Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 20., 12.30
Airsoft, a lazítás egy másik módja!

Pénteken rajtol a szentannai hadművelet

Írta: Berki Fláviusz
2012. június 27., 20.50 Szerda / Arad

Románia új sportja Aradon is egyre népszerűbb. Az Aradi Airsoft SE 2010-es létrejöttével egy új kikapcsolódási lehetőség, és egy másfajta sport kezdte egyre nagyobb számban vonzani az aradiakat. 

Az aradi egyesület az ország egyik első ilyen jellegű egyesülete között alapult meg, de a nyugati régióban elsőként léptek a szervezettség ezen szintjére. A történeti tényekhez hozzátartozik, hogy 2008-tól kezdődően szűkebb, baráti körben ugyan, de Kisjenő környékén rendeztek már hasonló versenyeket.

De miről is van szó?

Az airsoftban létező fegyvertípusok replikáit használják, amelyek 6, illetve 8 milliméteres műanyag golyókat lőnek ki sűrített levegő segítségével. Egy golyó sebessége akár 180 méter/szekundumot is elérhet, amely még biztonságos sebességnek számít a meglévő és előírt biztonsági felszerelések mellett egy szervezett játékon belül.

Maga a játék adrenalinbombaként hat a résztvevőkre, hiszen különböző harci helyzeteket teremt a csapatok között, a leggyakoribb tematikus harci szimulációs játékok a maradj talpon (team death match) vagy a szerezd meg a zászlót (capture the flag) elnevezésűek. Az első esetében a csapatok különböző harci taktikai elemek bevetésével a rivális csapat összes tagját kell kiejtsék a játékból, míg a másodikban egymás csapatzászlait kell megszerezniük.

Az airsoft játék a becsületességen alapul, hiszen amikor egy játékos találatot kap (eltalálják műanyaglövedékkel), azt jeleznie kell, és akkor kiesett a játékból, majd a szervezők által meghatározott időintervallum után csatlakozhat ismét.

Jelen pillanatban az Aradi Airsoft SE három különböző csapattal (Private Recon Team, Infidel Team és Ancients) rendelkezik, az elmúlt években a sportág Arad megyei népszerűsítése, a fiatal érdeklődők betanítása és felkészítése, valamint versenyek szervezésével foglalkoztak. Megalakulásának évében, 2010-ben a Cerberus hadművelet, majd egy évvel később a Freebird down hadművelet volt az Aradi Airsoft SE által szervezett, nagy népszerűségnek örvendett két verseny. A nagyszámú érdeklődő a két szervezőt, Dumitru Palaghiant és Deji Iosifot arra késztette, hogy idén újabb Arad megyei versenyt (hadműveletet) szervezzen. Június 29. és július 1. között az Aradi Airsoft SE a Wartorn hadműveletet hirdette meg a szentannai egykori téglagyárban, amelyet időközben ideális airsoft pályává alakítottak át. A romániai csapatokon kívül több magyarországi együttes is jelezte részvételi szándékát. A szervezők szerint a hadművelet komolyságát az is jelzi, hogy megszervezéséhez, a szimulációs feladatok kiagyalásához hat hónapra volt szükségük.

A szentannai hadgyakorlat, illetve az airsoftozásról az egyesület honlapjának (www.airsoftarad.ro) fórum rovatában talál bővebb felvilágosítást.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu