Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 16.21

Újabb futbalpálya tűnik el Arad térképéről

Írta: Berki Fláviusz
2013. november 26., 21.03 Kedd / Arad

Arad újabb sporttörténeti mélypontot mondhat magáénak, miután a napokban kiderült, hogy újabb sportpálya, történetesen a mikelakai egykori Romtelecom pálya is el fog tűnni a város sporttérképéről. 

Megjegyzendő, hogy a Vagonul (jelenleg a Kaufland áll rajta) és a Strungul (jelenleg a Galleria Mal áll rajta) pályával ellentétben, amelyek elvileg állami felügyeletben voltak, a Romtelecom pálya magántulajdonban volt, és a telefontársaság nem látta értelmét a fenntartásának, így inkább megszabadult tőle. A pálya eladására múlt héten licitáltak, s a győztes cég meg szeretné változtatni annak funkcióját.

A sportban kevésbé vájt fülűeknek álljon itt egy kis sporttörténeti adalék, hogy milyen történeti hátterű sportlétesítményt veszít el Arad. A mikelakai pálya 1920 óta létezett, a Mikelakai Olimpia játszott rajta, melyet az ottani ortodox templom pópája támogatott, aki élt halt a futballért. Az Olimpia csapatáról még a Csibinek becézett Braun Bogdán Kálmán érdemes edző is megemlékezett a Futball, nem vicc! (Fotbal nu glumă) könyvében, ahol a már említett pópáról írta, hogy a futball és az Olimpia iránti rajongása odáig fajult, hogy a miséken a csapat számára is külön gyűjtött és a Miatyánkba is belefoglalta kedvenc csapata nevét. Egyéb iránt az Olimpiában kezdtek el focizni a Barbu testvérek (Románia válogatottjával részt vettek az 1930-as uruguayi vb-n), a Temesvári Ripensiával bajnoki címet bajnoki címre halmozó Marksteiner, a Brassói Colţeában (1928-ban bajnok) vitézkedő Kiss kapus, vagy Gheorghe Albu is, aki aztán megjárta a román válogatottal az 1934-es olaszországi vb-t, no meg a Bukaresti Venus színeiben háromszoros román bajnok lett.

Az Olimpiát követően a Constructorul csapata játszott ezen a pályán olyan focistákkal, mint a Pecsovszky fiúk, Dodean Géza (Dodean Daniela asztaliteniszező édesapja), Varga Tati (az UTA-s Varga Norbert édesapja), Kettenstock, Pecican, Mercea II.

Az idő múlásával az FC Arad (a Vagonul s a Strungul csapatainak összevonásával kialakított együttes), majd a magának a C osztályban nimbuszt kiharcoló Telecom együttesének volt az otthona. Ki ne emlékezne a ’90-es évek végi Telecom meccseinek a hangulatára, amikor a futballt abbahagyni nem bíró Nicolae Mitu, Marius Grad, Ioan „Neluţu” Ardelean, majd a fiatalabb generáció, Varga Norbert, Gligor Alin, Ştefeligă, Szellelki kezdte el bontogatni a szárnyait.

A mikelakai Romtelecom pályán 2013. november 22-én játszották az utolsó hivatalos mérkőzést. Az Arad megyei IV. Ligában az Aradi Gloria a Lunca Teuz-i FC-t győzte le 2:0-ra.

Arad ismét szegényebb lett egy hagyományokkal átitatott sportpályával, reméljük, egyszer megérjük majd azt is, hogy a bevásárlóközpontok helyére építsenek sportpályákat, és nem fordítva.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu