuokai világbajnokságon, nem sokkal később, augusztus 10-e környékén pedig már ismét az Egyesült Államokban volt.

Kós Hubert arról is beszélt, mennyit változott a vb-címe miatt a hozzáállása a 200 méter háthoz.

„Most, amikor leúszom egy 200 méter hátat, akkor azt érzem, hogy lehet, hogy most ez a fő számom. Régen mindig azt éreztem, hogy a 200 vegyes a fő számom, és amikor 200 vegyest úsztam, akkor éreztem egy nagyobb felelősséget, hogy jól ússzak. Ez megfordult egy kicsit és most 200 háton érzem ezt” – árulta el.

Az edzéseket illetően azt is elmondta, hogy mindig a vegyesúszásra készülnek, mind a négy úszásnemet ugyanolyan jól „készítik”, mint a többit, de „nyilván most a hátúszáson van egy nagyobb fókusz”.

A jó eredmények elérésében lényegesnek nevezte, hogy gyorsan forduljon és megfelelő legyen a víz alatti munkája, amiben szerinte nagyon sokat fejlődött.

Kós Hubert a jövő héten 50 méteres medencében, a US Openen úszik, melyre magyar úszók is érkeznek, azután nagyobb szünet következik, két hónapig nem lesz versenye.

A párizsi programja még képlékeny, de azért látszik már, hogy várhatóan mit úszhat majd és mit nem. „A 200 hátat nem engedhetem el, szerintem azon fixen indulnom kell. Van egy 400 vegyes-100 hát, ami ütközik egymással. Lesz egy 200 pillangó-200 hát-200 vegyes ütközés, szerintem a 200 pillangót és 200 vegyest sem úszhatom, de a 100 pillangó meg a saját napján van, amikor lemegy a 200 hát, akkor kezdődik a 100 pillangó, szóval akár még azt is le tudom úszni” – mondta.

„Minden egyes nap az olimpián gondolkodom. Ez a legnagyobb verseny, nagyon várom, hogy a második olimpiámon induljak. Ha erre jól fel tudok készülni, akkor akár nagyon szép eredményeket is el tudok érni” – vélekedett.

(Forrás: MTI)

Hozzászólások