Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 20., 21.43
Irány az első osztály

Valóra vált álom: bejutott az I. Ligába az FC UTA!

Írta: Ferenczi Arnold
2020. augusztus 03., 17.58 Hétfõ / Arad

Nem lehet szavakba önteni az örömet, a szenvedélyt, de főképp az aradi labdarúgók akaratát, hogy bejussanak a legjobbak közé: nemcsak a focisták, talán Bálint László edző is élete mérkőzését játszotta vasárnap este a FC Argeș ellen (a mérkőzés lapzártánk után ért véget).

A döntő másfél órának az aradiak edzője, Balauru, Tomozei, Ilie, Crişan, Simo, Miculescu, Puşcaş, Isac, Ursu, Buhăcianu és Ioniță kezdőcsapattal „futott neki”, a kispadon Iacob, A. Rus, Melinte, Ciucur, Oroian, Jebari és C. Rus várta a cserét.

Győzelemért mentek oda fiúk, de már előtte elmondták, hogy elég egy döntetlen is számukra, hogy feltornásszák magukat, azonban egy ilyen drámai 1:1-es döntetlenre – amikor majdnem végig már benn voltak az I. Ligában, a végén aztán mégsem, majd az utolsó percekben végül visszakerültek – nem számított senki. Ősztől az FC UTA 12 év után újra a hazai futball legnagyobbjai között harcolhat majd a fődíjért.

Kiemelve a mérkőzés két gólját, az 1:0 előtt is és az 1:1 után is mindkét együttes egyformán a győzelmet célozta meg. Végül a sok szenvedés meghozta gyümölcsét, mivel mindketten első ligások lettek ősztől. A képernyőn keresztül nehezen lehetett eldönteni, hogy ki örült jobban a meccs végén: általában egy ilyen sorsdöntő mérkőzést követően a vesztesek lehajtott fejjel ülnek a gyepen, láthatóan leverten, míg a nyertesek majd’ kiugranak a bőrükből. Az FC Argeș–FC UTA-rangadót követően azonban mind a huszonketten, edzőkkel és csapattagokkal ugyanúgy fel-alá szaladgáltak a pályán örömükben.

A hárompontos remény magjait a 40. percben Alex Ioniță ültette el: a gól előtt kicsivel Duncan lerúgta Cristi Pușcașt a tizenhatoson belül, a bíró büntetőt ítélt, és az FC Köln egykori játékosa könnyedén berúgta a labdát a hálóba.

A levesükbe a fiatal Răzvan Matiș köpött bele az 53. percben, miután többszörös próbálkozás és leszerelés után végül csak begurította a labdát Balauru mögé a kapuba. Innen kezdve érezhetően egyenlően védekeztek és támadtak mindkét csapat focistái, nem beszélve arról, hogy volt pár forró helyzet is mindkét kapu előtt.

Ekkor jött a drámai végkifejlet: a velük párhuzamosan folyó Rapid–Turris Turnu Măgurele-mérkőzésen az utolsó pillanatban, a 96. percben az aradi születésű Amir Jorza megszerezte az egyenlítő gólt a bukarestieknek, miután 1:0-ra vezetett a Turris – addig a teleormani csapat feljutó pozícióban volt. Mindez az Argeș–UTA-meccs utolsó mozzanataiban történt, a hosszabbítás ötödik perce táján.

A harmadik mérkőzésen a CS Mioveni hazai pályán kapott ki már a tét nélkül játszó Petrolul Ploiești-től 2:1-re, így meg kellett elégedniük a harmadik, osztályozós hellyel. A két Argeș megyei csapat ugyanakkora pontszámmal végzett a II–III. helyen, annyi különbséggel, hogy az utóbbinak a play-off előtt felkerekítették a pontjait, emiatt csúsztak le a harmadik helyre.

Az aradi ünneplést lehet, hogy a környező településeken is hallották (ha nem vonultak ki ott is az utcákra): közel ezres tömeg gyűlt össze a polgármesteri hivatal előtt a döntetlen után, és hosszú ideig az „UTA Arad! UTA Arad!” nyomta el a város zaját – kicsitől nagyig, nagytól a legnagyobbig minden drukker jelen volt, együtt ünnepelték a bejutást. Miután a nap kezdett eltűnni az égről, előkerültek a fehér és piros füstölgők, amelyeket hosszú percekig égettek a szurkolók.

Megszenvedett az edző, a csapat és Arad is a bejutásért – de végül is sikerült, ott vannak az I. Ligában. Vasárnap este történelem íródott az pitești-i pályán, ősztől pedig az FC UTA neve újra jelen lesz a hazai labdarúgás történelemkönyveiben.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu