Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. szeptember 28., 01.43
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
FCM UTA–Besztercei Gloria 0:1 (0:0)

Rosszabbul nem is kezdhettek volna

Írta: Berki Fláviusz
2008. február 24., 21.00 Vasárnap / Arad

Neuman Ferenc városi stadion, napsütéses idő, jó talajú pálya, 4500 néző. Vezette: Alexandru Tudor (Bukarest) – 6, Nagy Miklós (Kolozsvár), Florin Potora (Torda) – 6-6. Tartalék játékvezető: Sorin Tarcea (Temesvár). Szakszövetségi megfigyelők: Viorel Boiţ, Nicolae Grigorescu (mindkettő Temesvár).

UTA: Tudor – Bălan, Bumbac, Chiţa, Vasiljevic – Mihuţ (Oliveira – 72.), Hidişan, Mărginean (Varga – 76.), Simao – Mircea Ilie (Hora – 67.), Bălţoi. Edző: Marin Barbu.

Gloria: Tătăruşanu – Dan Matei, Achim, Frăsinescu, Florin Ganea – Răzvan Dobre, Dumitra (Toma – 46.), Arhire, Ragipovic – Coroian (Nalaţi – 90+2.), Negrean (Tilincă – 64.). Edző: Ioan Ovidiu Sabău.

Sárga lap: Vasiljevic (41.), Mărginean (58.), ill. Achim (60.), Tilincă (69.), Ragipovic (90+3.).

Percről percre:
0. perc: Az UTA egykori törzsszurkolójára, a 34 évesen, szívrohamban elhunyt Marius Pinteára emlékeztek egy perces néma tiszteletadással.

6.: Florin Ganea 25 méteres szabadrúgása szállt kapu fölé.

14.: Arhire lerántotta Hidişant, Tudor játékvezető mégsem adott neki sárga lapot.

17.: Hidişan kanyarított középre egy jobboldali szabadrúgást, de a hosszú saroknál érkező Mihuţ lemaradt a labdáról.

19.: Frăsinescu 30 méterről leadott lövése Chiţáról szögletre pattant (a labda furcsa íve miatt nagy riadalmat keltett az aradi szurkolókban).

22.: Bumbac ügyetlenkedése után Negrean lőhetett kapura, szerencsére a becsúszó Chiţa lába lelassította a közeli lövést így Tudor kapus könnyedén védett.

36.: Aradi ellentámadás, Mircea Ilie viszont röviden passzol a kiugró Bălţoi felé, így odalett az ígéretes helyzet.

39.: Mircea Ilie rövid passzát Bălţoi vette maga elé, majd 16-ról keményen kapura lőtt, de Tătăruşanu nagy reflexszel hárított.

42.: Tudor halászott le Coroian fejéről egy előreívelt labdát.

43.: Ragipovic baloldali középreívelése keltett riadalmat az aradi védelemben, de fölé ment.

44.: Mihuţ jobboldali beadását Simao fejelte gyengén kapura.

52.: Hidişan félpályáról próbálta meg átemelni a kapujából kinn álló Tătăruşanut, de lövése fölé szállt.

54.: Toma és Chiţa kölcsönösen rángatták egymás mezét Tudor játékvezetőt ez sem zavarta…

62.: Bălţoi ugorhatott ki a védők között, de Nagy Miklós játékvezető – tévesen – lest ítélt.

65.: Bălan jobb szélen a kapuja előtt elveszti a labdát Dobre középre gurított, Bumbac lyukat rúgott, Coroian 6 méterről estéből az aradi kapuba lőtt: 0:1.

66.: Hidişannak jött meg a lövő kedve: 25 méteres lövését Tătăruşanu védte bravúrral.

68.: Hidişan szögletbeadását Bumbac fejelte a besztercei kapus kezébe.

78.: Hora kényszerítőzött Hidişannal, utóbbi gyenge lövése kapu mellé szállt.

84.: Coroian 30 méteres lövését védte Tudor.

90+3.: Hidişan jobboldali szögletbeadását Chiţa belsőzte kapu fölé.

Bár Dumitru Dragomir ligaelnök váltig állítja, hogy a román bajnokság tiszta, mint a patyolat, Alexandru Tudor játékvezető, de főleg két partjelzőjének aradi ténykedése kapcsán épp az ellenkezőjéről győződhettünk meg a tegnap. Sajnos, a módszerek nem változtak, csupán finomodtak, s Tudor játékvezető éppen azon rutinos bírók közé tartozik, akik tudják, hogyan kell diszkréten, de hatásosan segíteni egy csapatot. Manapság, állítják az elsőligás edzők, már nem a vezetőbíró dönt el egy-egy meccset, hanem a partjelzők, akik nem intenek be egy-egy lest, kiállítatnak egy játékost, vagy éppenséggel akkor is lest látnak, amikor nem volt az. Nos, tegnap a Nagy-Potora vonalon nem igazán tudtak átjutni az UTA-játékosok. Az embernek egy adott pillanatban az volt az érzése, hogy az első lengetésnél merevségi görcs állt a karjukba, mert alig akadt olyan UTA-akció, amelynél ne vettek volna észre valami „szabálytalanságot”. Hát igen, „Tata Jean” (Jean Pădureanu – a beszterceiek elnöke) nem véletlenül nyilatkozgatott olyan magabiztosan a mérkőzés előtt…

Ennyit a bíráskodásról! Tény, ami tény, az UTA is jelentősen besegített Tudor játékvezetőnek, hogy teljesíthesse „megbízatását”. A sok sérült és eltiltott (Todea, Edson) játékos miatt alaposan felforgatott UTA játékosai nem találták a közös hangot egymással. Az aradiak középpályásai a szokottnál is kevesebbet helyezkedtek, ami ahhoz vezetett, hogy ismét előrevágott labdákkal próbált meg operálni a Barbu-legénység, ám a Frăsinescu által irányított besztercei védelemről, mint a gumifalról pattant vissza a mezőnybe a labda, s gyors kontráik pedig rendre heves szívverést váltottak ki az aradi szurkolókból.

Maga a mérkőzés egy küzdelmes találkozó volt, amelyen mindkét együttes igyekezett nem kikapni. Aradi segítséggel a Gloriának végül nemcsak a döntetlen, hanem a győzelem is összejött, s a Sabău-legénység egy időre most fellélegezhet: kicsit eltávolodott a kieséséi zónától, míg az aradiak újabb értékes pontokat vesztettek az angoltáblázaton.

Az UTA tegnapi játéka a csapat jövőjét nézve nem túl biztató, s ha belegondolunk, hogy a jövő fordulóban a Rapidot legyőző, (egyelőre) sereghajtó Kolozsvári „U” otthonába látogatnak az aradiak joggal félthetjük csapatunkat. Szerencsére, szombaton már Todea és Edson is bevethető lesz, s talán valamelyikkőjüknek sikerül azt a plusz lelkesedést, küzdeniakarást hozni, ami a Gloria ellen hiányzott az UTA-ból.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu